Este periculos să folosim un Macbook cu capacul închis?

În continuarea discuției Ventilatoarele unui Macbook Air:

Orice MacBook (Air, Pro) poate lucra cu capacul închis, cuplat la un monitor extern. Aceasta este o facilitate oficială descrisă de Apple aici, deci nu e un hack și nici nu dăunează computerului.

Circulă însă ideea că Macbook-ul s-ar supraîncălzi dacă capacul este închis sau dacă folosim o folie de protecție pentru tastatură. Se spune că tastatura este una dintre zonele prin care se face ventilarea aerului din interiorul computerului. Acest lucru este fals, cel puțin la Macbook-urile relativ noi, care au tastaturile sigilate pe dedesubt cu o folie de plastic. Iată, de exemplu, cum arată în interior un MacBook Air din 2013:

Chestia aia mare neagră este partea de dedesubt a tastaturii. Pe acolo nu poate circula sub nicio formă un volum de aer care ar putea contribui semnificativ la răcirea interiorului.

La toate modelele de Macbook ventilarea aerului se face prin fantele de la îmbinarea capacului cu baza laptopului. Acolo este și intrarea, și evacuarea aerului. Pro-urile mai au și niște fante pe lateralele bazei. Acestea sunt zonele cele mai importante pentru aerisire, care nu trebuie obstrucționate sub nicio formă.

O cantitate importantă de căldură se mai disipă și prin carcasa de aluminiu, care funcționează ca un radiator.

În cazul în care capacul este închis, circuitele pentru alimentarea display-ului intern sunt oprite. Asta înseamnă un pic mai puțină căldură disipată în interior.

Recomand însă ca, în cazul în care folosiți timp îndelungat un Macbook cu capacul închis, să-l puneți în poziție verticală, cu fantele de răcire în sus. Există suporturi special făcute pentru asta. Nu numai că aerul cald va circula un pic mai bine așa, dar mai important este alt aspect: în poziție verticală, căldura emanată de baza laptopului se duce în sus și iese afară. În poziție orizontală căldura lovește ecranul.

1 Like

Este periculos să folosim un Macbook cu capacul închis?

Radio Erevan răspunde: nu, nu este periculos, dar dacă e capacul închis, de ce nu folosiți un scaun?

(îmi pare rău, nu m-am putut abține)

Ummmm… Ce faci tu cu AIR-ul tău cel nou? :mask:

Varianta de bază a bancului nu e asta, dacă o știi, ignoră mai departe, dacă nu, citește:
Q: Se poate face dragoste cu fereastra deschisă?
A: Desigur, dar noi vă recomandăm să faceți cu o femeie.

Revenind la lucruri serioase. Nu știu cît de periculos ori nepericulos este să folosești un notebook Apple cu capacul închis și cu monitor extern. Știu că Apple zice că e OK, nu știu cît de bine/prost se ventilează în acest caz.
Problema este că noima folosirii unui portabil cu monitor extern este să ai 2 monitoare, lucrul fiind mult mai ușor așa. Eu așa lucrez de ani de zile, de prin 2008, dacă nu chiar mai devreme, de cînd m-am decis să am și performanță suficientă și portabilitate. Masa mea de lucru arată ca în poză (nu mai a acel MB white și nici acel monitor Phillips, ci un MB alu și un monitor Iiyama de 17 inci).

Din poza de mai sus am și eu un Macbook alb, cred că același model, un rack pentru disk extern care seamănă destul de bine și am avut și o tastatură wired, dar am vândut-o, pentru una wireless.

I moved a post to a new topic: Macbook Air nu vede tastatura Bluetooth

Totuși nu înțeleg de ce trebuie să fie Macbook-ul neapărat alimentat. Dacă e doar pe baterie, după câteva secunde intră în stand-by.

Probabil sleep-ul are o prioritate mai mare atunci când e pe baterie și închizi capacul.

Da, așa e. Nu știu dacă la toate modelele e la fel, dar la mine e așa (folosesc monitor extern la notebook de peste 5 ani).

  1. Dacă e pe baterie și închizi capacul, se închide și monitorul intern și cel extern.
  2. Dacă e chargerul conectat și închizi capacul, imaginea se mută pe monitorul extern. Dacă vrei să-l pui pe somn, dai cu mausul în mod expres.
    După părerea mea, nu văd rostul conectării unui monitor extern la un notebook pt a-l folosi numai pe ăla. Comoditatea mare constă în a avea 2 monitoare complementare, lucrul a mult mai ușor așa. Dar, sigur, fiecare nu stilul lui.
    Evident, funcția sleep și display brightness low au prioritate cînd e pe baterie, e logic.

Pentru mine are rost, pentru că am un monitor de 21-22", pe lângă care cel de 13" al MBA-ului pare un iPad. Nu mă ajută cu nimic două monitoare în cazul ăsta, mă ajută să transform laptopul într-o unitate centrală care să nu-mi stea în cale și să-mi ocupe loc de birou. Bineînțeles, e vorba de stilul fiecăruia.

Am folosit acest MB de 13 inci cu monitoare externe de 17, 19 și 23 inci, NICIODATĂ nu am avut senzația că monitorul de 13 inci e în plus. chiar și cu un monitor mare, de 23 inci, totdeauna ai ce face cu un monitor de 13 inci, fie și numai pt a citi un e-mail sau că faci un browse scurt cînd te uiți la un film ori la un TV pe monitorul mare.
Dar, repet, dacă părerea ta este că acel monitor intern este în plus dacă-l ai pe cel mare, fă cum ți se pare mai comod și mai util.

Salut . Am si eu o mica nelamurire daca ma poate ajuta cineva , se poate folosi Macbook cu capacul inchis si daca e conectat la Tv prin Apple TV?? eu am incercat si nu prea reusesc.

Mersi

Situația uzuală este să folosești notebook-ul cu capacul închis dacă ai conectat un monitor extern. Da, se poate, deși nu se prea recomandă, mai ales dacă ai operațiuni care turează ventilatorul.
Nu cred că Apple TV se poate folosi cu capacul închis, închiderea capacului oprește automat conexiunea.
Dar de ce ai dori să-l folosești astfel? Te enervează ecranul notebook-ului?

Ms de raspunsul prompt. Eu vad destul de des filme rulate pe macbook dar trimise pe televizor prin apple tv (mirroring ). Ma intrebam daca pot sa inchid displayul laptopului care sta degeaba aprins ,
de exemplu cum se poate de pe iphone cand rulezi un clip de pe youtube sau un film online , el ruleaza, dar iphone-ului i se stinge displayul.

Și eu m-am întrebat de ce Apple nu implementează o comandă simplă de tip „shut down display only” pe secvențele astea.

Poți încerca asta: mergi în System Preferences la Desktop & Screen Saver și setează la Hot Corners în așa fel încât atunci când duci mausul acolo să-ți dea sleep la display. Adică așa:

Pornești filmul, apoi duci cursorul mausului în colțul respectiv și gata.

A, da, nu am folosit demult chestia asta, și uitasem de ea. :slight_smile:

Intra si tv-ul in sleep impreuna cu displayul laptopului. Ms oricum , imi tot bat capul dar nu stiu daca exista o rezolvare .

DEci e cum bănuiam pe secvența asta. Merge însă sigur cu un monitor extern conectat prin cablul, închizi capacul și monitorul extern devine singurul funcțional, asta am testat și merge. Cred că este un bug al sistemului sau, pur și simplu, ăia de la Apple nu și-au bătut capul cu chestia asta.