Și încă ceva (noile Mac-uri cu procesor Apple Silicon)

Evident. Dacă sunt într-adevăr periferice bus-powered care nu duc sarcina dacă sunt conectate la un MBA ori MBP M1 nu e notă bună pt Apple. La mine, totul este OK, dar or fi periferice care, cum zic flăcăii ăia, nu duc sarcina.

Intel a luat-o razna în războiul de marketing cu Apple. L-au angajat până și pe băiatul ăsta, care mai ieri era Mac-ul în persoană:

final-go-pc-marquee-rwd.png.rendition.intel.web.1920.1080

Ăsta e situl în care beștelesc Mac-urile cu M1 :smiley:

Sincer nu pricep de ce se iau acum de Apple. Cred că mai tare ar trebui să le fie frică de AMD, care aud că scoate procesoare din ce în ce mai performante și mai eficiente.

Omul ăsta le-a dat niște replici bunișoare :smiley:

1 Like

Este un așteptat război economic și, după cum l-au făcut, pare că Intel nu se simte prea bine.
P.S. Și isteria contra AstraZeneca tot război economic a fost, bine că l-au terminat în seara asta.

Am făcut un mic test doar de curiozitate, un fișier video 4k de 32GB pe care l-am convertit la HD, fișierul sursa și cel destinație fiind pe un NAS. Pe un i5 6400 (2700 - 3300 GHz) a durat 38 de minute pe Mac Mini M1 18 minute. E ceva diferența.

E diferență mare între procesoarele din generația Skylake și cele din ultimii 2 ani de la Intel și AMD (și evident M1).
Un Intel 11th gen Tiger Lake de laptop, i5 sau i7, e aproape de M1 (peste în anumite teste, sub în altele), dar consumă mai mult. Un AMD Ryzen din seria curentă (5000) bate M1 din ce am văzut și pare să aibă un consum similar. Dar aici contează construcția de ansamblu a producătorilor de laptopuri. Am dubii că voi vedea unele la fel de silențioase ca un Mac.

Nu mi s-a mai părut atât de interesantă dinamica procesoarelor de pe la sfârșitul anilor '90 și prima jumătate a anilor 2000. Sau poate m-am plictisit eu după :slight_smile:

Apple s-a lăudat cât de bun e M1 față de Intel, acum fac și ei invers.
Dar reclamele sunt chiar amuzante :))

Eu cred că fuga asta după numere cât mai mari, viteze tot mai mari etc. devine ceva bolnăvicios. ESte foarte importantă fuziunea soft-hard, consumul de energie, stabilitatea aplicațiilor etc. Fașptul că am un proc de abcd Ghz și altul abcd x 2, nu înseamnă neapărat că ăsta din urmă e neapărat mai bun, dacă dă erori, aplicațiile sunt instabile, softul e prost scris…

Eu cred că Intel abordează greșit problema, poate știu eu ceva din interior. Dacă MS lucrează la un Windows pt proc-uri ARM și compatibil cu M-urile lui Apple, posibil să nu se simtă bine.

Nu vorbeam de numere ci de performanțele aplicațiilor in real-life.
Nu mai măsoară nimeni GHz și numere abstracte de cel puțin un deceniu.

Ba unii le măsoară și se entuziasmează când le văd tot mai mari. Face parte din marketing, de altfel.

Eh, nu vorbeam de “unii” atunci :slight_smile:
Eu îi răspunsesem lui Bogdanozaurus care a făcut un test de encodare video/audio.

1 Like

Prin 2014 windows a avut mari probleme după niște update-uri total nereușite, suficient de mari ca să mă scoată din minți, așa ca am vindut PC-ul de gaming și am cumpărat un iMac după care în 2017 dorul de jocuri și o oferta irezistibilă de la eMag m-au determinat sa cumpăr un PC de gaming Lenovo. Încă face fata foarte bine la jocuri, nu am eu timp dar se descurca fără probleme în rezoluție HD și nu am nici un gind sa cumpăr altceva, ii las pe alții sa dea banii și sa se bată cu pumnii în piept. Cine eram tinar și eu eram turbat sa am un sistem care sa dea scoruri mari în benchmark , între timp m-am potolit :slightly_smiling_face:

Uite ceva recent.

Se înscrie în lista marilor trădări ale istoriei, după Figo care a venit la noi de la Barca și Ghiță Ciobanul care s-a portat de la Vodafone la Telekom. :grinning:

1 Like

Alții care n-au altceva mai bun de făcut acum decât să se lege de Apple. Ăștia nici măcar n-au curaj să le zică pe nume.

Ce mi se pare adevărat în chestia asta este că Apple nu are un „2-in-1”, tabletă + notebook. Ei au tot zis că nu au de gînd, dar eu cred, mai degrabă, că nu au vrut să facă treaba asta pe Intel, ci au așteptat să-și pună la punct procesorul lor. Mai cred că anul ăsta vom avea și o jucărie d-asta „doi în unu”. Cred că următorul upgrade de macOS și de iPadOS va fi și mai fuzionat, adică se vor putea rula aplicațiile de pe cele două platforme pe macOS, poate și pe iPadOS cele de macOS ori măcar unele dintre ele.

Apple zice că iPad-ul este 2-în-1-ul lor.

Ei, na… Astea-s fente, să vedem ceva serios.

Păi un iPad Air cu tastatură este mai scump decât un MacBook Air. Nu mai zic de iPad Pro. Mai serios de atâta ce să mai facă și ei? :smiley: