Utilizator nou de Mac. Help !

sincer…nu stiu. am zis ca e mai ok asa…ca la Win, sa nu incarc partitia unde este sistemul de operare… :frowning:

După părerea mea ai fost neinspirat. Acuma, mă rog, fiecare cu stilul lui. Oricum, faptul că s-a umplut poate fi normal, depinde ce ai instalat.
Fă backup periodic dacă ai date importante și refă o singură partiție. Dacă discul nu e fragmentat poți reveni la una singură „din mers”, încearcă. Atenție însă, numai DUPĂ backup. Ai un disc extern pt așa ceva?

Da. am un disc portabil, hdd normal si altul cu alimentare de 2TB.
As face ce ai zis tu mai sus, dar nu am nici cea mai vaga idee despre cum as face asta, insa ma voi documenta pe youtube, cartea aceea si voi vedea.

Lucrezi cu Disk Utility, îi dai comanda să șteargă a doua partiție, apoi spațiul liber îl lipești de partiția de sistem. Ca alternativă, boot din flash USB și ștergi tot discul din installer, apoi repui sistemul pe curat. Metoda „din mers” merge bine, cu condiția ca discul să nu fie fragmentat, caz în care va apărea un mesaj că nu poate finaliza operațiunea. Dacă ai backup, încearcă, dacă merge refaci repede o singură partiție.

Cum fac boot din flash USB? Adica trb sa am macOSx pe stick bootabil sau?
Back up fac cu Time Mashine parca, nu?
Si apoi, daca fac asta, cum ii dau din nou sa ajunga imi puna la loc tot ce am in Back up?

Problema s-a tot discutat, de ex. aici. Pui ultimul sistem, Sierra, că ai jucărie nouă. Orice aplicație de backup are 2 funcții: backup propriu-zis și restore. Tu ce aplicație folosești sau cum faci backup? Ția-m trimis linkul la PDF și ți-am spus să folosești cu încredere funcția Help/Ajutor. Boot flash faci ca aici.

Mac ul nu recunoaste cumva sistemele android? Ma refer la faptul ca am un Samsung Galaxy S7 si am vrut sa mi scot pozele si tot ce mai e pe acolo pe laptop si nu mi l recunoaste. Setarile in telefon sunt facute ok, dar cand il bag pe USB nu mi l vede ca pe un stick ci doar incarca telefonul.

AM REZOLVAT! Multumesc !

Încearcă să spui cum ai rezolvat și, în general, să pui întrebări după ce te-ai documentat minimal pe o temă. Așa, pot fi mii de întrebări posibile. Presupun că ai setat în telefon ceva gen „USB debug” sau pe acolo. Pt sybc macOS X ~ Android există aplicații dedicate, e bine însă să faci backup înainte să le folosești, eu am pierdut niște date cu chestiile astea. Acum nu mai folosesc Android decît pt navigație cînd călătoresc.
Cea mai bună pare asta. Se poate folosi și gratuit cu funcții limitate.

Eu am reusit cu aplicatia asta.
Am descarcat o de acolo, am instalat o si imediat mi a recunoscut telefonul si am reusit sa mi transfer tot.
Sunt necajit tare, deoarece hdd ul de 2TB nu este compatibil cu macOSx decat pt “read”, iar cel mai mic, trebuie formatat inainte, asta imi cere Time Maschine cand vreau sa fac update…si n am rezolvat chestia cu partitiile :frowning:
Si am pe ambele HDD uri date importante pe care nu vreau sa le pierd si nu am acces la alt calculator cu windows sa pot sa copiez pe el sa fac o combinatie…am incercat sa le invart sa etc, dar nu mi este suficienta memoria de 128gb a macului… :sweat:
As fii recunoscator daca ar reusii cineva prim TeamViewer sa mi uneasca partitiile…pt ca stau f prost cu timpul, dimineata facultate, dupa amiaza munca, seara…ce mai am si eu de facut si nu prea am cand sa ma intalnesc cu cineva sa ma ajute…:-<

Ești necăjit degeaba, discul este formatat NTFS care trebuie „ajutat” în mac os cu o mică aplicație, de ex. una gratuită.
Time Machine nu poate face backup pe disc formatat NTFS și, în general, nu se recomandă să folosești NTFS pt fișiere mac os, pe unele secvențe se pot pierde date.

cel de 2TB este FAT32 si esti read only, iar cel mai mic este NTFS si este write and read.
Daca folosesc aplicatia aceea apoi o sa formeteze hdd ul in ceva care il voi putea deschide si cu windows la un moment dat daca este nevoie?

Dacă e FAT 32 nu are cum fi read-only. Mă rog, nu mă pricep la Windows, dar poate ne explici detaliul ăsta. Poate i-ai dat un „lock” din soft. Poți explica?
Nu, aplicația nu face nimic discului, respectiv nu o formatează dacă nu-i dai comanda asta, dar poți scrie pe NTFS.

Orice nou sistem de operare, cum e la tine macOS, presupune cîteva săptămîni/luni de adaptare, citești un pic, te informezi, ai informație berechet, inclusiv manuale compacte. Ți-am și dat linkuri. Sigur că ai multe întrebări… Cel mai bun învățător este butonatul sistemului începînd cu Preferințele de Sistem/System Preferences. Apoi, în funcție de aplicațiile folosite.

Revin cu printuri cand o sa ajung la birou sa am acces la laptop!

§ Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o intrebare referitoare la scurtaturi ? Adica cum ii pot da CUT unui fisiere sa il mut din locul X in Y ? Adica acum ii sau Copy , dupa care il sterg din locul unde era initial .

cmd + C = copy, apoi unde vrei să-l muți dai alt + cmd + V.

Observație: La text, merge cmd + X pentru Cut. Nu și la fișiere.

Insalează asta dacă vrei să le ai mereu la îndemînă pînă le înveți.
Multe sînt ca în Windows, dar cu tasta Command (fluturașul), cu Ctrl

Întîmplător, am găsit și asta, tot o listă de scurtături, de începători și avansați.

Mi-ai usurat viata , multumesc frumos .

Inca o intrebare . In FINDER , daca vreau sa deschid un folder si apas pe ENTER ( cum este la windows ) in loc sa intre in el in editeaza numele ( rename ) . Este vro varianta de a-l accesa in afara de dublu click ?