Macbook-ul se încălzește, bateria se descarcă repede - soluții?

Bună, am și eu o problemă exact ca a ta și am intrat pe acest forum cu speranța de a găsi pe cineva să mă ajute cu această problemă. Rugămintea mea este dacă mă poți ajuta și pe mine să instalez El Capitan sau să pot ieși din această pagină cu instalarea acestui soft, bănuiesc că tu ai rezolvat-o pe a ta, mulțumesc.

Cred că ar trebui să ne spui, înainte de toate, unde locuiești. Nu toată lumea locuiește în localitatea unde locuiești tu. Dacă e nevoie de un ajutor la instalare, atunci musai.
Ce mac ai? Funcționează? Intră în sistem? De ce trebuie (re)instalat? Ce problemă are, când a apărut?

Locuiesc în Germania și acum o săptămînă de cîte ori deschideam Google Chrome îmi apărea sus în pagină un mesaj care mă înștiința că trebuie să instalez o versiune nouă de soft deoarece cea pe care o am este veche, acest mesaj era Opțional așadar m-am decis eu să văd ce pot face (m-a mîncat pe mine undeva), așa că m-am apucat să instalez o versiune nouă cum ar fi: OS X El Capitan, cea veche nu mai știu care era dar cred că Sierra 10.10.5 Toate bune și frumoase…a început instalarea dar din păcate nu s-a putut realiza iar acum nu mai știu cum să procedez să ies din această pagină cu instalarea și să revin la formatul inițial pe care l-am avut înainte. Vreau să precizez că am încercat să intru în Terminal și să schimb ex data- u 01235615 dar nu a intrat apoi am încercat fără(-u) și a funcționat, a început să se încarce dar din păcate nu se poate finaliza țin să specific că aceste indicații le-am primit de la o cunoștință deoarece nu mă pricep, deci instalarea rămîne la punctul de: “ mai aveți mai puțin de 1minut” și așa rămîne, am lăsat o noapte întreagă dar nu s-a întîmplat nimic de aceea am apelat la d-tră deoarece nu vreau să mai fac nimic greșit pe-aici și apoi să-mi pară rău mai mult decît îmi pare acum. Te rog frumos!cred că poți să mă ajuți ghidîndu-mă cum să procedez. Nu te costă nimic, doar faci un bine cuiva care îți cere ajutorul. Pliz🙏🏻

Laptopul îl am din 2015, MacBook Pro 13, 2,5GHZ/4GB

Buna, nu sunt specialist in mac, eu am cateva in casa, majoritatea vechi, le-am reparat si le-am facut functionale, e un hobby.
Pe forum eu am primit sfaturi pertinente de la Cattus, e un om amabil, bine intentionat.
Ce model de mac ai? Daca nu stiu, nu pot face decat supozitii. Incearca sa scrii un mesaj pe forum, sa dai detalii cat mai multe, sunt sanse mari sa primesti ajutor.
Sa revenim:
Ai incercat recovery?
Stii sa folosesti meniul de boot, combinatia de taste? Sunt disponibile fel de fel de tutoriale pe internet.
Nu stiu ce nivel de pregatire ai in utilizarea mac-ului, s-ar putea sa fii mult mai avansata decat mine.
Daca ai avut High Sierra si faci recovery, sunt 2 posibilitati: iti instaleaza versiunea de mac os care a fost initial sau ultima versiune instalata. Valabil si pentru alte versiuni de mac os.
Nu stiu continutul mesajului care ti-a aparut, in mod normal trebuia sa instalezi o versiune superioara(mai noua). Asta daca mesajul se referea la sist de operare. Mi se pare ciudat ca sa apara in browser(chrome). Sau apare in dreapta ecranului unde sunt notificarile date de mac os?
Chestia cu schimbare datei din terminal am citit-o si eu ieri, nu am citit tot, am considerat ca nu e ceea ce ma intereseaza.
Citeste ce-i aici, fa mai intai reset. Combinații de taste la pornirea computerului Mac - Apple Support

Modelul este MacBook 13,
2,5 GHZ/4GB
Precizez că nu sunt specialistă.

Meniul Boot nu știu să-l folosesc și tare m-aș bucura să mă ajuți în această problemă. Mulțumesc!

Regret ca acum nu pot sa fac descriere exacta, repet, sunt utilizator ocazional de mac, nu vreau sa fac vreo recomandare gresita, sa incurc secventa operatiilor. Nu am mac-ul disponibil, maine e posibil, daca pot, scriu aici. Sau scrie alt membru al forumului.
Sunt o multime de tutoriale text sau video pe internet care descriu mult mai bine decat pot eu s-o fac.
Voi reveni.

Nu poți face downgrade, numai upgrade sau reinstalarea aceluiași sistem care a fost. Dacă e din 2015, va suporta ultimul sistem de operare, dar pare, după descrierea configurației, din 2013. Oricum, ar trebui să suporte ultimul sistem de operare.
Nu e vorba de costuri, e vorba de niște pași tehnici pe care trebuie să îi faci. Nu dai detalii despre cum ai făcut, ce soft ai folosit, cum l-ai descărcat etc. etc. Acea cunoștință nu te poate ajuta până la capăt? Sau a abandonat corabia? Modelul nu poate fi MBP 2015, deoarece acela are minim 8 GB RAM, nu poate avea 4. Presupunând că nu e nimic stricat pe zona hard, ai două variante: a. faci un disk de boot USB (un flash), pt care trebuie alt mac; b. instalezi de pe net. Ai linkul dat de macuser, citește cu atenție cum trebuie să faci, respectiv să apeși anumite taste simultan imediat după pornire. Notează pașii care trebuie făcuți. Presupun că ai ajuns la acel moment al unei instalări neterminate fie fiindcă softul era corupt, fie fiindcă l-ai întrerupt la un moment dat.
Dacă toate acestea par complicate, atunci trebuie să apelezi la un flăcău din zonă să te ajute. Pt instalarea de pe net, trebuie să ai o viteză rezonabilă le descărcare, va dura în funcție de viteza locală a netului.
P.S. Ca idee de bază, e bine să instalezi ultimul sistem suportat de configurația hard, în cazul tău cred că va merge chiar Big Sur (11.x.x.), deși cert nu ai MBP 2015 ci, probabil, MBP 2013.

1 Like

Mulțumesc oricum, am chemat pe cineva să-l repare de la firma de unde l-am achiziționat dar vine tocmai Vineri.
Am crezut că pot remedia singură situația ținînd cont că mă costă ceva această greșeală.

Orice greșeală costă, iar în Germania cu atât mai mult, ei calculează nemțește.

Bună, am o întrebare mi s-a instalat recent un nou disc, macOS 10.14.6 Mojave(înainte aveam 4GB, acum am 8GB) iar acum cînd accesez anumite site-uri, cum ar fi cele de cumpărături exp: Amazon,Ebay, Otto sau cînd Vizionez un film de pe net se încălzește foarte tare și la un moment dat pornește ventilația. Înainte am mai avut această problemă dar după ce mi-am instalat Kaspersky security totul a fost ok.
Și mi se Descarcă foarte repede bateria🙁
Poate să mă ajute cineva cu cîteva informații utile ? Vă mulțumesc!

  1. Imediat după instalarea unui nou sistem, consumul e mai mare pt că se fac niște optimizări de sistem.
  2. Kaspersky este un antivirus, da? Nu cred că are vreo legătură cu încălzitul, este o coincidență sau sistemul și-a terminat de actualizat datele și a reintrat în normal.
  3. Dacă bateria se consumă prea repede ar fi semn că e pe ducă. Descarcă coconut battery (gratuită) și vezi ce procent real are față de cele de fabrică. Atenție: afișează două date 1. starea bateriei față de momentul zero; și 2. cît de încărcată este la momentul măsurării, aceste din urmă date nu sînt relevante.
1 Like

În mie., 24 mar. 2021 la 17:57 Cattus Thraex via MacForum <noreply@macforum.ro> a scris:

Presupun că ai dorit să spui ceva…

În mie., 24 mar. 2021 la 19:06 Cattus Thraex via MacForum <noreply@macforum.ro> a scris:

image_123927839.JPG

70% din „design capacity” e încă bun, dar nu va mai ține mult. Dacă vrei să-l mai folosești, va trebuie să te gîndești la o baterie nouă peste cîteva luni, din clipa asta capacitatea va începe să scadă brusc. Bateria are, cum vezi, aproape 6 ani, cît crezi că va mai rezista?
Kaspersky nu e cel mai bun AV pt mac, ai varianta cu AVAST gratuit ori comercial dacă vrei și protecție la securitate pe net.
Dacă site-ul cere musai Adobe nu ai cum face, dar multe nu mai cer așa ceva. Nici eu nu-l am, dar mă uit. Vezi ce scrie nenea ăsta aici.

Am rāsfoit un picut dar pentru mine e complicat, referitor la baterie, vreau sa zic ca se descarcā repede dar se incarca la fel de repede. Am sā vad poate îmi cumpar una nouā si-am sā o schimb, oricum îti multumesc din nou pentru informatii îmi sunt utile!

În mie., 24 mar. 2021 la 19:32, Cattus Thraex via MacForum <noreply@macforum.ro> a scris:

Nu am cum, nu am Adobe Flash Player, dar se găsește pe net. Oricum, se renunță la el.
În funcție de model, bateria se poate schimba foarte ușor ori foarte greu, identifică pe ifixit.com ce model ai și cum se face. Trebuie cumpărat modelul exact pt modelul tău, cere ajutorul unui flăcău priceput. Faptul că se descarcă repede și se încarcă la fel de repede este semnul că e pe ducă. Poți face asta la un service, poate au ei și baterii. Va fi pe la 100 euro una bună. Nu lua s.h., bateria trebuie să fie nouă ca să țină 2–3 ani cel puțin, uzual ține cam 4 ani, poate 5. A ta e deja prea bună să arate 70% după 6 ani.

Aș dezinstala Kaspersky în clipa asta. Funcționează prin scanarea și verificarea fiecărui fișier care este executat/copiat/mutat/creat. Inclusiv fiecare bit de swap. Deci, tot ce mișcă în sistemul de operare+aplicații. Asta înseamnă un consum foarte mare de resurse. Eu suspectez Kaspersky de încălzirea laptopului și consumul rapid de baterie. Dacă nu faceți download cu soft piratat sau din surse dubioase, este suficient să instalați un antivirus care să nu stea permanent în stand-by și să vă faceți o rutină prin a-l rula să zicem odată pe săptămână să vă scaneze atașamentele din email. Chiar i-aș da doar calea: ~/Library (/Users/NumeleTău/Library) ca și cale Custom. Acolo sunt toate setările pe care le face userul și toate fișierele temporare și non-temporare (inclusiv atașamentele de email, cooky-urile browserelor folosite, cache-uri, history etc.).