Cei de la iFixit au o părere foarte proastă despre tastatura ultimelor generații de MBP, bazându-se pe rata mare de defecte și imposibilitatea de a repara o tastatură odată ce s-a înțepenit din cauza particulelor de praf:
Ceea ce mă face să mă gândesc ce-o să cumpăr atunci când va veni vremea să-mi schimb MBP-ul meu Late 2013.
Apropo de hardware, Apple a dat-o rău în bară cu primul lor mouse cu biluță. Am avut și eu două, ambele se blocau la scroll cam după 2-3 luni de utilizare. Primul a fost nou-nouț, al doilea s.h. (l-am primit ca bonus), comportament identic. Pe primul l-a reparat fi-meu, a avut răbdare să-l deschidă, să-l curețe și să-l reînchidă. A mers câteva săptămâni și apoi iar s-a blocat, evident.
Mie îmi place cum merge noua tastatură Apple, dar am testat-o ocazional, nu am niciun aparat cu ea. Dar e de reținut.
Pot confirma. Am MBP 2016 cu TouchBar și urăsc tastatura și întreaga experiență de scris.
Și da, tastele se blochează aparent la întîmplare, cu Enter și Space în frunte. Nu găsesc fire de praf sau firimituri. Dar trebuie băgată unghia într-un colț și „ciupit" un pic în sus, pt că de obicei, se lasă pe cîte un colț (asta înseamnă „se blochează” la mine, nu rămîn apăsate, dar e mai greu sau se simte diferit la apăsare dacă pățesc așa ceva).
Cu Enter-ul european recunoscuseră de la început, că nu se potrivește forma de L inversat mecanismului lor de fluturaș.
Să înțeleg că TOATE fac la fel sau e un procent (foarte) mare al aparatelor care fac astfel?Că dacă fac toate e nasol, să zic așa. Maușii cu biluță erau, cred, toate la fel, nu mai puteai face scroll după 3–6 luni de la achiziție. De aia au și renunțat la ele. De altfel, maușii Apple nu mi-au plăcut după ce au trecut de la one-button la 2+ buttons. Tastaturile lor au fost însă totdeauna cele mai reușite, să înțeleg că au dat-o în bară cu astea? Păi să revină la cele anterioare, de după 2008–2009…
Habar n-am dacă toate fac la fel. Cert este simptomele semnalizate de mulți, începînd cu space bar, apoi cu enter, dar și taste aiurea se înțepenesc ocazional. Iar experiența tastatului e destul de neplăcută.
Știam asta cînd l-am cumpărat, dar am simțit că n-am de ales, vrînd un model mai nou.
Aplicația e excelentă pentru cine lucrează serios cu PDF-uri, nu doar citește. Din punctul meu de vedere, doar OCR îi lipsește, dar are Edit pentru text, care funcționează foarte bine (cu cît PDF-ul e mai bun [ = ne-scanat, preferabil ], cu atît mai bine, desigur).
Este foarte bună, e drept. Eu am luat-o pe un bundle și nu-mi pare rău, deocamdată văd că se updatează normal. Pt uz curent, Preview e mai confortabil însă.
Pînă la final de august vom avea public beta pentru Affinity Publisher. Asta nu poate să fie decît o veste foarte bună, dat fiind extraordinara calitate și mai ales ascensiune a Designer și Photo.
Și avem și update la procesoare de generația a 8-a, True Tone display și 32GB RAM pe MacBook-uri, plus tastatură “fluture generația a treia”.
Teamă îmi este că și Affinity va sfârși precum alte aplicații superbe înghițite, taman când erau foarte bune, de mastodonți precum Adobe. S-a dus vremea micilor companii de familie ori a companiilor care își încep viața într-un garaj prin entuziasmul a 3 tineri. Actualii mastodonți economico-financiari seamănă prea mult cu statele comuniste ca să cred că va fi altfel. A spus-o Havel în 1985 și cam tot ce a spus s-a adeverit. Dar poate s-o mai fi și înșelat.
Cei de la Serif au lansat alaltăieri și Affinity Designer pentru iPad. Foarte faină aplicația, în momentul actual este de departe cea mai bună aplicație pentru design grafic pe iPad (nu mă refer la ilustrație, ci la design grafic în general, pentru că aplicații bune pentru desenat sunt destule).
Dar jucându-mă cu Designer m-am lovit iar de niște limitări stupide ale sistemului de operare iOS. Am vrut să descarc de pe un site un icon în format SVG, ca să-l deschid apoi în Designer. Safari salvează fișierul SVG adăugându-i la coadă extensia .xml, rezultând ceva de tipul numefișier.svg.xml. Iar în Files tocmai am descoperit că nu pot modifica extensiile fișierelor. ️
Păi am spus de cel puțin doi ani că principala problemă a tabletelor Apple nu este config hard, ci S.O. iOS nu este deloc adecvat tabletelor, mai ales dacă vrei să faci ceva serios. În loc să găsească soluții, tembelul ăla de Cook, că nu am alt epitet, spune că nu trebuie unificate cele două sisteme de operare, macOS și iOS. Păi cine spune așa ceva?! Cum să pui macOS pe iPhone, oricare, ar fi aiurea, dar pe tablete cu display 7+inci iOS este o aiureală, total inadecvat pt iPad Pro, mai ales.
P.S. Cred că fi-mea își va lua aplicația, mi se pare tocmai ce are nevoie.
Tudore, toate micile companii care i-au provocat la trântă pe babani au sfârșit prin a fi înghițite până la urmă. Tare mi-e teamă că așa se va întâmpla și cu Affinity. Partea proastă este că, de multe ori, rămâi cu fișierele care nu se pot converti dacă formatul nu e și el preluat cumva.
În cel mai rău caz vor fi cumpărați de Adobe, dacă peste câțiva ani vor avea o cotă de piață bunicică iar proprietarii companiei Serif vor dori să se retragă cu sacii de bani undeva pe o insulă frumoasă Deocamdată sunt o nișă, dar cresc.
Nu știu cum rezistă cu prețurile astea mici și fără abonamente. Adobe face un vagon de bani pe lună numai datorită faptului că te obligă să te abonezi, altfel nu poți folosi soaftele lor.
Păi nu vor rezista, cred. Este drept că sunt mici companii care, de ani, fac aplicații excelente la prețuri mici, cum ar fi Lemke (ăia cu Graphic Converter, și care acum au preluat și iCalamus). Dar nu interferează cu marii majări, pe când Affinity îi dă peste nas lui Adobe.
P.S. Faptul că vor fi cumpărați nu ar fi ceva rău în sine, adesea însă, odată cu achiziția, moare și aplicația / mor și aplicațiile pentru care au fost cumpărați. Unde este superba suită Word Perfect? A murit.
P.S.2. Și ceea ce scrie nenea ăsta aici arată că problema dezvoltatorilor de aplicații, cum este și Adobe, nu este config hard a tabletelor Apple, ci iOS-ul.
Eu nu cred că Adobe va putea să scoată “full Photoshop” pentru iOS până în 2019. Au ieșit acum cu o declarație ca răspuns la Affinity, dar nu-i văd în stare să facă ceva până la anul. Acum au în App Store vreo patru aplicații denumite “Photoshop Nu-știu-cum” (iaca, le-am găsit: Photoshop Express, Photoshop Mix, Photoshop Fix și Photoshop Sketch), care-s niște jucării pentru copii. Chestia e că baza lor de cod e veche de 30 de ani (mă rog, exagerez, au mai evoluat și ei între timp), însă nu au cum să porteze ditamai aplicația pe iOS decât dacă fac una nou-nouță. Iar dacă au scăpat cuvântul “full” înainte de Photoshop, mă aștept să livreze, nu să iasă cu încă un Photoshop diluat pentru iPad. Om vedea.
Or fi știind ei ceva, poate au discuții confidențiale cu Apple. Așa cum arată lucrurile azi, nu cred că Adobe ori Quark pot face aplicații pro pt iOS, nu văd cine le-ar folosi și cum le-ar folosi. Ar fi posibil doar dacă iOS va fi un OS pro, atunci discuția s-ar purta altfel.
Așa cum zice și flăcăul ăla, problema nu este config hard, care e tare de tot acuma la toată seria de tablete și de iPhone, ci OS-ul.
Am avut nevoie astăzi să scot o pistă audio dintr-un mkv (era dublat în rusă), așa că am descoperit MKVToolNix și m-am gîndit să vă spun de el.
Merge excelent, poți edita orice informație sau fișier inclus în containerul mkv, în variantă GUI, cu mkvtoolnix-gui (pe care-l găsiți în /usr/local/Cellar/mkvtoolnix/25.0.0/bin/, dacă nu e adăugat automat în $PATH).