Instalare OS X

Buna ziua! Va rapesc puntin din timp. Am un MacBook 2009 A1342 cu proc 2.26 ghz2 duos, 5 Gb ram si placa video Nvidia GeForce 9400M. In momentul de fata am intalat pe el OS X Sierra. Am un hdd de 250 GB pe el. De curan mi-am achizitionat un SSD de 120 Gb. Vreau sa schimb HDD cu SSD. Problema ar fi ca nu stiu cum sa pun OS X si pe SSD. Pe SSD am Windows in momentul de fata. Am inteles ca se poate face ceva cu stick-ul dar nu stiu cum. Cine ma poate ajuta va rog? Va multumesc de atentie. O zi buna!

Descarci Sierra, faci un stick USB bootabil folosind una din metodele descrise aici, montezi SSD-ul în computer, bootezi de pe stick, formatezi SSD-ul, instalezi Sierra. Cam asta e. :slight_smile:

pe ce butoane bootezi pe stick…F8 sau ?
?

Bagi stick-ul, restartezi computerul și, imediat când auzi sunetul ăla de pornire, apeși și ții apăsată tasta Alt până intră în meniul de boot de unde alegi stick-ul cu Sierra.

Apeși după chime tasta Option/Alt, stai -2-3 sec. și se vor afișa opțiunile de boot, alegi flashul USB și apoi merge cam de la sine. Trebuie să formatezi discul Mac OS Extended Journaled și GUID ca hartă de partiție, asta o faci cu Disk Utility, apoi revii la installerul propiru-zis. Pe un SSD se instaleză ca pe un HDD normal, nu e nicio altă șmecherie.

Si apoi se instaleaza ca un windows sau trebuie ceva coduri…

Tudore, parcă pe vechiul forum puseseși grupat toate întrebările astea foarte frecvente: cum instalez, se blochează des etc. Poate ar trebui repuse cumva grupat. La o adică ai putea face copy-paste din cartea care nu a mai apărut.

Mac OS nu a avut NICIODATĂ coduri ori serial number…

deci se instaleaza la fel de usor ca un Windows

Se instalează mult mai ușor decât un Windows.

Da, asta e formula corectă: mult mai ușor. :slight_smile:
Dar, așa cum bine știm, ușurința e relativă, depinde cum te obișnuiești.

L-am pus pe un stick cu Disk Creator. Am pus SSD. Nu era formatat inca dar cand Bootam nu imi vedea stick-ul. Ma gandesc ca se poate atunci cand il formatez sa mi-l vada. La fel si cu HDD. Nu il pe care am OS X, nu il vede. Si am un SSD de la Kingston de 120 Gb… Conteaza firma sau trebuie sa fie ceva special pentru Apple?

Problema „nu îmi vede stickul la boot” am mai discutat-o aici.
SSD-ul nu are cum fi formatat, de vreme de e nou, așa înțeleg. Se formatează din Disk Utility rulat din acel stick ÎNAINTE să începi instalarea propriu-zisă.
Detectarea flash-ului la boot nu are legătură cu faptul că SSD-ul este sau nu formatat. Atenție: Mac OS X se instalează pe discuri formatate Mac OS Extended Journaled și harta de partiționare GUID. În Sierra, este setarea default, dar verifică să vezi că așa este.
„cand Bootam nu imi vedea stick-ul.” Poți fi mai exact? Cum procedai și constatai că nu vedea stickul? Ca să-l vadă, trebuie apăsată o anume tastă, cum ai procedat?

Nu contează firma.

Atenție: SSD-urile pt rMBP și Air NU SUNT de 2,5 inci, trebuie luate pt acele modele, cred că se găsesc și la pcgarage.ro ori emag.ro. Dacă vorbim de SSd-uri de 2,5 inci, atunci este OK orice firmă, ele au uzual 7 mm grosime, deci intră în orice loc.
Dacă ai MBP retina, nu intră un HDD ori SSD de 2,5 inci

Am apasat tinut ALT si a intrat in boot. Acolo mi-a aratat Hdd si inca ceva. Acel “ceva” era dinainte. SSD nu e nou. Momentan am windows pe el.

SSD-ul are aceeasi marime cu HDD…

Rulezi Disk Utility înainte de instalarea propriu-zisă a sistemului pt a formata discul CU O SINGURĂ partiție, dacă vrei să pui Windows ulterior. Se înțelege că se șterge tot discul. Formatul default este MacOS Extended Journaled și GUID harta de partiționare.

Va multumesc de ajutor! Am rezolvat!

Salut, am si eu nevoie de ajutorul vostru.
Am tot citit pe forum si tot nu reusesc sa instalez sistemul de operare.
Am un MacBook Pro A1261. Am urmat toti pasi si tot nu merge.
Am incercat sa formatez totul si sa reinstalez sistemul de operare(sperand ca e ca la windows).
Am facut un stick bootabil, am tinut tasta option apasata si am ales stickul bootabil. De aici totul se blocheaza,
apare marul pentru un timp si apoi ii arata ca se incarca si dispare inclusiv pictograma cu mar. Ramane blocat.
Am incercat sa instalex Os X lion 10.7 cat si mountain lion 10.8. ce sfaturi imi dati? va multumesc.
vrea sa sterg totul, din el si sa instalez un sistem de operare.(l am cumparat de la cineva si am vrut eu sa restartez totul)