Știu că un Macbook Air nu e făcut neapărat pentur jocuri, dar placa lui grafică suportă câteva titluri care mă interesează. Nu știu dacă este o problemă, dar de fiecare dată când încep un joc, chiar dacă nu are o grafică năucitoare, ventilatoarele intră în acțiune și o fac destul de serios. Nu cred că sunt la maximum, le-am auzit și în starea asta pentru câteva secunde în momentul upgrade-ului la Yosemite, dar oricum se aud. Și se aud doar în jocuri, niciodată nu și-au făcut simțită prezența în afara lor deocamdată, orice aș fi făcut (copieri de fișiere, navigare, streaming video, toate simultan - fără flash instalat, totuși). Probabil este un comportament normal, dar parcă nu-mi vine să mă mai joc când aud turația ventilatoarelor, gândindu-mă că stresez săracul cip grafic și încălzesc toată incinta, care e destul de compactă.
Acum întrebarea mea este cât de nocive sunt jocurile pentur un Air, pe termen lung? Există unelte care să monitorizeze temperatura din interior, eventual pe cipul grafic, procesor, etc, ca să văd dacă se ating totuși niveluri periculoase? Sau îmi fac probleme degeaba și mă tem de drobul de sare?
iStat Menus este un instrument de monitorizare excelent. Eu îl folosesc tot pentru monitorizare temperaturi pe un Air alături de Macs Fan Control cu care setez turația ventilatorului în funcție de temperatura de pe ( ai ghicit! ) chipul grafic. Cu toate acestea de zgoimot nu poți scăpa… este normal ca chipul grafic să se încălzească atunci când este folosit intens, este normal să fie răcit corespunzător… din punctul meu de vedere un Air ar trebui să reziste la temperaturi ridicate, experiența personală o spune că nu prea… sunt mari șanse ca într-un viitor apropiat să cedeze lipiturile dar alegerea este a fiecăruia să facă ce vrea cu computerul lui… în definitiv pentru ce l-ai mai luat? Eu unul nu mă bazez deloc pe Air când vine vorba de rezistența sa în timp, deciziile luate de Apple pentru a ajunge la dimensiunile lui nu îl fac un alergător de cursă lungă ci mai degrabă un consumabil… un Pro este mai indicat din punctul acesta de vedere.
Nu-ți fă probleme în ceea ce privește căldura. Ai numai grijă să nu-l ții pe suprafețe care împiedică ventilarea. Iar dacă se ajunge la temperaturi periculoase, computerul se închide automat.
I-aș da dreptate lui Daniel. Sigur că acel Aer nu se se va strica imediat, dar – în timp, care poate însemna doar cîteva luni chiar – se poate strica. Prima intervenție va fi, eventual, posibilă, a doua riscantă, iar a treia deja imposibilă.
Nu știu dacă există undeva o statistică, dar oricine repară mac-uri îți va spune cam ce spune Daniel. Nici eu nu repar mac-uri, dar ascult ce spun alții. Soției i-aș lua un Aer, deoarece nu se va juca, îl va folosi pt procesare text, pt un tabel ori pt o prezentare, ata nu va tura ventilatoarele, nu va încălzi prea mult și are șanse să-l aibă ani de zile fără probleme.
Am un Macbook 2006 care ventileaza cam 50% din timp de cativa ani. Merge in continuare. Dar e al doilea mac si nu e esential. Probabil ca si Air va merge bine merci ani chiar daca ventilatoarele lucreaza de zor.
Am și eu un iMac din 2006 care ventilează la greu… dar știi care e deosebirea? Ai desfăcut vreodată un Air să vezi ce sistem de răcire are? Pe un MacBook-MacBook Pro 2006-2008 mă bazez mult mai mult decât un Air 2008-2014… cum naiba să reziste ani de zile un sistem răcit cu un ventilator de placă video și o tablă? Poate doar să-l folosești ocazional și numai pentru office, deși la cum turează un amărât de flash în browser… slabe șanse și așa. Este doar o părere, nimic mai mult… de multe ori chiar mă minunez cum de nu iese fum din Air-ul meu la ce sistem de răcire are… dar dacă în maxim 2 ani de când îl am a ajuns de 3 ori la service, adică cam o dată la 8 luni fără a face altceva decât browse internet ce pot să mai spui? Dacă ai vreun exemplu de Air din 2008 care trăiește și acum fără reparații poate întărești regula…
Am rezolvat problema, am dezinstalat Steam și am instalat Boxer, alături de câteva bijuterii luate de aici. Nu cred că mai trebuie precizat, dar nu se mai supraîncălzește.
Evident că Macbook Air nu a fost făcut pentru jocuri, însă nu cred că moare dacă te mai joci din când în când pe el. Să nu uităm că procesoarele din MBA sunt (1) underclocked din start și (2) dacă la solicitare maximă se supraîncălzesc peste o anumită limită, atunci își reduc automat viteza de lucru (vizibil în timpul jocurilor - fpu scade dramatic).
Cu siguranță că ai dreptate în ceea ce privește procesorul… dar chipsetul grafic este cu totul altceva. Sincer nu am auzit de vreun Air să aibă probleme cu procesorul… dar cu dezlipirea chipsetului video sunt sătul. Evident că nu moare din prima. Problemele apar odată cu trecerea timpului, și nu spun eu asta o spun cei care le repară. Eu unul am ajuns la concluzia că sunt făcute să reziste 2 maxim 3 ani, dacă cineva spune altceva este părerea lui și o respect… cum am ajuns la o astfel de concluzie? Simplu. Oricine se pricepe cât de cât la computere poate observa diferențele sistemelor de răcire folosite, nu mă poate convinge nimeni că actualul sistem de răcire al unui Air este făcut să reziste… în fond nu dețin adevărul absolut, dar preventiv nu mi-aș forța norocul, cam asta era ideea.
Modelele noi au procesorul și grafica integrate, deci nu ar mai trebui să fie probleme din punctul ăsta de vedere. Cele vechi - mda, dacă e vorba de modelele cu Nvidia 9400M atunci pot să confirm că și la mine în Mac Mini temperatura MCP ajunge rapid spre 90º, fără să muncească grozav.
Chiar și integrate să fie… sistemul de răcire nu este unul care să îmi ofere motive suficiente pentru a mă baza pe el… cât despre metodele de protejare aplicate de Apple prin underclock sau reducerea vitezei de lucru… nu sunt pe măsura pretențiilor pe care ar trebui să le aibă un produs scump… ar fi ca și cum aș lua un Ferrari care dacă rulează 20Km la 350Km/h și-ar scade viteza să nu ia foc motorul. Soluțiile alese de inginerii Apple mi se par dezamăgitoare, dar asta este altă discuție. Mie Air-urile nu-mi inspiră încredere pentru un drum lung și cu asta eu unul închei discuția, tocmai pentru că este doar părerea mea și nu trebuie dusă la extrem… nu am spus și nu o să spun niciodată că nu îmi plac, chiar mă simt bine cu un Air în față pentru un browse pe internet, am spus și repet că nu m-aș baza pe ele pentru o cursă lungă.
Am instalat și eu în cele din urmă iStat Menus. Când e idle, sistemul (CPU Core PECI) stă pe la 43-45 de grade. Dacă încep să-l folosesc moderat, sare pe la 45-50. Un Windows în VMWare care-și descărca și instala update-uri făcea să ajungă temperatura peste 80 de grade. În tot acest timp, ventilatorul era silențios și rotația se păstra la 1200 rpm. La câteva minute după ce am pornit jocul, temperatura a urcat vertiginos spre 90 de grade, iar ventilatoarele au trecut pe roșu, pe la 6500 rpm, păstrând temperatura sub 100 de grade.
Am dezinstalat jocurile și am șters Steam-ul. Sper să devin mai productiv acum
Dacă ai un monitor extern atunci poți încerca o chestie pe care am citit-o undeva. Cică dacă pui MBA-ul vertical, cu fantele de răcire în sus, se răcește mult mai eficient. E și logic așa, aerul cald se duce în mod natural în sus, ieșind direct afară. Evident, ai nevoie și de un suport adecvat sau poți improviza ceva.
Cred că o să încerc asta cu MBP-ul meu, nu că ar avea nevoie, ci doar așa, de dragul științei.
Poate câteva grade scade temperatura dacă-l pun vertical, dar ventilatoarele tot la 6500 rpm sunt. Am testat asta fără monitor extern, unde mai pui că dacă are monitor extern, e un stres suplimentar pentru cipul grafic. Așa că nu cred că este o soluție.
Cred că cel mai bun lucru care i se poate face unui notebook este să-l pui pe un suport simplu, în așa fel încît să aibă curent de aer pe dedesubt.
Eu folosesc de ani de zile portabilele în acest fel, dar am nevoie de două monitoare acasă, e așa de comod!
Eu credeam că dacă-i închid capacul se încălzește mai repede și că nu ar fi recomandată rularea în modul ăsta. În plus, oricum e stres suplimentar pe chip, din cauza rezoluției superioare a monitorului extern,