Noul Windows 11 (care va fi anunțat oficial de Microsoft pe 24 iunie), arată cam așa:
Interesant task bar-ul ăla nou, cu iconițele aliate pe centrul ecranului. Oare unde am mai văzut chestia asta?
Noul Windows 11 (care va fi anunțat oficial de Microsoft pe 24 iunie), arată cam așa:
Interesant task bar-ul ăla nou, cu iconițele aliate pe centrul ecranului. Oare unde am mai văzut chestia asta?
Ok, deci s-au inspirat mult din macOS:
Toată chestia arată ca un Linux cu skin de macOS.
Nu ziceau că Windows 10 va primi continuu updates și gata, asta e?
A zis cineva de la Microsoft acum vreo câțiva ani că Windows 10 va fi ultima versiune de Windows. Se vede treaba că s-au răzgândit.
Păi și mai departe? S-au plictisit de sistemul de operare și-l cedează altora?
Ideea era ca Windows 10 să primească constant actualizări sezoniere și să nu mai existe noțiunea de Windows 11, 12 etc. Un fel de rolling release, cum folosesc deja majoritatea distribuțiilor de Linux.
Da, doar că Linux are o cu totul altă filosofie. Sigur, s-ar putea și așa. Mie mi se pare că l-au adus la nivelul macOS 11 și acuma încearcă să țină ritmul, posibil Windows 12 anul viitor etc.
Nu știu cât de fezabil ar fi un sistem dintr-ăsta de rolling releases, aplicat la un sistem de operare cu miliarde de utilizatori. Versiunile majore au rostul lor, sunt ca niște repere care semnalizează introducerea unor modificări majore în sistem, pe care utilizatorii le pot accepta sau refuza.
Tot așa de bine ar putea utilizatorii refuza și update-urile sezoniere
Dar da, e vorba de o chestie practică, un anumit soft poate să aibă nevoie de anumite chestii introduse într-un anumit update și atunci mai bine le dai nume acestor updates.
E o chestie de marketing, probabil puternic influențat și de mișcările turbulente produse de Apple începând cu anul trecut. Apple a lansat macOS 11 și anunță macOS 12 în curând, nu era logic ca MS să nu se agite măcar un pic.
Mă refeream la situațiile în care nu vreau sau nu pot face update la o versiune majoră, din cauze diverse (incompatibilități hardware sau software, sau pur și simplu pentru că noua versiune nu-mi place, sau merge mai prost pe computerul meu).
Mi-e mai ușor să știu că ultima versiune de sistem care a mers bine pe un anumit computer este Windows 10 (cu toate actualizările sale până la final), în loc să țin minte ceva de genul “Windows Release 2021.06.24 build 442.3”
P.S. Posibil să asistăm și la prezentarea unui Windows 11 ARM, acest lucru ar însemna că și MS intră într-o perioadă majoră de adaptare la provocările momentului.
Mi s-ar părea logic să facă asta, putere au, tehnologia se copiază. Dacă vor face asta, este evident că și dezvoltatorii vor sări să facă aplicații, altfel Windows are o versiune ARM.
P.S. Altfel, ar fi mișto să anunțe și ei un Windows universal binary, Intel și ARM. Ar fi tare.
Windows 10 pentru ARM a fost lansat prin 2017-2018. Nu e nicio surpriză anul ăsta, evident că Windows 11 va funcționa și pe Intel, și pe ARM.
Da, sigur că există Windows ARM, am mai discutat asta. Voiam să spun că e important felul cum MS va anunța viitorul W 11 ca universal binary Intel-ARM. În cazul aplicațiilor de Windows, văd că sunt foarte puține care rulează pe ARM, cele care le instalează sistemul + Office. Nu știu câte ar mai fi pe lângă astea…
Situația e ca-n problema aia cu găina sau oul: succesul platformei Windows/ARM depinde de aplicațiile disponibile, dar aplicațiile nu au cum să apară pe o platformă care nu are suficienți utilizatori. Microsoft nu are cum să facă ce-a făcut Apple, ei controlează doar partea de software, nu și hardware-ul.
Da, sigur, posibil ca aici să vină cu o noutate, sunt curios.
Pe de o parte da, pe de alta totul depinde de puterea hardware-ului. MS nu are la dispoziție procesoare ARM la fel de puternice ca M1 deocamdată. Lucrează cu Qualcomm, dar cele existente sunt chiar slăbuțe.
Apple a reușit tranziția din 4 motive mi se pare: un procesor excelent (nemaiîntâlnit pentru o arhitectură ARM cred), Rosetta pentru a susține ecosistemul existent, o colaborare strânsă cu o suită de case de software pentru a facilita tranziția, și marketing (inclusiv review-uri care s-au concentrat pe calitațile noii platforme).
Dintre toate MS duce lipsă în mod deosebit de procesor.
Legat de asta, Qualcomm a cumpărat de curând Nuvia, companie pornită de un fost chief CPU architect al Apple: Qualcomm now owns Nuvia, aims new CPU design resources directly at Apple | Ars Technica
E posibil să apară câte ceva din zona asta peste un an.