Safe browsing

Salut!

Cu multumiri anticipate rog opinii legate de ce browser mai sigur de calitate ar fi de preferat pe sisteme mai vechi pe care Safari nu mai deschide paginile?

Exemple pot fi luate din MacUpdate, dar nu numai:
https://macupdate.com/explore/categories/browsing

Problema este că, în încercările mele (de ex. pe iMac Intel 2006–2007, nu mai vorbesc de PowerBook 2004 cu proc PPC), niciun browser nu putea deschide paginile, la modul general sau, pe concret, multe pagini.
Cel mai bine mi s-a părut că se comportă iCab:
https://www.icab.de

Brave - cel mai bun browser dpdv al securitatii etc.

Strict ca securitate, ar fi Tor. Problema este, dacă pricep eu bine, este că are nevoie pt sisteme macos mai vechi, unde Safari nu se poate folosi și nu numai Safari.

Opera si Vivaldi cred ca mai merg pe El Capitan. Si Firefox avea un esr care mergea pe El Cap. Cauta system requirements la cele mai cunoscute browsere. Ce OS ai?
Ce inseamna browser de calitate?

Multumesc frumos la toti pentru pareri si sugestii. Pana mai recent am folosit doar PPC. De ceva vreme m-am ales cu un MacBookPro i7 mid 2012. I-am pus Lion base clean internet install. Din pacate e cu mult mai limitat decat Leopard PPC, incat Safari nu deschide nici o pagina, fapt pentru care caut “browser mai sigur de calitate”.

„…care-i cu mult mai limitat decat Leopard PPC, incat Safari nu deschide nici o pagina…”

Pe PPC ce browser foloseai ca să deschizi paginile net?

10.4-Fox

Macul ar trebui sa suporte Catalina. Instalindu-l, vei avea parte de “calitate”: safari, firefox, chrome, etc

Suporta si Monterey, cum am aratat si aici:

Doar ca “nu vreau conturi iCloud si nici AppStore”, cum am aratat si aici:

Problema e pe deoparte, ca in cele 2 topic-uri nu am primit indrumarile sperate, iar pe de alta parte, ca din “internet install” mi-a instalat doar Lion.

Cam multe si incurcate cerinte.
Daca nu vrei nici iCloud si nici AppStore, incearca un OS care are OneDrive. Pacat ca nu are Safari.

Sunt încurcate prin ambiguitatea cerinței/cerințelor:

  1. „browser de calitate”;
  2. să poată rula pe sisteme vechi;
  3. să fie „safe”.
    Greu de definit sintagma „browser de calitate” și greu de înțeles de ce ar avea nevoie de un browser „safe” pt un sistem mai vechi, unde condiția de bază este să poată accesa paginile, deoarece în mai toate cazurile apar tot felul de erori la aproape orice tentativă.

Oare fata de ce sunt multe, si fata de ce sunt incurcate cerintele?!
Din anul 2000 am inceput cu MacClassic, MacOs7.2, si am ispravit pana azi fara iCloud si faraa AppStore, nu am nevoie sa ma inroleze de acum. Oare e asa mare lucru sa trimita cineva un .dmg cu sistem instalat, cu se facea pe vremuri cu sistemele OsX?!

Daca totusi gasesc nu voi priva pe nimeni ca sa acceseze ca la un bun comun.

Ai incercat sa pui Mozilla pe Capitan? Ca SO ar trebui sa mearga macar High Sierra (noi asta avem pe imac-uri care au venit cu ElCapitan).
Noi nu am trecut de High Sierra (Catalina etc) pentru ca s-ar putea ca unele programe sa numai mearga (Garmin BaseCamp, Garmin RoadTrip etc) si pentru noi e OK HS-ul.

Am doar Lion, din motivele aratate mai sus.

Asta parca nu e loc de luat peste picior. Sau e?

Depinde ce opțiune ai dat. Dacă știi să jucăria ta suportă un sistem mai nou, poți face upgrade după ce ai instalat Lion. Dacă te duci la Software Update, ar trebui să apară versiunea ultimă suportată.
Ai aici și opțiunile de instalare prin net.

Other macOS installation options

  • On an Intel-based Mac, if you use Option-Command-R during startup, you might be offered the latest macOS that is compatible with your Mac.

Merci. Daca bine vad, astea ma duc catre AppStore, ceea ce vreau sa evit.
Red: Rog pareri, daca merita tras Monterey dupa Catalina instalat prin chinuri:

Dar de ce, frige AppStore? Eu nu am mai făcut de mult un „clean install” absolut, adică să rad discul complet și să pun totul de la zero. În schimb, upgrade-uri da. Așa funcționează macOS și, dacă înțeleg bine, așa a mers și la tine. Nu descrii clar ce ai făcut sau nu pricep eu.