Problema Sonoma macbook 9,2

Nu prea ma stiu la chestiile astea. oare merge aplicat patch-ul si la un imac 2011 (High Sierra)? Daca da, ce se intampla cu mailul local (POP). Se pot importa oare toate??

Pai tocmai de aceea am intrebat pe cine a testat deja sursa, deoarece “o simpla cautare” te duce la n+1 site-uri, care mai de care fara garantie ca ar fi user-safe.

Ei, am dat pe google și taman site-ul linkuit era primul!

Azi, ca bătrân macuser, nu am rezistat tentației și am luat de la un flăcău local un mini 2012 cu 16 RAM, SSD la 500 GB + HDD tot la 500. L-am rugat să pună el Sonoma, ca să-mi scutească timpul și așa a făcut!
Nu am timp acum să mi-l instalez ca sculă de lucru cotidian, dar o voi face de săptămâna viitoare. Bine lucrat patch-ul, pe cât se pare, se mișcă natural.

Mă bucur ca ai făcut pasul asta :))))
Aștept mai mulți “testeri” sa vad niște feedbackuri.
Eu folosesc Sonoma pe Mini de câteva luni bune si nu l-am văzut sa clacheze nici pic, si nici vreo alta problema de securitate.

Oare ce ar fi cea mai slaba configuratie acceptata de patch?

Ai acolo lista mac-urilor suportate, pleacă de prin 2008. Lista e lungă.

https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/MODELS.html

Deși nu era o prioritate, am scos banu’ din buzunar și am luat un mini 2012 upgradat frumos la 16 RAM, SSD și HDD de câte juma de TB. Din păcate, nu am timp zilele viitoare să mă ocup de el, dar o voi face mai încolo. La test, se mișcă natural, youtube, care e un bun test, merge bine.

Ieri am folosit „noul” mini 2012 cu Sonoma la bord. Merge cât se poate de frumos, aș zice neașteptat de frumos! A trebuit să înlocuiesc unele aplicații care au versiuni dedicate Intel v. Apple Silicon, am câteva.
Deocamdată, îl mai testez. Am senzația că sincronizarea datelor via iCloud durează cam mult, dar e posibil să se reglementeze treaba după câteva zile, am acolo peste 1 TB de date. Să vedem.

Ai facut Clean Install, sau ai clonat?

Așa l-am luat, cu Sonoma deja instalat. Din câte am discutat cu fostul proprietar, sistemul a fost instalat „de la zero”, nu clonat.

Ieri am făcut și eu experimentul. Am instalat Sonoma pe un MacBook Air de 11 inch, 2015. Instalarea a mers brici, OCLP a știut să rezolve singur toate etapele. Am avut o mică problemă la restartul final, OCLP nu a reușit din prima să instaleze OC pe partiția EFI a SSD-ului. După care, nu reușea să booteze fără stick-ul USB de instalare. OK, am folosit aplicația Drop EFI, cu care se poate monta partiția EFI a oricărui volum care are o partiție EFI, am șters instalarea defectuoasă, OCLP s-a oferit din nou să instaleze OC pe partiția EFI a SSD-ului. De data asta a mers OK. Singurul lucru încet este WiFi. Este normal. Odată cu Sonoma, Apple a renunțat la suport pentru chip-urile Broadcom. De aceea, OCLP a introdus extensii de kernel pentru Ventura, “peticiți” să meargă cu Sonoma. De asemenea, SIP (sistem integrity protection) este dezactivat. Este singurul mod în care pot fi folosiți driveri mai vechi, pentru un sistem mai nou. În rest, este OK.

Inteleg. Ce riscuri sunt daca folosesti sistem instalat dinainte de catre necunoscuti? Toate pot fi excluse doar printr-un user nou?

Exclus nu e nimic pe internet! Cred că, mai degrabă, breșa de securitate vine de la cei care au făcut patch-ul, practic ești la mâna lor.
Da, mi-am făcut user nou, evident.

Mini 2012, 16 RAM, SSD - 480 + HDD - 500. Sonoma se mișcă natural, cam așa se mișca ultimul macOS suportat oficial atunci, Monterey parcă, și pe ultimul mini intel pe care l-am avut, adică modelul 2014.
Patchul își face periodic niște update-uri, de exemplu ieri. După update, trebuie repuse unele parole.
Una peste alta, cine are un mac intel mai vechi, îl poate aduce la zi prin această metodă. Gama este destul de largă, de prin 2008. Probabil modelele din perioada 2014–2018 vor merge și mai bine.
Evident, există riscul unei securități reduse, D-zeu știe ce canal de scurgere de informații are patch-ul.
Mi-am satisfăcut curiozitatea, ultima oară mai făcusem așa ceva punând Catalina pe un MBA de prin 2012. Mergea rezonabil.

Nu cred că patch-ul are canale de scurgere. Singurul mic inconvenient este că SIP este dezactivat. Este mai mult vorba de sandbox, decât de canal de scurgere. Oricum, eu având licență la LittleSnitch 5, am cumpărat un upgrade pentru LS 6, pentru Sonoma. Sunt totuși convins că un Mac vechi cu Sonoma instalat prin OCLP este mult mai sigur decât un PC cu Windows. Echipa care a construit OpenCore (pentru Hackintosh) și OCLP (pentru unsupported macs) este formată din entuziaști, ca și echipele care construiesc diversele versiuni de Linux. Câți utilizatori de Hackintosh și unsupported Macs există? Merită să-ți bați capul să faci un malware pentru atât?

De acord. Jucăria merge frumos și, probabil, în toamnă îl voi duce la cabinetul de la facultate, stăm rău de tot cu aparatura. Oricum, va merge mult mai bine decât vechiturile de PC tip cutie gri sau neagră.

Din moment ce SIP este dezactivat, cred ca masuri suplimentare nu ar strica. In trecut am folosit LittleSnitch si Lulu. Monitorizind reteaua poti afla daca ai mizerii prin calc.
Merita sa faci un malware? Poate merita. Doar forumul tonymacx86 are > 160k de membri.
Ma opresc aici. Cred ca m-am abatut de la topic.

Nu sunt eu vreun om “important”, sunt un user obisnuit, deci pe mine nu ma intereseaza chiar atat de mult securitatea, nu tin carduri, poze nud sau atceva :))))))
Pentru un user obisnuit eu zic ca e mai mult decat poti cere la un pc de 12 ani.
Ma gandeam si eu acum cateva zile sa fac trecerea la un M1 sau M2, dar mai astept putin sa vad ce configuratii rezonabile gasesc. Am tot citit pe forum si am zis ca un upgrade nu ar strica, plus ca na e o versiune oficiala de la apple, dar ramane de vazut.

Și cu SIP dezactivat, tot te întreabă în toate felurile la fiecare element nou care vrea să schimbe ceva în sistem. Nimic nu poate să schimbe lucruri în sistem fără să-i dai tu voie. Ori folosești Little Snitch, or Lulu. Fac acelaș lucru. Lulu este gratuit, dar mie mi-a dat multe probleme, tăindu-mi internetul de tot, chiar dacă eu i-am dat setări clare. Dacă nu aș fi avut deja licență Little Snitch, aș fi instalat Vallum (https://www.vallumfirewall.com). L-am încercat, este la fel de bun și mult mai ieftin.