Au apărut primele benchmark-uri ale prototipului Mac cu procesor Apple.
Fiind nevoit să-mi schimb device-urile vechi și/sau defecte, am tot căutat zilele astea variante cât mai potrivite pentru bugetul meu de criză. Am început să înțeleg mai bine de ce toți producătorii mari de computere portabile încearcă să găsească o alternativă la procesoarele Intel, prea ineficiente energetic pentru device-uri portabile din ce în ce mai mici, mai ușoare și mai subțiri. Momentan soluția este ARM (și foarte posibil AMD în viitorul apropiat). Apple are cele mai mari șanse să câștige competiția pentru că are controlul total asupra platformelor hardware și software. Ceilalți – lumea Windows – sunt frânați de lipsa aplicațiilor pentru ARM, deși pe partea de hardware au realizat niște deviceuri bunicele, cum ar fi Surface Pro X, seria Yoga de la Lenovo sau Samsung Galaxybook S.
M-am uitat pe la review-uri de laptopuri și tablete cu Intel și la aproape toate estimatul bateriei este mai mic sau mult mai mic decât în specificațiile tehnice. Utilizatorii se plâng că li se încălzesc prea repede computerele, lucru pe care-l constat și la Surface Pro-ul meu.
Sincer să fiu acum sunt reticent să mai investesc o sumă mare de bani într-un Mac cu Intel. Am ajuns și eu la concluzia că Apple va da cu șutul cât de repede poate procesoarelor Intel și odată cu asta îi va lăsa cu ochii în soare și pe posesorii de Mac-uri cu procesoare Intel.
Mi-aș lua un iPad Pro dacă aș avea ce face cu el, dar din păcate nu am software cu care să pot lucra.
Dar deoarece am nevoie și de un computer cu Windows, probabil că următorul device de tranziție va fi un Surface Pro nou, cu care aș împușca mai mulți iepuri dintr-un foc. E și tabletă, și laptop, pot lucra pe ea, pot s-o folosesc și pentru hobby-urile mele care cer Windows. Și costă mult mai puțin decât un MacBook Pro și un iPad la un loc.
Voi lua în considerare un Mac cu ARM abia de la a doua generație încolo.
Dacă nu e nevoie de performanțe deosebite, cred că actualele mac-uri intel vor fi utilizabile încă vreo 3–5 ani, depinde de nevoi. Altfel, și eu cred că deja anul viitor Apple va produce preponderent jucării cu A-urile lor, poate doar pe mac pro să mai folosească Intel. Pe secvența ta, și eu aș zice că un Surface Pro e cea mai bună soluție… Eu nu mai știu să lucrez pe Windows, tu însă folosești uzual OS-ul, deci ești acasă, să zic așa.
O altă mare frână este performanța procesoarelor ARM făcute de Microsoft + Qualcomm. Poate și Win să emuleze x86 cum face Apple, dar momentan nu au putere suficientă. Și cred că nu emulează aplicațiile pe 64 biți încă.
Legat de Mac-uri cu Intel, Apple va scoate versiuni noi de macOS pentru cel puțin încă 3 ani, iar fiecare din ele are update-uri de securitate pentru 3 ani. Asta înseamnă că dacă iei un Mac anul ăsta, ai cel puțin 6 ani de suport oficial. După această perioadă securitatea contra malware poate fi asigurată și de Malwarebytes Premium sau Bitdefender pentru Mac. Pe primul l-am folosit în trial și nu mi-a făcut probleme (am păstrat versiunea free), iar al doilea din ce am citit pare și el bun, dar nu l-am testat.
Surface Pro-ul 7 e fain și pe hârtie (cu proc-ul i7) are cam aceeași performanță cu Macbook Pro-ul 13" 10th gen cu i5, la 100$ mai puțin la prețurile din State.
Mie MBP-ul nou de 13" chiar îmi place ca performanță și mă tentează mai mult ca cel de 16". La single-core văd că are scor chiar mai bun. În plus formatul și comportamentul termic sunt cunoscute și știu la ce să mă aștept.
Evident dacă ai nevoie și de tabletă obții mai mult de la Surface Pro.
O variantă foarte simpatică pentru desktop este un Intel NUC:
La 2500 lei e mai mic și mai puternic decât un Mac Mini, cel puțin pe partea grafică. Și e foarte ușor de făcut Hackintosh.
Edit: Un review comparativ cu un NUC fără Radeon:
Zvonuri credibile?
Primul produs Apple cu un chipset dezvoltat intern va fi un MacBook Pro de 13 inch, care va fi lansat anul acesta, conform analistului chinez Ming-Chi Kuo. Va fi urmat de un MacBook Air și două MacBook Pro de 14,1 inch și 16 inch – ultimele două vor intra pe piață anul viitor.
Primul deja există, acel Mac mini distribuit dezvoltatorilor. Următoarele modele pot fi oricare, important a fost primul și dovada că rulează sistemul.
Michael Simon are în Macworld un articol corect despre afirmația că un iPad poate fi folosit pe post de notebook, evident cu tastatura și mausul adăugate + Apple Pencil (tevatura fiind mai scumpă decât un MBP luat spre comparație).
Ce pot spune, da, este că un iPad este o anexă excelentă la orice mac, are unele aplicații inexistente pe macOS și, mai ales, poate fi folosit ca al doilea monitor.
Nu voi să mă laud, dar eu știam asta de cel puțin un, anul trecut am stat mult plecat de acasă (o lună jumate aproape) și singurul portabil a fost un iPad Pro 12,9 inci 1st gen. cu tastatură Logi smart connection.
Sunt de acord cu autorul articolului. iPad-ul nu poate înlocui un computer normal. Cu excepția operațiunilor foarte simple, să faci orice altceva pe un iPad e un chin inutil.
Nu numai asta, dar dacă-i pui tastatură și maus obții un pseudo-notebook mai scump și mult mai puțin funcțional. Asta este urmarea bâlbâielilor și câcâielilor din ultimii ani, probabil și discuții interne polemice, după cum arată plecarea lui Ivy.