Adaptor SSD MacBook Air 2015

Salut. Am achiziționat de curând un MacBook Air 2015, 11 inch. Funcționează perfect, dar SSD-ul de 128 G este mult prea mic. Am instalat pe el Mojave, doar pentru că ocupă cel mai puțin spațiu. Nu am curaj să cumpăr un alt SSD folosit, dar am văzut Adaptor SSD M.2 NGFF NVMe la 12+16 pini. Întrebarea mea este dacă a folosit cineva și cum se comportă. Aș dori răspuns doar de la cei care au folosit sau folosesc, nu gen “sigur (da/nu) funționează”. Mulțumesc anticipat.
Screenshot 2021-09-09 at 11.02.17

A descris Cattus experiența lui.
Eu folosesc un adaptor de la celo.ro și un Intel 665p de 1TB de pe emag pentru un MBP 13" 2015.
Nu am văzut pe nimeni pe aici să fi luat adaptorul din poza ta - probabil cel Sintech de pe Amazon unde găsești și review-uri.

Eu am găsit pe olx adaptorul din fotografie. Nu am știut că sunt comercializate și de un magazin (celo.ro). Nu țineam la modelul din fotografie. Mă gândeam la orice model de adaptor. Dacă ce folosești funcționează, atunci totul e rezolvat. Mulțumesc.

Cel pe care l-am cumpărat: Adaptor SSD M.2 PCIe la 12+16 Pin pentru Macbook Pro Air 2013 2015 - Celo

În thread-ul de pe macrumors oamenii insistau pentru adaptoare Sintech, mai ales în cazul celor lungi, pentru că celelalte (sunt multicele pe Amazon) nu ar fi făcute ok: Upgrading 2013/2014 Macbook Pro SSD to M.2 NVMe | MacRumors Forums

Cel de la Celo pare ok, îl folosesc de la începutul anului și nu am avut probleme.
L-am testat cu Intel 665p și cu un WD Blue SN550. Am rămas la Intel și îl recomand, chiar dacă e QLC pentru că nu am observat diferențe de temperatură și consum față de SSD-ul Apple.
Știe să intre în stările deep-sleep corect și stă rece în general. La scriere toate NVME-urile se încălzesc într-o anumită măsură, dar acesta se răcește repede.
WD-ul în schimb ținea sistemul cu 5-10 grade mai sus și consuma cam 20% mai multă baterie.
665p e succesorul lui 660p. Are o durată de viață mai bună și alte mici avantaje pe care le-am uitat.

Edit: Procedura de instalare: NVMe SSD Upgrade Guide for an Early 2015 MacBook Pro - Graham Stevens – Grh.am

Pe scurt:

  • Mojave e suficient
  • Stick bootabil cu Mojave. Eu am folosit: dosdude1's Personal Web Server - Software
  • Schimbat plăcuțele, bootat de pe stick, formatat APFS, instalat sistem (sau restore din TimeMachine)

Mulțumesc mult. Nu folosesc intensiv laptop-ul. Rolul lui va fi în primul rând pentru proiectarea de prezentări Keynote la conferințe științifice. În rest, prefer iMac, tastatură mare, ecran mare. Tot pe iMac creez prezentarea. Dar 128 G e puțin pentru sistem, aplicații esențiale și cont iCloud și Resilio Sync.

Folosirea ține de preferințe și de ce mai are fiecare pe acasă.
Tot ecran mare, tastatură etc. folosesc și eu dar în combinația MBP + monitor extern. În felul acesta am două ecrane plus portabilitate.