Help: back-up si extindere capacitate pt. MacBookAir 13

Salutari tuturor!
Am un MacBook Air 13 (mid 2013), procesor 1.3 GHz, Intel Core i5, Memorie 4GB.
Din capacitatea de stocare de 128 GB mai am liber ~7 GB.
As vrea sa fac un upgrade la OS (am ramas la OX S El Capitan vers. 10.11.6), deci ar trebui sa fac un back-up si sa eliberez spatiu.
Va rog recomandari pt. un hard disc extern pentru back-up si un card de memorie - bune ca brand si capacitate - cu un raport pret/calitate ok. Nu sunt computer geek, asa ca nu as vrea risc navigand printre tot felul de oferte.
Multumesc!

Am descris aici cum se face upgrade de SSD pt un MBP 2015 și un MBA 2017. Verifică pe ifixit.com dacă este același tip de SSD, cred că da. Dacă jucăria merge bine, acel upgrade de stocare este perfect. Eu am pus de 1 TB, poți pune mai puțin. Eu am luat acest SSD + adaptor (de la celo.ro, vezi mai jos).
Ca disc extern poți folosi orice disc extern formatat HFS+ și orice stick. Da, musai să faci backup periodic. Ai un mac ușor și încă performant, nu are rost să-i mărești capacitatea cu discuri externe, păi atunci de ce mai ai mac ușor și compact?
Dacă nu ai încredere în forțele tale, upgade de mac-uri face celo.ro (nu-l confunda cu cel.ro).
P.S. Văd că este compatibil cu ultima versiune de macOS, ai doar 4 GB RAM, dar va rula și așa. Deci merită un upgrade de SSD. Celo.ro îți va lua SSD-ul actual de capacitate mai mică, discută cu ei variante.
P.S. Pt stocare poți lua și card-uri SDXC. După părerea mea, dacă tot dai un ban, pune-i un SSD de 500 GB-1 TB și gata, ai stocare lux. Discul extern îl ții acasă pt backup, absolut necesar).

Multumesc pentru raspuns!
…dar, recunosc ca nu prea inteleg :confounded:
Ce este acela un “disc extern formatat HFS+”? Si ca pot folosi “orice stick”? Nu conteaza capacitatea, sau altceva? Chiar sunt habarnistã!
Si ce e acela un card SDXC? De care trebuie sa cumpar?

Am un lap-top, il folosesc basic (documente, fisiere, e-mailuri) si cam atat. Nu inteleg abrevierile, nu ma pricep la accesorii (sau gadget-uri), doar vad ca e cam plin si sunt chestii pe care nu le pot folosi (gen air play), iar din cate am citit e din cauza ca versiunea de OS e cam veche.
Habar n-aveam ca e asa de complicat… pentru un simplu user

Nu inteleg nici “e compatibil cu ultima versiune de macOS”. Am incercat sa fac software update, dar imi spune ca e up-datat. O fi ceva ce nu inteleg eu, dar El Capitan nu e ultima versiune…si daca nu-mi gaseste versiune mai noua, eu cum instalez “ultima versiune” ?
Scuze, probabil formul este pentru cei care se pricep cat de cat :thinking:

Bun, dacă în spatele siglei C.D. se află o doamnă/domnișoară, atunci cred că cel mai bine ar fi să apelezi la celo.ro, cum am spus. Ei vor înțelege tot ce am spus eu aici.
Dacă pui întrebări pe un forum de acest tip, nu se pot da altfel de răspunsuri. În acest caz cred că ar trebui să apelezi la un coleg/amic care te poate îndruma minimal.
Da, poți lua orice disc extern cât mai capacitiv și orice stick. Un card SDXC este acela folosit în aparatele foto în mod uzual.
P.S. Deci pune un SSD de 500 GB ori 1 TB inside și ia un HDD extern de 1–2 TB pt backup. Un card SD este cel mai simplu și mai comod mod de a mări capacitatea de stocare, deoarece se comportă ca un stick, doar că e mult mai compact. Se pierde și cel mai ușor, pe de altă parte.

Ok, multumesc pentru rabdare.

O seara buna!

Cu răbdarea treci marea și rezolvi și problema. Baftă.

Pentru hard disk extern poti gasi pe magazinele online cunoscute review-uri pentru cele mai populare ca si marca si model. Ca si capacitate 1-2-3 tb cred ca sunt suficienti. Cu cat creste capacitatea HDD-ului scade pretul pe GB.
Privitor la card de memorie, daca nu folosesti acel card si pentru alte dispozitive gen telefon, aparat foto-video, eu recomand un stick (USB 3.0, 3.1) de 64-128 gb in schimb. Pretul e mai mic si viteza mai mare. Pentru viteze similare platesti mult mai mult pe un card de memorie decat pe un stick. Pro card doar daca marimea e importanta si il folosesti si in alte aparate. Pe de alta parte au mai aparut stick-uri de dimensiuni mai reduse dar si cu pret ceva mai ridicat (mini, nano au in denumire).
E valabila si sugestia lui Cattus de a schimba ssd-ul de 128 gb cu unul mai mare (500 gb-1 tb), dar tot e ok sa faci cate un back-up pe un disk extern/ stick in caz ca se strica SSD-ul. Macar la fisierele esentiale.

Multumesc mult!

Ceea ce numim „backup” înseamnă o copie a tuturor datelor de pe discul de sistem în eventualitatea, perfect posibilă, că discul de sistem se strică. Acel disc de backup trebuie să aibă cel puțin capacitatea discului de sistem, datele se tot adună și tot cresc: documente text, grafică, muzică etc. etc. Un disc de backup se folosește NUMAI pt backup, deoarece logica lui este să ai mereu cel puțin o copie de rezervă a datelor esențiale. Un stick ori alte surse de stocare se pot folosi, evident, pt a avea cu tine date pt prezentări, pt colegi/amici etc. etc. , dar backup-ul e sfânt. Eu am backup pe cel puțin două discuri externe, doamne ferește. Am acolo munca a ani de zile.
Revin la recomandarea inițială: ai o generație de mac care permite upgrade de SSD, pune unul cât mai capacitiv și iei un disc extern pt backup. Vor fi niște costuri, dar ai totul curat și fără bătăi de cap. Sigur, mai întâi faci backupul datelor din SSD-ul existent, apoi îl schimbi. DAcă ai o carcasă pt SSD-uri de acest tip, se poate face transferul imediat. Ăia de la celo.ro pot face asta, i-am întrebat. Nu am avut nevoie personal, dar e bine de știut. Sper că nu s-au prostit între timp.

Ai rezolvat? Ce variantă ai ales?

Buna! si multumesc de gând si intrebare.

Incã nu, sunt in re-amenajãri (de pandemie ;)) ) in casã, asa ca de laptop o sa ma ocup dupa.
O sa scriu - varianta si rezolvarea.

Toate cele bune si sarbatori fericite tuturor forum-istilor!

Părea ceva foarte urgent, de care depinde soarta unui cartier.

Asa era atunci, dar am mai “curatat” vreo 9GB si a coborât in top-ul urgentelor :crazy_face:

Carmen Dumitrescu

Vai, și noi care ne tăvăleam de dorință să ajutăm rapid și prompt. Na, așa e când pui prea mult elan la borcan.