Apple va anunța la WWDC trecerea la procesoare ARM!

Apple anunță noi mac-uri cu procesoare Intel și în același timp trecerea la procesoare ARM. De ce aș mai cumpăra cu proc Intel? Ok, va fi susținut o perioadă dar sunt prea scumpe ca apoi să le arunci în 2-3 ani.

Aici remember de la ultima tranziție. Fiecare tranziție a durat 2 ani. Și atunci au lansat ultimul mac pro PPC în 2005 iar în 2007 cu proc Intel. PPC-ul era depășit complet

Probabil că tot de 5 ani se află în dezvoltare și mac-ul ARM

Mai pun niște linkuri să nu le căutați

Ce fain sună ăsta…dar mai merită?

Sigur că merită. Trecerea la procesoare ARM nu înseamnă că Mac-urile cu Intel vor deveni peste noapte de neutilizat. Totuși vorbim despre producătorul numarul 1 de procesoare de înaltă performanță. Niciun dezvoltator serios de software nu va renunța să facă aplicații x86/x64 doar pentru că celor de la Apple li s-a năzărit să schimbe încă o dată procesoarele din Mac-uri.

Dar dacă ăsta va fi ultimul imac cu Intel iar peste 2 ani scoate cu ARM, cine mai dezvoltă aplicații pt Intel? Așa s-a întâmplat și cu PPC. Și nici la revânzare n-o să merite.
Vor lansa acum si kit-ul de dezvoltare și în plus cele mai utilizate programe audio-video sunt tot de la Apple. Mai rămâne Photoshop și programele 3D

Eu întreb cine e nebun să renunțe la aplicații serioase scrise pentru una dintre cele mai de succes arhitecturi de procesoare din lume?

PowerPC era o nișă. Doar Apple folosea acele procesoare în computere de uz general. Nu se compară cu Intel.

Aplicațiile au succes pentru un sistem de operare nu pt o arhitectură. De-asta Adobe nu a scris pt Linux chiar dacă e tot pe Intel în principal. Și Microsoft a dat faliment cu telefoanele din cauza SO-ului nu a procului care era tot ARM ca pe Android.
Din moment ce Apple renunță la arhitectura x86, pt ea x86 nu reprezintă mai mult decât vechiul PPC. Altfel ar putea trece la AMD unde are procuri mult mai puternice. Dar nu, va încheia cu x86 la fel ca și cu PPC. Așa văd eu logica lor. Iar producătorii de aplicații dacă vor vrea să scrie pt macos, vor trece la noile procesoare.
Și vor sări cu brațele deschise pe noua arhitectură pt că va fi unificată cu cele mobile.

Problema nu este de config hard, deoarece dacă iei un iPad mai vrednic + tastatură + maus iți iese un Apple Notebook cu proc-uri A. Problema este OS-ul, iPad OS este prea plăpând pt un notebook „pe bune”. Eu nu cred că structura viitorului OS pt notebook-urile Apple cu proc-uri A va fi actualul macOS, ci iPad OS, pt care există mii și mii de aplicații. Deci, cu niscai dibăcie soft, ar putea ieși un iPad OS –> new macOS utilizabil ca sistem matur de operare. Aici nu e numai vorba de ce ar fi în stare Apple să facă, ci sunt mii de aplicații pt macOS care ar trebui rescrise pt proc-uri A, ceea ce ar lua mult mai mult timp decât să faci un iPad OS ca lumea, cu o nouă interfață. Dacă asta e pe drum, atunci da… De altfel, era clar că spre asta bat odată cu cel puțin iPadOS, de fapt odată cu lansarea tastaturii Apple pt iPad. Păi iPad-ul Pro 13 inci pe care l-am băgat într-o tastatură-husă Logitech și cu mausul, tot Logi, aferent am un Apple notebook! Marea problemă este iPadOS, nu config hard. Așadar, eu sunt curios să văd ce iPad OS scot la iveală anul ăsta și cum îl vor bibili pînă la anul. Și mai e o chichiță: un iPad Pro + tastatură + maus, hm, păi urcă spre prețul unui MBP. Cam sus, nu?

Exact, de când au lansat primul iPadPro, toamna lui 2015.

Păi vor sări toți cei care au dezvoltat aplicații pt iOS/iPadOS, adică destui. Pt zona office, în afara suite Apple, MS Office e portat demult, Mellel de asemenea + multe alte aplicații. Pe zona aplicațiilor grafice, sunt deja câteva foarte bune (fi-mea folosește ProCreate) și ar veni repede și altele din seria Adobe. Deci, după părerea mea, Apple are deja notebook-uri cu proc-uri A, doar că se cheamă iPad Pro + tastatură + maus. Rămâne să bibilească iPadOS-ul și să-l facă așa cum trebuie.

Dacă ipados îmbunătățit va fi noul macos atunci problema e aproape rezolvată. Iar acele mii de aplicații pt macos Intel vor fi încet aruncate la gunoi. Nu le mai dezvoltă nimeni.
Și atunci revin la dilema mea. Mai merită cumpărat din momentul asta vreun mac cu Intel sau așteptăm primul mac ARM?

Să înțeleg că cel puțin un an nu vei mai folosi un calculator? Păi procesul ăsta de înnoire este continuu, iar proc-urile A nu cred că vor fi imediat utilizabile pe scule de forță. Treptat, da. Oricum, avem mii de aplicați pt Intel și mii pt iPadOS, deci e loc…

Am întrebat dacă merită cumpărat unul nou.
Actual am macbook pro 15 din 2018 deci pt mine clar nu merită acum upgrade.
Ba da, A-urile vor fi utilizabile pe scule puternice poate nu din primul val.

Păi nu are rost, cine are nevoie de un MBP ori de un MBA îl va lua, doar n-o să aștepte un an-doi.

Tu de ex, ai niște mașini mai vechi care ar merita upgrade. Știind acum ce ști, ai cumpăra un mac Intel sau ai aștepta?

Tocmai mi-am luat un MBP 2012 s.h., anterior un iPad Pro wi-fi + cell 1st gen. 12,9 inci. Cel mai nou mac nou este un mini luat acum vreo 2 ani. Nu-mi place niciun model scump Apple, nici unul nu e „pro” pe bune. Mi-aș lua un MBA 2017 căruia i-aș pune un SSD de 1 TB.

Hai Cattus, întrebarea se referea NUMAI la cele noi, dacă ai considera că mai merită cumpărat unul cu proc Intel sau ar merita așteptată viitoarea generație. În fine…

De ce nu e niciunul “pro” pe bune?

Da, eu zic că merită și dacă ai nevoie nu văd de ce nu l-ai cumpăra. MBP-ul de 16 inci e sculă de sculă. Eu cred că, cel puțin în prima fază, notebook-urile cu proc-uri A vor fi pe zona edu-entry level.
P.S. Pt mine, acest MBP de 16 inci ar fi cam prea mare. Îmi place să am 2 monitoare, deci un MBP/MBA + iPadPro ca monitor #2 mi se pare o soluție portabilă f bună. Dacă ar fi să-mi iau un portabil Apple nou, atunci MBA 2017 în care pun un SSD de 1 TB + un iPad „clasic” ca monitor #2 și ce mai faci cu el. Pt nevoile mele, am constatat că există mult mai multe dicționare și alte lucrări de referință pt iOS/iPadOS decât pt macOS. Tot felul de dicționare, enciclopedii etc. etc. Cred că a fost un argument pt a trece la notebook-uri cu proc-uri A mai ales pt zona edu. Eu într-acolo cred că merg cu prima serie de anul viitor.

Unul din avantajele majore ale Mac-urilor cu procesoare Intel este acela că poți rula Windows sau Linux pe ele, atât ca sistem de boot, cât și prin virtualizare. Eu unul n-aș mai da o grămadă de bani pe un Mac dacă aș ști că nu poate rula altceva decât macOS/ARM. Nici măcar nu sunt programator, dar mai am nevoie uneori de aplicații Windows.

1 Like

Prin virtualizare se poate rula orice. Deci și Windows pe ARM. Linux oricum exista nativ pe ARM.
Și eu am nevoie de Windows. Îl am în virtual pe macbook.
Tudore spui că nu merită mac care rulează pe ARM, eu întrebam exact pe dos. Peste 2 ani cred că nu se mai lansează decât pe ARM dacă Apple procedează ca la vechile tranziții.
Aș vra să-l văd pe Cook cum prezintă tranziția comparativ cu Jobs