Apple va anunța la WWDC trecerea la procesoare ARM!

Nu mai cumpărați Macuri! :weary:

Pare un soi de sabotaj… Se încinge lupta. Nu pot spune însă că nu are dreptate, cam așa a fost și așa va fi și acum: vor oferi suport pt Intel-based macs cel mult 5 ani. Uite, eu acuma folosesc un MBP din 2012, are 7 ani și nu simt nevoia unuia mai tare.

5 ani de suport de la Apple mi se pare acceptabil. Asta înseamnă că, dacă aș cumpăra astăzi un Mac, îl voi putea folosi liniștit vreo 6-7 ani de acum încolo. Problema e cu softurile cu care lucrez. Astea de la Adobe au prostul obicei de a deveni din ce în ce mai greoaie de la o versiune la alta. Nu mă obligă Apple să cumpăr computere noi, mă obligă Adobe.

Adio Windows x86 în Parallels.
(înțeleg totuși că asta nu exclude apariția emulatoarelor care nu depind de Rosetta).

Eu țin minte că mi-am folosit PowerMac-rile până prin 2010–2011, mai am și acum un PowerBook de 12 inci, bijuterie la vremea lui. Merge și acum! Deci este de presupus că mac-urile Intel vor putea fi perfect funcționale pînă prin 2025. Asta ca OS, problema vor fi și aplicațiile, este probabil că unele „grele” ori chiar normale să nu mai poată fi folosite. Ultima versiune de iWorks, de ex., nu mai este instalabilă mai jos de Mojave de ex.! E drept că pe H.S. merge penultima și nu dă erori, nici nu afișează mesaje negative gen „asta nu poți face cu această versiune” etc.
Mi s-a părut relevant că luni Apple nu a anunțat o dată clară privind lansarea efectivă a noii generații. Cred că au lăsat-o intenționat așa, urmând să vadă cum evoluează treaba peste vară și cît de repede dezvoltatorii vor putea aduce la zi aplicațiile lor. Dacă lucrurile merg bine, este probabil ca prin toamnă-iarnă, posibil simultan cu Suru Mare, să dea drumul și la primele mac-uri. Clar mini este deja produs, probabil mai au pe țeavă cel puțin MBA. Dacă vor pune prețuri atractive „de tranziție”, spre sfârșitul anului viitor s-ar putea să producă numai jucării cu silicoane Apple.

Am citit deja că Dosdude încearcă. A reușit să instaleze Big Sur pe ce ai tu, doar că încă nu merge Wi-Fi. Beta și Beta. Cred că o să-i dea de capăt.

Reacții din lumea Android:

1 Like

E dibaci, nu am dubiu că pînă în septembrie îi dă de cap. Dacă Apple va constata că le scad vînzările cu actualele mac-uri, fără doar și poate vor accelera trecerea pe A-uri. Văd că deja lumea își vinde MBP-uri noi.

Iată aici o analiză cât se poate de convingătoare privind fuziunea graduală dintre iPad și mac.

Mi se pare foarte clar că Apple nu va face fuziunea dintre cele două device-uri atâta timp cât le poate vinde separat și profitabil pe amândouă.

Evident… Cea mai mare șmecherie, care a prins foarte bine, este iPad + tastatură + mouse care, deși oferă performanță sub un MBA, de ex., e o combinație mult mai scumpă dacă mergi pe zona iPad Pro de 13 inci + alea…

“Problemele cu procesoarele Skylake au fost picătura care a umplut paharul pentru Apple” — zice un fost de la Intel.

Cred că o făceau oricum, semne sunt de cel puțin 2–3 ani. Și eu cred că spre toamnă-iarnă vor lansa cel puțin un model cu Apple Silicon inside, posibil odată cu lansarea lui Big Sur. Posibil ca problemele cu acel proc Intel să fi accelerat decizia, dar ea fusese luată mult înainte.

Una peste alta, în sfârșit un WWDC care mi-a plăcut, mai ales partea finală, referitoare la Big Sur și la trecerea pe Apple Silicon. Deși anunțul era așteptat de mult și anunțat ca cert cu ceva săptămâni înainte, a fost OK. În sfârșit, Apple aduce un suflu realmente nou în lumea hard și soft., după ani de bâlbâieli.

Mno, după cum știți WWDC a durat toată săptămâna. Vor mai fi știri cu detalii despre anunțurile din prezentarea de deschidere.

Gaming + controllere și altele: https://arstechnica.com/gadgets/2020/06/gaming-on-apple-platforms-is-set-for-some-big-changes-here-are-a-few/

Aplicații iPhone și iPad pe Mac: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2020/10114/

Tot e bine că recomandă folosirea Catalyst și punctează diferențele dintre platforme.
Ca notă, în continuare sunt uimit că cei de la design au lăsat text alb pe un fundal deschis la culoare, în bara de meniu. Cel mai probabil culoarea textului e calculată în funcție de background. Asta se întâmplă de mult în Gnome pe Linux, dar nu e ok decât cu fundaluri simple. Măcar acolo bara devine opacă atunci când maximizezi fereastra.
Nu mai spun că fundalul se vede prin zonele translucide ale aplicației (Xcode în cazul ăsta) și distrage atenția. În plus textul e negru pe fundal translucid în Xcode și alb pe fundal translucid în meniu. Haos :slight_smile:
Dacă voi folosi vreodată macOS 11 va trebui să aleg doar background cu tonalități neutre. Bună ar fi o setare de reducere a transparenței.

Screen Shot 2020-06-28 at 13.30.15

App design pentru iPad: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2020/10206/

E chiar interesant. Arată și cum percep ei iPad-ul.
Legat de ce am scris mai sus, pe iPad nu sunt atâtea zone translucide și mi se pare că asta face calendarul din exemplu mai ușor de descifrat.
Un lucru amuzant e exemplul legat de combinații gen Cmd + touch. Neagă total ideea lor mai veche că un laptop cu ecran tactil e greu de folosit și incomod pentru mâini. Ar pune sub semnul întrebării și touchbar-ul de pe Macbook - ai putea atinge direct ecranul. Evident e mai eficient să nu ridici mâna de pe tastatură, dar răsturnările de situație sunt la modă :slight_smile:

O prezentare mai lungă dar faină a tuturor platformelor: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2020/102/

Toate prezentările văd că sunt aici: https://developer.apple.com/videos/wwdc2020

Ei, așa spuneau odată… Era perioada când se tot bâlbâiau, că una, că alta… Sau poate plănuiau de 2–3 ani trecerea asta la A-uri și nu știau cum să tragă de timp, cine știe…

Nu prea l-am văzut pe Jobs bâlbâindu-se :slight_smile:

Ei, asta era acum mai bine de 10 ani…lumea se schimbă.

Steve Jobs a avut și eșecuri. Unul faimos a fost Mac Cube. Acest lucru l-a obsedat, urmarea a fost Mac Mini, care a fost, cum știm, un mare succes.

Am trecut prin, și am folosit, aproape toate generațiile de mac-uri 68k, G3, G4, G5, Intel, cred că apuc și A-urile, așa sper. Am fost contemporan cu toate inovațiile lor, mai mari sau mai mici. Am scris și două cărți despre mac-uri, în coautorat. Ce face dl coautor nu știu, a da cu tifla este uzual la români… Nu mai am puterea să duc mai departe așa ceva, dar mă bucur că lumea merge înainte, cu binele și-mi pare rău când o ia razna…