Chat topic vol. 4

Șmecheria asta le va mai ține numai și numai dacă iPad OS 14 va fi reinventat, ca să repet clișeul lor. Altfel, nu ai ce face cu tablete așa scumpe.
P.S. Partea interesantă este cu noul MBA mai performant, cu SSD mai capacitiv, dar mai ieftin decât actualul model care mi se pare alt produs supraevaluat.

Eu chiar mai de demult și mai de tot. Dar am intrat recent pe forum și am văzut că ați mai discutat exact asta, așa că m-am gîndit să vă arăt știrea, de îndată ce am văzut-o. :slight_smile:

Cu atîtea ultraportabile și convertibile pe piață, nu văd nimic care să facă acel iPad special. Nu mai vorbim de prețul caracteristic Apple.

Ca vechi macuser, care nu a mai folosit Windows de peste 20 de ani și un pic Android, am anticipat de ani buni că Apple va trece la propriile sale mac-uri cu proc-uri dedicate. Asta era evident când au achiziționat producătorul ăla de proc-uri ARM. Declarațiile repetate ale Bucătarului, cum că Apple nu va produce jucării combinate, cum fac alții, mă nedumereau. Treptat, mi-am dat seama că, în spatele acestor declarații, se ascundea multă ezitare, nu știa ce linie să adopte. Mi-a fost clar, când au lansat iPad OS 13, care introducea funcția de maus și m-am convins acum, când anunță că 13.4 va avea suport pt touchpad că iPadOS 14 va face pasul spre notebook-urile cu proc-uri A. Din poze, aș deduce că deja iPadOS 13.4 va aduce o schimbare în interfață. Marea problemă a lui Apple acum nu este, evident, configurația hard, ci o schimbare majoră în iPad OS, care încă are o interfață nepotrivită unor tablete/notebook-uri cu ecrane mai mari de 7 inci. Este evident că anticipasem bine și tot evident este că Bucătarul ne-a tot aburit cu declarațiile lui din ultimii ani.
Citeam aseară pe Macworld că s-ar sugera ca Apple să adopte proc-uri AMD pe mac-urile puternice, superioare celor de la Intel. Posibil să facă asta, ăia de la revista cu pricina lansează zvonuri controlate de Apple. Anunțaseră de ceva timp și suportul pt touchpad în iPad OS. Oricum, e clar că anul ăsta Apple lansează noile iPad-uri care, cu tastatură și maus, devin și notebook. Marea lor problemă este OS-ul și, desigur, problema perifericelor. O singură mufă e cam puțin chiar și la o tabletă, cert la una pro. Ai nevoie să mai pui un monitor suplimentar, deci o placă grafică mai bună etc. etc. Oricum, e clar că s-au decis să mai și gândească. Posibil să fie efectul post-Ivy, s-a spus că a fost o cauză principală a lâncezelii tehnice la Apple în ultimii 10 ani.

Mda. Struțo-cămila Apple

Ca utilizator de iPad Pro și Surface Pro, pot să spun așa:

• iPadul îl folosesc seara în pat ca să mă uit la Netflix și pe net.
  • Surface-ul îl folosesc în timpul zilei pentru aproape orice: tabletă pentru citit și comunicare online, lucrul cu programe Adobe și CorelDraw (doar atunci când nu am MBP-ul la dispoziție), sau pe post de computer-gazdă la care conectez unul sau mai multe device-uri SDR (un hobby de-al meu).

Din păcate nu poate face iPad Pro-ul ce poate face Surface.

Da, niște idioți. Posibil să fi fost influența nefastă a lui Ivy, nu știu. S-au câcâit ani de zile cu afirmații false, pt ca în final să ajungă la formula Surface. Doar că, atenție, noul iPad Pro este sub Surface, nu atât din cauza config hard, ci din cauza sistemului de operare. În plus, dacă nu-l fac un notebook-tabletă „pe bune”, va fi un c… fără placă grafică și cel puțin 2 ieșiri USB-C, să-l și poți folosi efectiv.
P.S. Nu e clar din pozele și din textul de pe apple.com dacă are o singură mufă USB-C sau două. Oricum, după un deceniu de câcâieli, au ajuns și ei la un liman.

P.S. Gata, am aflat: are un singur port USB-C, dar ar fi trebuit să aibă două, așa zice și nenea ăsta aici.

Am remarcat că mai un USB-C în balamaua tastaturii la Magic Keyboard for iPad Pro 11‑inch (2nd generation - posibil să fie exclusiv pt. încărcare (USB-C port for charging iPad Pro, freeing up the port on iPad Pro for other accessories).

Mda, posibil, habar nu am dacă smart connection permite încărcare, probabil da. Înțeleg că nu schimbă standarul smart connection. Oricum, tot câcâială se cheamă, atât s-au chinuit să fie coerenți și altfel pentru ca în final să fie tot în urma lui Surface. Vorba reclamei de acum ceva ani: n-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine.

Air 2020 :
366243-640-2

Impresionant (în special single-core).

Fac comparație cu ce folosesc eu acum:

unde doar Air-ul din 2013 îl simt, uneori, că gâfâie.

Dom’le, mi se pare de-a dreptul meschin să mai vinzi mașini cu SSD de 128 GB, la ora la care unul de 1 TB costă puțin, iar Apple face asta de ani de zile. Chiar acest MBA din 2020 are doar 250 Gb! Ha, păi trebuia să aibă măcar o juma de TB dacă nu un TB plin.

Din specificațiile de aici să înțeleg că Apple și-a revenit și SSD-ul noilor MBA este upgradabil? Scrie că folosește „SSD tip PCIe de 128 GB” respectiv de 256.

Se pare că nu, SSD-ul și memoria sunt lipite pe placă.

Sunt de-a dreptul idioți. Măcar de-ar pune naibii un SSD de 1 TB, sunt ieftine acuma, să nu mai umble cu mizilicuri de 128–250 GB.

S-au mai ieftinit Mini-urile la iStyle (pentru cine e interesat). Poate si altele, eu astea le-am observat.
Apare o generatie noua sau poate virusul a afectat vanzarile.

Și una, și alta. Se anunță că noul MBA este și mult mai performant și mai ieftin, deci – logic – actualele MBA ar trebui să se ieftineaască. Același lucru la mini.
P.S. Deocamdată, un preț rezonabil pt un MBA nou este pt modelul 2017, care are avantajul că are SSD upgradabil, eu i-am pus unul de 1 TB. Cel mai bun preț este aici, cu observația că tastatura este pt Ungaria. Pe mine unul nu m-ar deranja, scriu „orb”, în bună parte.

Ma refeream la Mini, Mac Mini.
Da, din pacate au ramas tot la capacitati mici facute sa te jumuleasca la upgrade-uri. Nu e un comportament tocmai corect.

Nu ai ce upgrade să mai faci la MBP de după 2015 și la MBA după 2017! La mini, ultimul model upgradabil este 2014, produs până în 2018, când mi-am luat și eu unul. Înțeleg că la jucăriile compacte, portabile, non-pro, este important să fie mic, compact, portabil, ușor, deși – chiar și așa – este discutabil. În rest, mofturi de mari șmecheri de cartier. În era Steve, apple nu a folosit memorii ori HDD-uri speciale, aveau unele restricții la detaliile tehnice. Uneori, era migălos să le schimbi, dar puteai face upgrade. De prin 2015 au luat-o razna cu politica lor de c… Teoria că salvezi pe icloud nu ține, iCloud nu permite salvare numai pe iCloud, doar pt tablete, pt jucăriile macOS nu! Deci dacă ai un SSD de 128 GB, dar ai de stocat 1 TB de date, musai disc extern sau iPad; sau dropbox sau alte variante de stocare pe cloud, dar nu iCloud.

Ce anume nu merge în macOS? Se pot muta fișierele în iCloud, eliberând spațiul de pe Mac la nevoie.

Tudore, cel puțin deocamdată, iCloud dublează folderul iCloud de pe HDD/SSD local. Asta pe macOS. Pe iOS/iPad OS comportamentul este diferit, într-adevăr. Poate de acum încolo. Când am dorit să pun doar pe iCloud anumite fișiere, mi-a spus că nu e suficient spațiu. Pe iCloud era berechet, pe discul local nu era. Repet, asta era până la ultimul update de macOS, poate acum e altfel. Dropbox permite să stochezi numai pe cloud, știu, nu și iCloud dacă rulezi macOS. Sau poate e ceva ce-mi scapă.