Și încă ceva (noile Mac-uri cu procesor Apple Silicon)

Păi nu am niciun periferic pe USB-C/ThB 3/4, dar voi avea ușor-ușor, mi se pare clar că ăsta e viitorul perifericelor. Și iPad Air 4 are tot USB-C.
Scrie asta în articol? Eu nu am văzut sau nu am fost atent, voi reciti.
Cred că 4 bus-uri au (numai?) cele de 16 inci, MBP 2016 cu 4 mufe se pare că are numai unul (?), nu l-am pipăit personal.
P.S. Am recitit articolul, eu nu văd unde scrie că cele două porturi dintr-un mac mini M1 nu duc două periferice separate. Pe bune, scrie asta undeva?

A zis Tudor mai sus unde scrie - în comentariile articolului.
Discută niște cetățeni observațiile lor pe acolo și mai răspunde și autorul.

A, OK… nu mai am răbdare să citesc și acolo. DAr m-ați făcut curios, o să încerc să fac un test cu 2 discuri externe conectate prin adaptor USB-C la USB 3, e relevant testul? Sunt bus-powered. Asta pot face, dar nu azi, aștept să-mi vină un adaptor din ăsta mâine-poimâine, am nevoie și pt iPad Air. Deocamdată am în casă doar un singur adaptor din ăsta.

Cred că e relevant. Acolo spuneau că pur și simplu nu pot folosi două simultan, deloc, nu că n-ar merge transfer la anumite viteze. Cel puțin așa am înțeles.
Oricum un utlizator obișnuit cred că ar folosi adaptoare inițial, cu unitățile externe pe care le are deja.

Păi și adaptorul suge curent din port, deci cu sau fără adaptor testul ar trebui să arate ce și cum.
P.S. Azi vine al doilea adaptor USB-C la USB + hdmi, voi face un test cu 4 discuri externe conectate simultan: 2 în cele două porturi USB „clasic”, alte două în mufele USB-C cu adaptor, deocamdată nu am periferic cu USB-C, doar iPad Air 4 mai are USB-C. M-ați făcut curios. Dacă nu le duce, dau eu berea, dacă le duce, dați voi berea.

Așadar, testul, cum am promis. Se dă un Mini M1 cu 8 GB RAM și SSD la 256. Conectate simultan sunt:

1. Port 0 ThB 4 cu adaptor „no-name” și un HDD extern de 5 TB
  2. Port 1 ThB cu același adaptor la un HDD extern de 2 TB
  3. Port USB 3 #1 la HDD de 2 TB
  4. Port USB 3 #2 la un stick de 32 GB
    Un folder de 12 GB este copiat simultan pe 3 dintre cele 4 periferice, iar în timp ce se copia am conectat și un al doilea monitor într-una dintre mufele HDMI ale primului adaptor, cel în care am pus HDD de 5 TB.
    Concluzie: totul funcționează OK. Menționez că toate cele 4 periferice sunt bus-powered, nu are niciunul alimentare separată (sigur, monitorul are). Deci ce spun ăia că porturile ThB nu duc simultan cîte un periferic bus-powered sunt baliverne. Menționez că nu am discuri externe noi, de consum foarte redus, toate au cel puțin 2 ani vechime.
    Mă bate gîndul ca, în clipa cînd buzunarul va permite, să-mi iau așa ceva și să pun acolo un SSD de 2 TB, am văzut că prețurile au scăzut mult, ar fi cam în jur de 1000 lei așa ceva.

Se refereau la MacBook-urile M1, nu la Mac Mini. Ăla stă mereu în priză, sigur că are suficient curent să dea mai departe la alte device-uri conectate.

Mîine îl testez și pe ăla, promit.
P.S. Iaca, m-ai făcut curios și le-am testat acum.
MBA M1, SSD 512 GB, 8 core, bateria la 45%, nu am conectat alimentatorul.
Prin aceleași adaptoare, conectat în portul 0 HDD la 5 TB, destul de mare consumator de energie, iar la portul 1 un HDD de 2 TB și am copiat niște date dintr-un hdd în altul. Am stat 5 min., bateria a coborît un procent, de la 45 la 44 %.
Concluzie: ăia care scriu că „nu duce două periferice bus -powered pe MBA” fie scriu intenționat prostii sau au niscai periferice cu probleme/ cu consum prea mare. REpet: nu am HDD-uri noi, sunt destul de vechi, iar ăla de 5 TB consumă relativ mult. Testul este pozitiv pt Apple.

1 Like

Cam asta e povestea:

I am unable to connect 2 separate simple NVMe drives at the same time on the 2 separate TB 4 buses on a M1 Air. One is in a TB 3 Wavlink enclosure and another in a Fledgling TB 3 enclosure.
The message I get is that I need to disconnect one for the other to work.

I’ve tried several different combinations of enclosures/SSDs, consulted with senior Apple engineers, and tried multiple M1 MacBooks. The verdict is that the M1 MacBook simply doesn’t supply enough power to the Thunderbolt ports to drive more than one Thunderbolt device.
I’m amazed that the press seems to be giving Apple a pass on this; this seems like a bigger scandal than “AntennaGate” or “BendGate”. They claimed these computers had “two” Thunderbolt ports, but they effectively only have one. Originally Apple even claimed that these were TB4 but at least they seemed to have walked that back.
I would not have bought mine if I had known this, and by the time Apple support stopped jerking me around and admitted the computers simply can’t do it, the return period was over.

Am adăugat mai sus P.S. MBA-ul fi-mi este OK, duce două periferice bus-powered conectate simultan și fără alimentare, toată energia se suge din bateria internă.

Eu am luat așa ceva

https://www.emag.ro/unitate-de-stocare-terramaster-stocare-a-datelor-usb-3-0-type-c-raid-0-1-single-5-gbps-argintiu-36tb-d2-310/pd/D8V282MBM/

Mai este și asta dar oricum am depășit cam mult bugetul pe anul asta
https://www.emag.ro/carcasa-pentru-hard-disk-extern-cu-2-compartimente-terramaster-td2-thunderbolt-3-raid-0-raid1-jbod-stocare-raid-fara-disc-td2-thunderbolt3/pd/D6V282MBM/

Am pus in el deocamdata un hdd de NAS Seagate dar am testat cu hdd-ul plus un SSD și se mișcă OK pentru ce am eu nevoie.

Acolo era vorba de SSD-uri externe cu interfață Thunderbolt 3. Deci nu cu interfață USB. Bănuiesc că un device Thunderbolt 3 adevărat, de mare viteză, are alte cerințe de putere.

Posibil, nu pot testa asta, dar dacă sug așa multă energie nu e în regulă, doar un SSD e mai mic consumator de energie decât un HDD, cum am eu. Posibil ca anumite modele de SSD extern să consume mai multă energie, am la fi-meu unul de 250 GB, dar pe USB 3, îl voi testa și pe ăla prin adaptor. Mi se pare, totuși, ciudat ca un SSD să consume mai multă energie decât un HDD, dar nu am cum testa asta.

P.S. Mie mi se pare puțin probabil ca ăia de la Apple să nu fi testat cum se comportă sculele lor cu periferice ca cele menționate. Dacă, totuși, sunt periferice uzuale care nu merg din cauză că nu au suficientă energie asta poate fi din cauza perifericului, nu știu. Ori poate ăia de la Apple nu au testat ca lumea pînă la capăt. Presupun că ThB are niște cerințe tehnice de tip minim/maxim clare, nu sunt negociabile la tejghea. Dacă nu le-au respectat, ceea ce nu cred, atunci e nasol pt ei.

Da, asta are alimentare, deci „nu se pune la discuție”. Aici critica se referă la faptul că porturile ThB ale noilor MBA și MBP cu M1 nu duc simultan două periferice bus-powered sau, mă rog, anumite periferice. La mine, duce, Tudor a dat un link la unu care zice că nu duce.

Da, am înțeles disputa, eu le-am pomenit ca soluții de stocare, conectare la monitor, destul de eleganta. Personal nu văd nici un scenariu pentru care aș conecta la MAC doua HDD-uri externe portabile mai ales pe un laptop alimentat pe baterie dar poate ca alții au nevoie și de așa ceva. Așa ceva aș folosi doar pentru a transfera date, backup, utilizare ocazională nu pentru lucru intensiv, nici nu sunt foarte fiabile în condițiile utilizării intense. Dar sigur ca problema ridicată ramine.

Păi uneori ai nevoie, nu în mod curent, dar mai e nevoie. Pt asta le folosesc și eu, pt backup, cu excepția unui HDD conectat permanent la Mini M1 care are SSD de 250. E OK, probabil în final voi lua un SSD extern, văd că le-a scăzut mult prețul.
Ce mi se pare ciudat, repet, este ca un SSD extern că consume mai mult decât un HDD extern, nu are logică, drept care suspectez ceva ciudat în acea afirmație.

Bănuiesc că depinde în principal de cerințele de putere ale interfețelor hardware. O interfață Thunderbolt 3 e făcută să transfere date la viteze de 4 - 8 ori mai mari decât pe USB. La viteză mai mare, consum mai mare.

De acord, totuși e un SSD acolo, nu un HDD.

Din ce am citit la ștergerea datelor consumul de virf este mai mare, în rest este mai mic. Asta explica de ce bateria tine mai mult dacă înlocuiești hdd-ul cu ssd. Dar calculele de compatibilitate trebuiesc făcute pentru consumul maxim chiar dacă este nevoie de curent mare pe o perioada scurta de timp.