A, da, mai scump. Problema seriilor „iPad Pro” este sistemul de operare, dacă vor face un iPad OS aproape de macOS sau, pur și simplu, macOS pe iPad atunci totul pare a fi spre bine.
Tocmai a apărut primul beta de Adobe Illustrator pentru Apple Silicon.
Da, cred că pînă în vară Adobe va face toată seria compatibilă nativ cu Apple Silicon. Aștept(ăm) viitoarea lansare, probabil un iMac prin aprilie, poate și un MBP M1 de 16 inci, cum se tot zvonește.
P.S. Cea mai mare lovitură dată lui Intel ar fi dacă MS va lansa un Windows fully functional pt proc-uri ARM/M-uri. Sigur, nu e suficient să ai un sistem de operare nativ pe noile proc-uri, trebuie să ai și aplicațiile aferente, dar astea vin, mai repede sau mai încet, dar vin. Așa cum Apple a făcut Rosetta 2 ca să poată rula aplicațiile pt Intel, tot așa și MS poate face o MS Rosetta care să ruleze aplicațiile pt Intel. MS nu e o companie venită cu pluta, e companie mare și cu softiști pricepuți, totul este decizia „la vîrf”.
Păi Windows pe ARM există de ceva vreme, iar Microsoft are tableta sa Surface Pro X cu procesor ARM. Din păcate developerii Windows nu se grăbesc să treacă la ARM din motive lesne de înțeles: nu rentează.
Știu asta, tocmai asta spuneam, că trebuie un ghiont ca și dezvoltatorii să scrie aplicații pt Windows pe ARM. Va renta în clipa cînd se dă în brînci major, eu cred că Apple și MS rumegă ceva.
Apropo, ce aplicații rulează pe Surface ăla cu proc ARM? În afara celor puse de sistem, evident.
P.S. 2. Da, am găsit aici. Păi dacă și MS și Apple o mută pe proc-uri ARM, cum văd și aici, Intel nu se simte bine. De aia și campania lor anti-Apple, are logică.
Acolo văd că MS și-a pus pe ARM și OS-ul și suita office + browserul. Alți dezvoltatori nu par tentați deocamdată, deoarece ar fi prea puțini utilizatori de Win pe proc-uri ARM, în clipa în care însă piața se extinde, situația se va schimba radical.
Mi se pare interesant ce scrie MS pe pagina produsului mai jos, la #4:
Surface Pro X for consumers comes with Windows 10 Home to bring you the powerful Windows features you use most at an exceptional value. If you need additional enterprise management and security tools for the workplace, you can switch to Windows 10 Pro for just $99 or purchase Surface Pro X for Business. At this time, Surface Pro X will not install 64-bit applications that have not been ported to ARM64, some games and CAD software, and some third-party drivers or anti-virus software. New 64-bit apps are coming to ARM 64 all the time. Find out more in the FAQ
Mda, MS coace ceva, posibil să o coacă până pe 7 iunie. Ia uitați ce scrie aici: MS se pregătește de un Rosetta al lui:
- 64-bit (x64) apps. With 64-bit emulation coming soon in Preview via the Windows Insider program, you’ll be able to run 64-bit (x64) apps on Surface Pro X. Without 64-bit emulation support, you can run 64-bit (ARM64) apps, 32-bit (ARM32) apps, or 32-bit (x86) apps (using the x86 emulator). You can usually find 32-bit (x86) versions of apps, but some app developers only offer 64-bit (x64) apps.
Hmm, cum ai ajuns la concluzia că pregătește un “Rosetta” de acolo?
Emularea x86 a Windows e diferită de cea pe care a adoptat-o Apple (și mai lentă).
Pagina respectivă spune că deși Win ARM poate emula aplicații tip x86 pe 32 de biți, nu le poate emula pe cele pe 64 de biți încă. Asta e în preview și urmează a fi adăugat.
Era una din ciudățeniile Windows pe ARM - un OS pe 64 biți putea emula aplicațiile x86 (e.g. Intel/AMD) 32bit, dar nu pe cele 64bit.
Alte detalii:
PĂi sigur că e diferită, dar asta vrea să facă și MS, să ofere alternative cu ARM. E timid pasul, dar este. Că e ciudat sau nu - nu știu, posibil. Hai să vedem.
P.S. De vreme ce MS lucrează la așa ceva, mi se pare evident că vrea să ofere o versiune robustă de Windows pt proc-uri ARM, e evident, nu? Problema lor va fi, evident, ca și dezvoltatorii să coopereze. Nu știu cum vor face asta, dar presupun că au un plan, altfel nu ar fi făcut jucăria asta.
Ce voiam să spun e că emularea exista de ceva vreme (mai puțin pe 64bit) și nici pagina, nici tehnoligia nu au legătură cu Apple sau Rosetta.
Dacă vor coace sau nu ceva împreună cu Apple rămâne de văzut, dar pagina aceea e despre altceva.
Nu am afirmat NICIO CLIPĂ, dar chiar nicio clipă, că ceea ce face MS ar avea legătură cu Rosetta, am spus că este UN FEL DE ROSETTA, ceea ce este CU TOTUL ALTCEVA.
Nu e nimic foarte spectaculos acolo. Microsoft are deja un “Rosetta” al lui în Windows/ARM. Acum doar îl upgradează pentru a putea rula și aplicații x64.
Dacă am jignit cu ceva îmi pare rău.
Absolut deloc
Mie mi se pare că MS se pregătește, „pe șest”, de o tranziție spre ARM-uri, mai mult, dorește să treacă la jucării proprietare, cum este și notebook-ul în discuție. ESte calificat drept „pro”, deci capabil de performanțe. Nu mi se pare deloc o abordare întâmplătoare, ci oarecum în trendul Apple cu M-urile lor.
Microsoft este un jucător secundar pe piața de hardware PC. Vor să fie un fel de “trend-setteri”, să pună pe piață niște idei inovatoare care să fie urmate de restul industriei. Așa e și Surface Pro X-ul ăla. E un experiment. Deocamdată nu au nici procesoare ARM foarte performante (producătorul e Qualcomm), nici suficient software nativ. Iar restul industriei PC nu prea pare a fi interesată de ARM-uri, mai ales acum când AMD e pe val cu niște procesoare din ce în ce mai eficiente energetic.
Sigur că MS nu dirijează nimic, dar faptul că au făcut un W care rulează nativ și bine pe ARM mi se pare punctul esențial. Cum vor evolua lucrurile nu știu, dar mi se pare deja pregătit pasul următor: W pe M-urile lui Apple. Altfel, nu văd de ce ar mai instala Boot Camp pe M-uri în varianta Universal binary. De ce s-ar mai chinui Apple să facă un universal dacă nu ar fi nevoie de el? Mi se pare evident că este folosit de ei pe circuit închis.
P.S. Nu-mi spuneți că se pune automat fiindcă Big Sur de intel îl poate folosi. Side Car, de exemplu, nu se activează pe mac-urile care nu-l suportă, deci nu le era greu să facă un script de tip „pe acest model nu instala Boot Camp”. DEci l-au pus pentru a pregăti mac-urile cu M-uri pt un posibil Windows instalabil pe M-uri.