Și încă ceva (noile Mac-uri cu procesor Apple Silicon)

Chinezii au descoperit că, de fapt, se poate face upgrade de RAM și de SSD pe noile mac-uri cu M1.

Există Bootcamp pe Mac-urile cu Apple Silicon?

Apple zice așa:

Boot Camp requires a Mac with an Intel processor.

Toate informațiile de pe net pe care le-am găsit spun că Bootcamp nu funcționează și nu va funcționa niciodată pe Mac-urile cu Apple Silicon.

Deci?

Păi că nu funcționează știu, dacă va funcționa sau nu de asemenea nu știu, o să vedem. :slight_smile:

Am luat mac mini cu 16 G și 1T, mâine ajunge. Între timp caut un ssd extern. Știu că thunderboltul e compatibil cu usb c, dar la harduri sunt câteva la care apare conexiune thunderbolt și la majoritate numai usb c. Are asta vreo importanță?

Thunderbolt 3 e de patru ori mai rapid decât USB-C.
40 Gbps vs. 10 Gbps.

Da, la asta m-am gândit numai că depinde și viteza hardului. Aici sunt niște variante, cel care e pe thunderbolt e significant mai scump.Capture2

Păi bănuiesc că alea cu Thunderbolt chiar au SSD-uri rapide înăuntru, pentru că nu are rost să pui unul lent pe un bus atât de rapid. De aia sunt și foarte scumpe.

Makes sense. Acuma nu știu, vision drive pare rezonabil dar nu știu dace e ok că are specificat type C gen 2x2. Să văd dacă găsesc ceva review.

Deși mufa e la fel, Apple zice că ThB3 e mult mai rapid decât USB-C. Acuma a apărut și ThB 4. Da, un SSD extern pe ThB 3 e mai scump decât unul pe USB-C, din motivele expuse de Tudor. Acuma depinde dacă chiar ai nevoie de o viteză chiar așa de mare, poate USB-C este suficient, chiar USB 3, tu știi mai bine.

O să rămân la usb 3.2 că e destul de rapid și cum văd dacă e numai th3 atunci nu pot să bag la alt sistem. Mersi de răspunsuri. Deocamdată aștept să văd cu vision drive dacă găsesc ceva review.

Eu am luat un Samsung X5 Thunderbolt 3 de 1 TB cred ca am dat pe el ~950 lei (de pe OLX) - e chiar ok.
ssd-speed-test

1 Like

Mersi, foarte fain. Am văzut cu 1200 pe olx.

Având în vedere că ai 1 TB intern, iar discul extern va fi pt stocat fișiere, nu cred că ai nevoie de viteza maximă posibilă la ora actuală, ca atare nu cred că e musai cel mai scump SSD extern cu ThB 3-4. Nici nu știu dacă au apărut cu ThB 4, dar probabil nu mai e mult până atunci.

Salutare tuturor. A venit noul mac mini. E bine că deja sunt softurile adobe în beta pentru M1. Încă nu am testat că tre să migrez proiectele. Și Photoshop deja în native. Eu mai mult folosesc After și Premiere. În legătură cu hard extern am vrut să lucrez parțial de pe extern să nu fie toate pe cel intern. Cache, etc. Să citească de pe una și să scrie pe alta. Mai stau puțin să mă gândesc pe care să iau. Și sunt curios ce o să fie cu seria pro cu nou arhitectură că momentan nu am văzut nimic din ăștia numai pe intel. Mersi de inputs și clardificări.

Eu îmi salvez toate documentele pe un disc extern și fac backup periodic pe alte două HDD-uri externe. Nu lucrez însă cu fișiere mari și „grele”, ci cu fișiere text, uneori cu poze și cu scanuri. O să-mi iau și eu un SSD extern, prețurile au scăzut destul de mult, unul de 2 TB care să înlocuiască actualul HDD de 2 TB.

Am primit de la Parallels știrea că s-a pus pe site-ul lor versiunea finală a lui Parallels 16 pt a rula Windows pe M1. Da, da, nu ar fi mare lucru, veți spune. Hm… va rula un windows dedicat pentru procuri ARM, deci oarecum ce spuneam acum câteva zile. Nu mi-e clar cum vor rula pe Windows ARM (are o denumire specială, dar am uitat cum o numește MS) aplicațiile scrise pt Windows Intel, presupun că prin acel emulator de tip Rosetta. Păi, dacă e așa, Parallels cu Windows ARM rulând pe M1 mi se pare mai aproape de nativ decât Windows rulînd pe mac-uri Intel.

Windows 10 ARM rulează mai bine pe MacBook cu Apple M1 decât pe Microsoft Surface Pro X

No, vezi, așé zîceam și io. Mai zîc că nu mai e mult și va rula și nativ, doar nu au făcut acel Boot Camp Universal bnary numai ca să se dea mari. Posibil să vedem ceva și marți.

Am intrat și eu în posesia unui Mac mini M1, versiunea 16/512 GB. Se mișcă foarte bine, total silențios și rece. Mini-ul cu Intel (versiune 2018) e ca o plită călduță pe lângă el. Încerc să evit aplicațiile Intel, așa că am instalat doar aplicații ARM și ceva beta-uri de la Adobe. Illustrator Beta are ceva probleme cu accelerarea grafică pe GPU (se dezactivează dacă fișierul este prea complex). InDesign beta nu poate afișa imaginile la rezoluție full, deci tot ceva probleme pe partea de grafică. Și-a revenit și InDesign. Pe Intel nu poate accesa placa grafică eGPU, iar pe iGPU-ul foarte slab de pe Mac mini se mișca oribil. Pe M1 merge mai bine.

Dropbox n-are nici acum versiune nativă pentru Apple Silicon. Versiunea de Intel îmi stresa procesorul cam tare, aparent fără motiv, așa că într-un final am scos-o. Trebuie să găsesc o altă soluție pentru sincronizarea fișierelor. În iCloud nu prea am încredere.

Și eu am avut probleme de sync cu iCloud și evit chestii sensibile acolo, respectiv fișiere la care lucrez pe 2–3 device-uri și care presupun sync imediat și ca lumea. Eu folosesc Dropbox așa cum e.
Felicitări pt Mini, eu zic că e o jucărie bună, eu am Mini-ul cel mai ieftin, stocarea o fac pe un HDD de 2 TB, voi lua un SSD de 2 tera, bate mia, nu e urgent.
Văd eu bine? Noile iMac-uri nu au opțiune de RAM la 16, așa e?