WWDC 2018 (4-8 iunie)

Ce povești ne spune luni Tim? Ce anunță? Ce lansează?

Ca de obicei la WWDC focusul va fi pe sistemele de operare și pe aplicații. macOS 10.14, iOS 12, watchOS, tvOS etc.

Pe partea de hardware nu mă aștept la nimic interesant. Mai fac băieții câte un remix, cu ceva schimbări pe ici-colo, și mai scot niște modele de iPad, ceas și AppleTV și toată lumea cade pe spate. Am îmbătrânit, nu mă mai entuziasmează chestiile astea.

Niște predicții despre ce vom vedea și ce nu vom vedea la WWDC:

Cineva se întreabă acolo, la comentarii, „de unde scot ăștia știrile astea”? Și eu cred că sunt inventate, bazate pe fler și pe logică. De ex., „new iPad Pros”. Hm, atât timp cât iOS nu are un jump-up semnificativ ori dacă nu apare ceva tabletă cu macOS la bord, nicio tabletă Apple nu poate avea „pro” la coadă, deoarece iOS nu poate oferi spațiu pt ceva pro „pe bune”. Mai vedem…

Păi iPad-uri noi or să scoată în continuare. Există o categorie de utilizatori care-și face treaba pe iPad în condiții bune. Nu mă număr printre ei, dar asta e, dacă piața o cere, Apple oferă.

Vom vedea luni dacă zvonul, lansat pe 2 aprilie, cum că macOS va rula pe procesoare A a fost doar zvon sau chiar reflecta niscai informații interne. Nu știu cum va fi numit acel produs, iPad SuperPro sau MacBook ARM, nu are importanță.

Nu cred că se va întâmpla anul ăsta:

Nu am spus că se va întâmpla neapărat acum, dar o pot anunța.

Păi eu la anunțat m-am referit că nu cred că o să se întâmple. Fiindcă ar trebui să prezinte un produs, ceva, chiar dacă în versiune alpha.

Poate că produsul există și nu am niciun dubiu că există demult. Ca să faci așa ceva, trebuie să o anunți relativ devreme, pentru a permite dezvoltatorilor de soft să fie gata la lansarea oficială, dacă va fi la anul. Nu cred că, dacă vorbim de config hard, este o problemă să faci un MacBook ori un MBA cu procesor A, problema este de soft, trebuie să ai un sistem care rulează decent și care să fie fundamentul pe care să se dezvolte/porteze aplicațiile.

Nu e numai problemă de soft. E de imagine și logistică. E tabletă cu macos sau macbook cu arm? Fiecare are o altă consecință pe piață. O să vedem luni, dar eu nu cred că acum o să pomenească de așa ceva. Se va axa pe soft dar pe astea clasice, pe update. Poate macbook cu procesoarele din seria 8, poate si imac-uri tot cu procesoarele astea.

macOS 10.14 cu interfață întunecată!

2 Likes

De vreme ce MS are deja Win pt ARM, nu văd de ce Apple nu ar face la fel.
P.S. Am spus asta fiindcă o temere exprimată în ultimele luni era că, dacă ar pune proc-uri ARM, Windows nu ar putea fi instalat. Incorect, windows are deja versiune ARM din toamna trecută.

Nu cred câ Tim Cook o să vină să prezinte macOS pe ARM fiindcă așa are și Microsoft…
Aici discuția este despre ce va face Apple și nu despre Microsoft. dar dacă tot faci comparația cu Microsoft…Ei bine, nici nu se compară. Windows pe ARM are altă semnificație, de extindere a sistemului de operare și pe alte procesoare (în afară de Intel) foarte utilizate (cele mobile), pe când la Apple, rularea macOS pe procesoare A induce senzația ca Apple vrea să schimbe în viitor cu totul platforma hardware. Ca argument este faptul că a mai facut-o odată cu trecerea de la PPC la Intel. De-asta am spus că implicațiile pe piață sunt total diferite.

  1. Nu am spus că implicațiile nu sunt diferite.
  2. Nu am spus că Apple ar face asta fiindcă a făcut-o MS. Am spus că exista temerea, până în toamna trecută, că dacă ar pune macOS pe mac-uri cu proc-uri A, nu s-ar mai putea pune Win pe ele. Pt unii utilizatori, poate fi un detaliu important.
    Am mai spus că, dacă board-ul Apple, va constata că are avantaje dacă pune macOS și pe proc-uri A, atunci o va face. Să presupunem scenariul că azi Apple anunță cu MacBook A cu proc-uri A și macOS 14, va demonstra și că Win merge pe ele. Va mai anunța un mac pro nou, cu intel, ca lumea să se liniștească. Da, dacă ar anunța un mac pro cu proc-uri A la bord, hm, atunci da, ar fi clar că se mută integral pe procesoarele lor, dacă reușesc să le facă așa de performante. Dacă da, nu văd de ce nu ar face-o.

Hai să nu mai vorbim despre MS în discuția asta. Fă-mi hatârul ăsta.

De acord, facem și mai multe hatâruri, putem să nu mai discutăm deloc, să nu mai avem păreri și să nu facem niciun scenariu.

Te-am rugat doar să nu fi off-topic. Discuția era despre Apple dar se ajungea în orice conversație la castravete.

Nu am fost nicio secundă off-topic.