iPhone-urile cu baterii uzate sunt încetinite intenționat de Apple?

Mă miram de ce al meu iPhone 6+ merge atât de prost în ultima vreme. O fi asta cauza? Citiți mai jos. Cică dacă sistemul detectează o baterie uzată, procesorul este automat underclocked pentru a consuma mai puțin. Schimbarea bateriei cu una nouă reface și performanțele telefonului.

1 Like

La mine pe iPhone 6+ lucrurile stau așa:

  • Bateria are 517 cicluri de încărcare și a rămas cu 77,6% din capacitatea ei inițială
  • În Geekbench telefonul scoate un scor de 1061la testul single-core. Media acestui model este 1471.
  • Scorul multi-core este 2010. Media din Geekbench este 2472.

Deci da, ceva se întâmplă acolo.

Și, fiind în situația asta, cum zici că e, de bine sau de rău?

Tudore verifica cu aplicatia CPU DasherX ce frecventa are 6+ tau. Ar trebui 1400 MHz. Verifica si cand bateria este (mai) descarcata.

Hehe, testele Geekbench puse de mine mai sus au fost făcute cu telefonul conectat la calculator, deci alimentat, și cu bateria încărcată. Procesorul rula în idle la vreo 800 și ceva de MHz, iar când mergea Geekbench urca până la 1100 MHz. Mai mult de atâta nu am văzut.

Acum, cu bateria descărcată la jumate, procesorul stă la fix 600 MHz indiferent de solicitare. Evident că scorurile Geekbench au scăzut drastic: 828/1358, aproape la jumătate față de media acestui model de iPhone.

Deci ăia 1400 MHz sunt un vis. Acum am și explicația de ce merge atât de prost.

Cred ca ar fi vremea pentru un upgrade … just saying :smile:

Mda, cred că șmecheria asta are ca scop să te facă să-ți iei un telefon nou. Dacă lăsau procesorul să meargă ca la ïnceput, aș fi observat doar că bateria mă ține mai puțin, deci aș fi schimbat-o și gata. Cu procesorul subturat bateria mă ține ok dar îmi sare în ochi faptul că telefonul meu vechi de 3 ani merge ca dracu’, deci e timpul pentru unul nou, nu?

Planned obsolescence.

1 Like

Este plauzibil, deși iPhone 6 al fi-mi se mișcă natural pe ultimul sistem.

Nu trebuie sa schimbi telefonul, doar bateria din el si procesorul va lucra din nou la maxim

Cum naiba fac ăștia baterii tot mai proaste? Tudore, te-ai gândit să schimbi bateria la ip6?

Da, aș vrea să-mi schimb bateria, mă gândesc de ceva timp cum ar fi mai bine să procedez:

  • Să o schimb eu, am mai făcut asta la un iPhone 4S și nu e foarte complicat nici la iPhone 6. Trebuie doar să mă asigur că am de unde cumpăra o baterie nouă și originală. Cea de iPhone 4S pe care am cumpărat-o online s-a dovedit că nu era nouă, deși așa zicea firma care o vindea. Va mai trebui să cumpăr o unealtă dintr-aia cu ventuze, pentru desfăcut carcasa telefonului.
  • Să o schimb la un service oarecare de prin zonă. Nu prea am încredere, dacă nimeresc la niște cârpaci care-mi strică telefonul?
  • Să o schimb la un dealer Apple. Pare soluția cea mai sigură, cea mai scumpă (în jur de 400 RON din ce am văzut) și cea mai incomodă pentru mine (trebuie să trimit telefonul tocmai până la București).

Fi-mea a schimbat bateria unui 6, a costat vreo 80 lei. Acuma, nu știu cât de bună e bateria, e de vreo 2-3 luni și pare totul OK. A fost la un flăcău recomandat de cineva. Dacă optezi pt varianta, antamez o vorbă, dar cu execuție după Anul Nou, aș zice. Trimite-mi tipul exact al telefonului și întreb. Eu nu aș da 400 lei la Noumax ori la iStyle.

Avem și confirmarea de la Apple cum că încetinesc intenționat telefoanele cu baterii uzate.

Ei zic acolo că încetinirea se aplică doar la valori de vârf ale consumului de curent și numai atunci când e necesar. Asta e bullshit: telefonul meu este încetinit PERMANENT la 600 MHz (de la max. 1400 MHz) atunci când e pe baterie.

Da, am citit și eu aseară și mi se pare logică decizia lor, dacă e bine implementată.

Cred că, în majoritatea cazurilor, efectul psihologic produs de un telefon de 2-3 ani, care brusc începe să meargă foarte prost, este acela de a-ți dori altul nou. Am trecut și eu prin faza asta după upgrade-ul la iOS 11. Sunt convins că cei de la Apple au speculat intenționat chestia asta. Dacă într-adevăr vroiau să ajute userii care folosesc un iPhone cu bateria uzată, atunci puteau să bage o atenționare undeva, în sistem, poate la setările bateriei, în care să zică ceva de genul “bateria acestui telefon e uzată în procent de 75% și nu mai face față; prin urmare ți-am încetinit telefonul ca să nu-ți moară când ți-e lumea mai dragă”. Puteau chiar să facă încetinirea opțională, să o includă în acel Low Power Mode, că poate uneori vreau totuși ca telefonul să meargă bine chiar dacă bateria moare în 3 ore.

Dar nu, ei au ales să le încetinească “pe șestache”. Mi se pare o mică șmecherie cosmetizată cu declarații de bune intenții abia acum, după ce s-a prins lumea.

Da, și asta este adevărat… Faptul că marile companii fac tot felul de șmecherii este deja cunoscut, vezi cazul VW de anul trecut.

E scandal mare, se pare, peste Ocean în legătură cu asta. Apple a fost dat în judecată pt șmecheria asta.

Apple recunoaște că a dezamăgit utilizatorii și se oferă să schimbe bateriile uzate de la iPhone la un preț redus ($29). Acu să vedem cum putem face asta în România.

Au publicat și un document în care descriu ceea ce eu și mulți alții au experimentat de ceva vreme: comportamentul unui iPhone încetinit intenționat:

În sfârșit…Tudore, acum o sa merite sa schimbi bateria oficial: