Eu de la Altex am comandat o singură dată și va fi ultima. Era prin iunie, le-am comandat un ventilator vertical, veneau căldurile de vară. Știi cât a durat până a ajuns: DOUĂ LUNI. S-a terminat vara. Am primit mesaje că să vedeți, că s-a terminat stocul, vine peste câteva zile bla-bla… Totul două luni! Ei, exagerez, 59 de zile…
Nu comanda la fentoșii ăia, ai alte opțiuni. Eu am avut a doua oară o experiență OK cu quickmobile.ro, trebuia musai să ajungă înainte de Crăciun. A ajuns, deși anunțau că va dura o săptămână, în 4 zile, peste weekend! E drept, prețul a fost cam 450 peste cel afișat la iSTyle, dar era un MBA M1 real, nu potențial, care să ajungă în februarie. Anterior, comandasem la ei un iPad Pro 9,7 inci, preț foarte bun, nu era model nou, dar și atunci mi s-au părut OK. Nu le fac reclamă, evident, nu am niciun interes, dar mi se pare corect să le punctez seriozitatea.
Eu de la Altex am comandat o singură dată și va fi ultima. Era prin iunie, le-am comandat un ventilator vertical, veneau căldurile de vară. Știi cât a durat până a ajuns: DOUĂ LUNI. S-a terminat vara. Am primit mesaje că să vedeți, că s-a terminat stocul, vine peste câteva zile bla-bla… Totul două luni! Ei, exagerez, 59 de zile…
Nu comanda la fentoșii ăia, ai alte opțiuni. Eu am avut a doua oară o experiență OK cu quickmobile.ro, trebuia musai să ajungă înainte de Crăciun. A ajuns, deși anunțau că va dura o săptămână, în 4 zile, peste weekend! E drept, prețul a fost cam 450 peste cel afișat la iSTyle, dar era un MBA M1 real, nu potențial, care să ajungă în februarie. Anterior, comandasem la ei un iPad Pro 9,7 inci, preț foarte bun, nu era model nou, dar și atunci mi s-au părut OK. Nu le fac reclamă, evident, nu am niciun interes, dar mi se pare corect să le punctez seriozitatea.
P.S. Azi a aterizat la mine pe birou un mini M1, e în procesul de update la 11.1 și apoi la transferul de date. Îmi înnoiesc recuzita, a plecat de la mine un MBP 2015 foarte bun, upgrade de SSD la 1 TB, dar stătea cam degeaba (a fost al fi-mi, Moș Crăciun i-a adus un MBA M1). Nu știu ce fac cu actualul Mini model 2014, luat în sept. 2018, se pare că se vând prost pe olx, decât să-l dau pe nimic mai bine îl donez facultății ori unei case de copii. Măcar mă va ierta Buddha de păcate în acest fel.
Azi am descărcat 2 aplicații pentru iPad/iPhone și le-am pus pe mini M1. Merg. Cel mai mult mă interesează dicționarele, am multe pt iPad, iar unele foarte bine făcute. Ceea ce văd că nu funcționează este „in-purchase”, presupun că este intenționat până nu clarifică detaliile juridice cu creatorii aplicațiilor.
Cred că aplicațiile grafice care depind de Apple Pencil nu vor rula satisfăcător, nu cred că mausul ar putea înlocui un stylus. Este evident că Apple lucrează la unificarea platformelor, probabil vom avea și un 2-in-1 anul ăsta ori anul viitor.
Sunt deja aplicații dedicate lui Apple Silicon, după câte văd ar fi VLC și Zoom; multe au eticheta „universal” (se pare că toate instalate de sistem). Se mișcă foarte natural însă și cele pt Intel, sunt încă multe. În general, totul se mișcă foarte, foarte repede.
Singurul bug relativ enervant este că s-a întrerupt bluetooth, nu știu dacă a fost ceva izolat ori e ceva repetabil. Chiar și LibreOffice se mișcă natural, deși e numai pt Intel, deocamdată.
8GB sau 16 GB ?
SSD 512 ?
8/256. Fiind desktop, nu am nevoie de stocare internă mare, pun pe discuri externe.
Mi-a ajuns și mie ieri Air-ul, e excelent, recomand 5/5
După câțiva ani de pauză, e cumva familiar să fiu înapoi la macOS.
Sunt OK noile mac-uri, alaltăieri mi-am luat și eu un mini M1, se mișcă incedibil de bine față de modelul 2014/2018 (adică luat în 2018, deci încă nou).
Am dat să instalez o imprimantă HP laserjet P1005, veche, pe mini M1. S-a instalat, dar driverul nu a fost văzut. L-am pus manual, se afișa că printează, dar nu printa nimic. Atunci am făcut o fentă „ciobănească”: m-am dus la MBA 2017 (al soției), am copiat de acolo driverele de sub folderul hp și l-am mutat dincolo sub /Printers. Am dat restart, am selectat imprimanta (a văzut driverul automat), mi-a spus că nu am instalat bine, mi-a cerut să repare, am zis OK, apoi am dat test cu o pagină. A mers fără probleme. Sincer să fiu, și eu am fost mirat, dar dau pontul, poate e util și altora.
O altă noutate este că mac-urile cu M1 nu mai cer reset de PRAM sau NVRAM, se zice că asta se face automat la restart. Așa pare. Nu mi-a văzut un stick USB, am dat restart și, pac… a fost OK. Sper să fie așa simplu, oricum am 2 ani garanție, deși pot fi relativ liniștit.
Oarecum surprinzător este faptul că Boot Camp există în Utilities, este chiar Universal app [!], așadar Apple i-a creat o versiune de viitor. Totuși, la ora actuală, nu se poate instala Windows folosind Boot Camp. Dacă faci dublu clic, apare un mesaj că nu se poate instala. Totuși, de ce l-a pus Apple acolo? Bănuiala mea este că se lucrează la o versiune de Windows pt a fi instalabilă și pe noile mac-uri. Altfel nu are noimă să facă așa ceva.
Asta e ca în bancul cu comunismul implementat în Elveția, de la Radio Erevan:
– Se poate instala Windows pe noile macuri cu M1?
– Se poate, dar ar fi păcat…
Banc-nebanc, eu cred că se lucrează la Windows pe M1, altfel nu are sens să facă aplicație Universal. Altfel, pe M1 Boot Camp nu s-ar fi instalat, pur și simplu. De altfel, știu că MS are o versiune pt proc-uri ARM, probabil însă nedusă la capăt.
Aseară am pus 11.2, cred că rezolvă ce zice că rezolvă, adică nu mai pică nitam-nisam conexiunile wi-fi și bluetooth. În rest, chestii de securitate și ce-or mai fi bibilit.
Azi am rulat Monolingual, ultima versiune este pt Intel. Șterge localizările de care nu ai nevoie pt a elibera spațiu pe disc. Nu aveam mare nevoie, eram mai degrabă curios. În câteva secunde, mi-a eliberat, cam 1,3 GB. operația ar fi durat minute bune pe un proc Intel. Unele secvențe sunt chiar spectaculos de rapide pe M1.
A doua observație: acest Mac Mini M1 pur și simplu nu se încălzește deloc, e rece! Pe secvențe similare, un Mini model 2014 se încălzește semnificativ, uneori se aud ventilatoarele.
A treia observație: sunt deja aplicații care au versiune dedicată pt Apple Silicon (nu Universal, astea-s mai multe). Între acestea, VLC și Zoom.
Am observat că și cei de la Homebrew s-au mișcat destul de bine și deja sunt o grămadă de pachete native pentru M1, de exemplu, ce-mi trebuie mie, Emacs, rulează deja nativ fără probleme, deși cu câteva săptămâni în urmă era nevoie de artificii de Homebrew cu Rosetta pentru a rula.
ESte evident că dezvoltatorii au primit pozitiv noul procesor. Eu cred că și Windows va avea curând o versiune dedicată; de fapt, cred că W are o versiune pt ARM-uri de vreo doi ani, aproape, doar că nu s-au chinuit să o șlefuiască un pic. Acum au motiv.
Păi Microsoft deja are în plan propriile dispozitive cu ARM, nu putea să nu sară și ei în tren, din mers, după care să coboare la prima (cum au făcut cu Windows Phone sau Zune).
Nu cred… Cred că la Wilndows phone și-au dat seama că au sosit prea târziu și nu avea rost să mai continue. De data asta, cred că e vorba de cu totul altă perspectivă. Dacă M1 se comportă așa de bine cu macOS, sunt perspective ca, lucrat bine, să fie același lucru cu Windows pe ARM.