Upgrade SSD pe MBP 2015

Se dă un MBP 2015 cu SSD de numai 128 GB, conform prostului obicei al lui Apple. Se cere un SSD mai capacitiv. Oferte ar fi: a. SSD dedicat unui MBP ori MBA din generațiile alea, la 1 TB costă pe la 1300 lei, mai jos dacă e și el mai jos. Spre referință, unul de 128 GB se vinde cu 350–400 lei. b. Un SSD non-Apple + adaptor.
Am optat pt a doua variantă, deoarece un SSD de 1 TB, Intel, costă taman jumate cât unul Apple-blessed.
Pe olx găsesc și adaptor, sunt mai multe oferte, de ex. asta.
Iau și o enclosure pt SSD-ul Intel, o găsesc la 150 lei cu 2 cabluri: USB-C la USB-C și USB-C la USB 3. Pun sistemul pe discul Intel montat, desfac MBP (la un coleg, nu aveam șurubelniță pentalobe) și… merge ca uns.
Detalii pe ifixit. E mai detaliat pt MBA, e la fel la MBP 2015, cu mai puține detalii.
Rezultat: fi-mea are acum MBP 2015 cu SSD Intel de 1 TB, se plângea mereu că nu are spațiu de stocare (studentă la arhitectură, nevoie de stocare).
P.S. Urmează să fac același lucru pe un MBA 2017, sper să iasă și asta la fel de uns.
P.S. 2. Gata, am pus și al doilea SSD pe un MBA 2017. Între timp, se pare că s-a stricat carcasa externă, deci a durat mai mult, dar totul este OK. Am în familie un MBP early 2015 și un MBA 2017 cu SSD de 1 TB Intel, pus acolo cu un adaptor care costă 40–50 lei, depinde de unde-l iei. Înainte să fac asta, i-am întrebat pe ăia de la iStyle cât ar costa la ei cu manoperă cu tot. Mi-au spus că MBA 2017 nu se poate upgrada, că SSD-ul e lipit pe placă. Bye-bye băieți pafariști, le-am spus.

Nu-mi dau seama: ai băgat în calculator M2 cu tot cu adaptorul ăla? - sau ai pus M2 în carcasă externă?

Păi da, păi ăsta e tot șpilul: iei SSD M2 + adaptor, căci dacă iei SSD Apple-blessed costă taman dublu: 1 TB SSD Intel = 600 lei; aceeași capacitate Apple = 1200 lei! Adică am dat 1300 lei pe două SSD-uri + 2 adaptoare.
P.S. Am explicat pas cu pas cum am făcut, mi se pare destul de clar. Operația este relativ simplă, ușoară, un pic migăloasă. Mai migăloasă a fost la al doilea SSD, între timp mi s-a stricat enclosure-ul și nu am mai putut instala sistemul în prealabil și m-a făcut să nu mai formatez discurile vechi, ar fi trebuit să le repun într-un mac, dura. O rezolv și pe asta însă mâine-poimâine, sper să le pot vinde cumva la jumate preț.
Am optat pt SSD de 1 TB, nu de 500 GB, deoarece raportul capacitate/preț este optim pt 1 TB, adică: SSD la 500 GB = 430 lei; SSD la 1 TB = 600 lei. Adaptorul costă la fel, evident, 40 lei. Mi-am zis că, fiind singurul upgrade pe care îl fac, să-l fac la maxim posibil la preț rezonabil. În plus, SSD-ul la 1 TB este Intel, totuși e o firmă, nu?

1 Like

Mulțumesc de lămurire, eu mă gândeam că se modifică lungimea la SSD și nu-l mai pot monta cu șurubul ăla…

Până acum am luat SSD-uri doar de la Samsung

Ha, așa am crezut și eu inițial, dar – se vede treaba – SSD-urile Apple-blessed sunt un pic mai lungi, așa că acel adaptor le aduce pe celelalte la lungimea necesară. Deci, cu acel adaptor, lungimea devine exact cât trebuie. Metoda asta este recomandată și de ifixit, adică să pui SSD cu acel adaptor, motivul fiindu-mi acum evident (ei nu menționează asta): un SSD uzual costă taman JUMATE din prețul unui Apple-blessed, iar raportul ăsta se menține la toate capacitățile.

1 Like

O ultimă întrebare: ai dezactivat hibernarea? Văd că e menționat ceva și pe iFixit…

Nu a fost nevoie, nici pe MBP, nici pe MBA. Posibil să fie nevoie cu alte SSD-uri produse de alții, cu acest Intel totul pare OK.
Dacă studiezi problema, recomand să iei chiar ce am luat eu, acel Intel de 1 TB pare OK, inclusiv din perspectiva hibernării. Văd că prețul a scăzut un pic, e sub 600 lei, eu l-am luat cu un pic peste, ha, ha…

Am facut si eu upgrade si nu am avut nevoie de enclosure. Am instalat sistemul direct cu ssd-ul bagat in laptop. Dupa aceea mi-am pus si windows si totul a mers ca uns. MBA 2017

Nu am spus că ai neapărată nevoie de enclosure, doar că, în acest fel, merge mai repede, mai ales dacă ai de transferat o cantitate mare de informație de pe SSD-ul vechi pe cel nou.