Macbook air

E bine să învețe să instaleze, dar – mai întâi – e mai bine să învețe sistemul și filosofia lui. Pare relativ derutat, ca atare pașii mărunți sunt mai siguri.

Da, corect, ar fi mai bine cum zici tu: sa se invete cu sistemul si pe urma sa faca un clean install.

Depinde de fiecare. Eu mi-am instalat mai întâi sistemul (si era Hackintosh), înainte să vad macar cum funcționeza un OS X. Era hackintosh de Mavericks pe care nu stiu daca am stat 3 luni ca trebuie sa refac loader-ul și kext-urile la fiecare update

Dacă ai început cu instalare pe hackintosh, ești mult peste media unui macuser, deci nu aș zice că recomanzi bine. În cazul discutat aici, este bine tocmai să NU instaleze de la zero, astfel va învăța micile chichițe și șmecherii, de ex. cum să seteze limba principală dacă e una care nu-i convine, cum să adauge un user nou și să-l șteargă pe cel vechi etc. etc.

Evident ca exemplul meu nu e concludent. Ziceam si eu…Pe vremuri aveam o pasiune de instalare a OS-urilor Windows in toate modurile posibile (retea, fisiere unattend etc) dupa acea pe Linux cu modificarea si recompilarea kernelului, ah ce vremuri, acu vreo țînșpe ani :roll_eyes:

Da, am pierdut și eu mult timp instalând diverse linux distros. Unele erau mișto de tot…

Am modificat limba atat la administrator cat si pe user ul de gazda , din pacate limba sistemului la logare e tot italiana . Am observat insa ca sunt aplicatii care nu suporta limba romana , gen office. O sa i fac o reinstalare, cred ca e singura varianta .

Am incercat sa schimb si in Engleza , dar tot nu merge … Office ramane in italiana , la fel si fereastra de logare

Sterge celelalte limbi si lasa doar una. La office limba se schimba din el nu din SO, eventual se instaleaza pachetul de limbi

Am sters , am lasat romana sau engleza … dar nu se schimba in fereastra de logare

Imi pare rau ca pierd office ul , dar cred ca o sa i fac reinstalare …

Fă-ți un backup (chiar și cu TimeMachine) înainte de reinstalare.

Da, pînă la locare, limba este cea folosită la instalare. Nu văd de ce este așa de deranjant să ai italiana câteva secunde cu 1-2 mesaje de pornire dar, mă rog… Bineînțeles că sunt aplicații care nu sunt localizate în română, majoritatea. Dacă prin „office” înțelegi Microsoft Office, da… aia nu se schimbă din sistem, este limba folosită la instalare.
Dacă faci instalare „soft”, adică fără formatarea discului, nu vei scăpa de italiană, care nu pricep de ce este așa de deranjantă. Aș zice, din cele ce întrebi, că ar trebui să stai 2-3-4 săptămâni să înveți un pic sistemul, între timp mai citești, după aia de apuci de reinstalare. Citește cum se fac setările, backup, cum se folosesc aplicațiile, cum se face o instalare „pe curat” etc… Ai aici tot ce trebuie:
– instalare pe curat – e pt un sistem mai vechi, dar principiul e același; sau aici.
cum se face un boot disc
Restul îl ai în manual. Nu fi leneș, merge mai repede să o iei sistematic, decât să pui întrebări așa de simple.

Macbookul merge excelent nu am avut nicio problema cu el pana recent , cand am vrut sa ma uit la un film online conectand si un televizor led prin cablul hdmi si adaptor la Mac . Dupa aprox 10 min a inceput sa se auda un cooler care muncea de zor , sincer nu l am auzit pana acum . Laptopul s a incalzit destul de tare in partea stanga sus .
Am renuntat sa ma uit la film de teama sa nu pateasca ceva si dupa 5 min coolerul s a oprit .
Credeti ca are laptopul o problema , adica trebuie sa ajung cu el in service , sau este normal tinand cont ca solicitam destul de tare placa video ?!
Multumesc

E ca drobul de sare… la munci intense se pune coolerul pe muncă, e normal. Fii liniștit, se mai încălzește…

Ce fel de film e, cu ce codec e compresat? Ce player de filme folosesti? Din moment ce s-a incalzit asa de tare inseamna ca decodarea filmului a facut-o procesorul si nu motorul video dedicat. Asta nu e bine de-aia s-a incalzit

Sa incerc sa i curat coolerul , eventual sa inlocuiesc pasta de pe procesor si placa video ? Am inteles ca modelul acesta a avut probleme la acest capitol …

Salut
Am incercat sa copiez un film de 2.4 gb pe un stick de memorie si nu merge , imi spune ca nu este suficient spatiu , sau ceva de genul asta . Am incercat si cu un alt stick si acelasi mesaj . Am formatat stickurile pe macbook utilizand Fat ,pentru ca doar asa le vede televizorul Samsung . Stiu ca Fat era limitat la 4 gb , nu la 2 gb . Ma puteti ajuta ?

Nu ai ceva fisiere ascunse pe el? Da-i un “mar+i” dupa ce ai selectat stick-ul. Ar trebui sa iti spuna de spatiul disponibil. Daca zice ca e spatiul suficient si nu ai nimic pe stick de pierdut formateaza-l din nou.

Păi dacă spune că nu ai suficient spațiu pe disc înseamnă că așa este, ai verificat să vezi cât spațiu ai efectiv? Faci ușor asta fie cu click dreapta pe fișier/pe stickul săltat pe ecran, apoi Info sau direct cu Command-I pe iconița stickului pe ecran.
Nu are legătură cu 4 GB cât suportă formatul FAT ci cu faptul că nu ai efectiv spațiu pe disc.