WWDC Iunie 2023

Deși mai este o lună și jumătate până la mult așteptata conferință anuală cunoscută sub abrevierea WWDC, este agitație mare în publicațiile dedicate mac-urilor, cum ar fi Macworld ori Mac4ever. Circulă scenarii, zvonuri (unele repetate, altele anulate, altele anulate și reluate…), că una, că alta… Cele mai vânturate sunt (1) virtual headset și (2) MacBook Air de 15 inci; deși fără niciun alt detaliu decât că va avea un ecran mai mare, Macworld zice că va fi cel mai bun notebook Apple [?!].
Sigur, sunt și alte zvonuri, de exemplu privind posibilitatea de a descărca aplicații pt iOS și de pe alte site-uri, nu numai de pe AppStore. Ei, și? Mai multe site-uri, mai mulți viruși ori spyware ori malware…

Voi ce credeți? Care va fi miza la viitoarea WWDC? Pe zona hard ori pe zona soft?

Nu prea înțeleg de ce insistă cu un gadget de tip “ochelari deștepți”. Cred că acel moment a trecut deja. S-au chinuit un pic Google și alții să lanseze astfel de device-uri, dar publicul a decis că nu are nevoie de așa ceva.

Ultimate „strigare” la Macworld sunt mai multe noi MacBook-uri. De asta se aude ceva timp, Apple a oprit seria de 12 inci după relativ puțin timp de la lansare. Ei acolo însă vorbesc despre MBA 15 inci și versiuni noi de MBP. Agitația continuă…

Așa zic și ăia de la Macworld, cu alternanțe de la un articol la altul…

Asta-i o chestie simpatică.

Iar aici avem o analiză a conceptului „mac pro”. A rămas singurul produs Apple cu proc Intel. După ce analizează diverse variante, autorul conchide că un Mac Studio cu configurație superioară, inclusiv cu M2-M3 în viitorul apropiat, este, de fapt, un Mac Pro. Este puțin probabil că Apple va reveni la configurații upgradabile „din mers”, din simplul motiv că toată filosofia acestor proc-uri M (SoC) se bazează tocmai pe componente compacte care măresc foarte mult viteza de lucru și, în același timp, au un consum foarte mic de energie.

Singurul lucru care mă interesează efectiv la WWDC este dacă vor face naibii un iPadOS ca lumea, nu un iOS rulat pe un ecran mai mare. Restul vor fi chestii de rutină, procesoare mai rapide, birz-briz-uri etc. etc. Chiar aș avea nevoie de un iPadOS când sunt la drum, în vacanță, nu să mă chinui să iau și tableta și laptopul pt chestiuni simple cărora un iPad fie nu le face față, fie le face față cu greu, spre foarte enervant.
P.S. Vorbesc de interfața cu utilizatorul, nu de performanțele hardware. Nu mi-e clar cine și de ce ar cumpăra un iPad Pro cu configurații superioare care are un preț peste un MacBook Pro performant! Ultimele iPad Pro cu M2 au performanțe uluitoare pentru o tabletă. Ei, și? Asta se întreabă și flăcăii de la Macworld…

Mai 15min pana la WWDC.
Iar peste vreo 2 ore, vom avea si noile dev beta pentru iOS,macOS etc.

Deci ce v-a plăcut/impresionat cel mai mult? Au fost multe noutăți, multe anticipate și șoptite pe la colțuri (planificat, desigur). Sunt curios cum arată iPadOS, poate îl voi pune pe varianta beta, o să văd.
MBA 15 mi se pare că umple un gol, Mac Pro mi se pare deja inutil, dar înțeleg că este nișa nișelor (nichest of niches) pt ca mac-maniacii pro să nu treacă la Windows. Oricum, Apple a abandonat complet Intel, Mac Pro a fost ultimul refugiu.
Nu pot aprecia Vision Pro, dar probabil vor fi unii care vor da cel puțin 3,5 k USD pe așa ceva.

Cred că Vision Pro este vedeta momentului. Ce n-au reușit alții până acum (investind o grămadă de bani în chestii AR/VR sau conexe), a reușit Apple. Impactul va fi puternic asupra modului în care lucrăm pe un computer. Vision Pro va înlocui monitoarele și ne va elibera de lucrul pe scaun, legați de un birou. $3,5K nu e chiar atât de mult, dacă te gândești că acum unii lucrează pe două, trei, patru monitoare sau chiar mai multe. O cască dintr-aia le va înlocui pe toate și va fi mult mai utilă.

Și eu sunt curios să văd cum va fi cererea de Vision Pro (din denumire, aș deduce că urmează și o variantă mai ieftină pentru prostimea de rând). Nu-mi dau seama cât de confortabil va fi să stai cu așa ceva ore întregi, dar probabil acesta va fi modul de viață al viitoarelor generații.
În rest, scule puternice și foarte puternice, acel MBA 15, anunțat de mult timp, acel ciudat Mac Pro care rămâne la fel și, cum zic cei de la Macworld, pare o cutie aproape goală pe dinăuntru… Tare e chestia cu rotițele: dacă le iei la achiziția unuia nou, costă 400 USD, dacă le iei ulterior, 700.

Pe de altă parte și iPad-ul mi s-a părut un device revoluționar, atunci când a fost lansat. S-a dovedit a fi doar un iPhone mai mare, așa că nici Vision Pro nu are asigurat succesul. O pot da în bară și de data asta.

Da, așa este. La ora când a apărut iPad (2010), iPhone deja era cel mai vândut produs Apple și care scosese de pe piața telefoanelor mobile producători consacrați precum Motorola și Nokia. Logic, interfața tabletei trebuia să fie familiară utilizatorilor majoritari, adică de iPhone. Cu timpul însă, tabletele au devenit tot mai puternice ca hard și tot mai mari, astfel că, la ora actuală, un iOS rulat pe un ecran mai mare de 7 inci devine teribil de incomod, cel puțin pentru unii utilizatori. De aia unii au lansat zvonul că Apple pregătește un macOS „light” pt tablete. Nu văd de ce ar fi „light”, de vreme ce noile tablete au deja M-uri, poate doar dacă ar fi compatibil și cu generațiile mai vechi de iPad-uri cu A-uri. Nu e o decizie ușoară, să nu uităm că trebuie să existe și aplicații pt aparatele astea. Două sisteme de operare Apple + Android + Windows este deja mult pentru dezvoltatori, dacă vor să creeze aplicații stabile și solide, nu experimentale.

Vision-ul imi pare a fi pe partea de video ceea ce sunt castile pe partea de audio. O varianta, in general, mai buna de a vedea imagini asa cum castile redau, in general, mai bine sunetul decat sistemele audio clasice (boxe). Partea mai complicata e cu share-uitul. Va fi mai greu sa pui degetul pe “ecran” si sa-i arati colegului sau altcuiva si sa zici “aici vreau sa schimbi nuanta, indicatorul, caracterul/ fontul asta”. Ramane de vazut confortul purtarii fizice atat la muschi cat si la ochi. In rest mie imi place.
Parerea mea privitor la iPad e ca l-au facut pentru lucruri usoare: citit, adnotat, mail, etc si de aia nici nu si-au batut capul cu un sistem de operare apropiat de macos. Daca incepi sa iei tastatura, mouse/ trackpad, suport, etc de ce nu ti-ai lua un MB / Air probabil mai ieftin care face treaba mai bine si fara batai de cap cu conexiunile? Imi place cum se vede ecranul iPad-ului dupa ce il sterg de praf :slight_smile: . Atat de des il folosesc. Am avut mai multe incepand cu primul model si toate le-am folosit la chestii usoare. Acum doar cititul si navigatul pe harti ma mai atrage.
Ma gandesc ca singura utilitate a unui varf de gama iPad sunt jocurile, singurele aplicatii cu adevarat “grele” si care se preteaza mai bine la manuitul de pe tableta. Ca sa-mi dau cu parerea la intrebarea unui coleg de pe forum.
Scula care trebuia sa o faca Apple era un laptop 2 in 1. Dar odata ce s-au dus spre tablete avand deja laptop-urile clasice in oferta un astfel de dispozitiv (2 in 1) se cam suprapune atat peste categoria tablete cat si peste laptop. (Cu toate ca au mai facut ei asta cu modelele MB si MB Air o perioada)

Deja au făcut-o: în clipa în care iPad-urile au căpătat tastatură și maus, erau un de facto MS Surface. Adică asta voiau să fie, nu? Altfel care ar fi fost logica să faci așa ceva dacă nu să oferi un fel de Apple Surface. Întrebarea este: de ce ar da cineva un purcoi de bani pe un iPad + tastatură + maus dacă sistemul de operare este așa de primitiv, complet inadecvat pt lucrul cu tastatură și cu maus? Nu întâmplător, tastatura și mausul au apărut pe iPad0S la scurt timp după ce MS Surface a început să placă și să apară și alte jucării de acest fel. Să nu uităm că, inițial. Surface nu a avut mare succes, lumea s-a reorientat însă, văzând avantajele unui 2-in-1.

Au incropit si ei ceva la repezeala sa semene cu Surface. Fara avantajele unui sistem de operare dezvoltat (lucrul cu fisiere, aplicatii, etc) eu zic ca sunt doar o adunatura de echipamente. Nu stiu cum functioneaza device-ul de la Microsoft, dar spun cam cum mi-ar place mie sa fie un device “all-around”. Mai mult laptop decat tableta.

Este o sculă absolut superbă. La un moment dat, am vrut să-mi iau, după ce l-am butonat un pic pe al fiicei mele. E tot macuser, dar are nevoie de ceva cu Windows pt aplicațiile din zona CAD care nu au versiune macOS. Am decis să mai aștept un pic, să văd ce mai scoate Apple. Motivul principal este că m-am dezobișnuit să lucrez pe Windows, pe iPad am multe aplicații care nu au versiune de Windows, le-am cumpărat… Ar fi complicat să revin pe Windows dar, poate, o voi face dacă Apple tot bălăcăre iPadOS.

Păi asta a fost greșeala lor, pe care sper să nu o repete cu Vision Pro. iPad-ul ar fi trebuit să revoluționeze modul în care interacționăm cu aplicațiile. La lansare îmi imaginam că în câțiva ani nu voi mai avea nevoie de maus și tastatură, voi lucra cu aplicații noi, performante, optimizate pentru interacțiunile naturale de tip touch. Dar limitările absolut idioate ale iPad OS au împiedicat developerii să creeze astfel de aplicații. Iar cei de la Apple, în lipsă de idei, ce-au făcut? Au băgat suport pentru maus în iPadOS, în încercarea de a concura cu device-urile 2-în-1 cu Windows. Atunci mi-am dat seama că n-au nici idei și nici intenția să facă din iPad un device cu adevărat revoluționar.

Cu vizorul ăsta au din nou o șansă de a face o revoluție. Dar dacă se vor limita doar la chestii gen vizionat filme pe pereți, sau videochat cu avatarele 3D ale amicilor, atunci mulțumesc frumos, dar nu mi-e util.

Tudore, așa este… Totuși, cred că idei au avut și încă au, problema lor a fost că, la momentul 2010, când au lansat iPad-ul, cel mai vândut aparat Apple era iPhone-ul, care a urcat vertiginos în cifra de afaceri a firmei. Ca atare, interfața cu utilizatorul trebuia să fie ceva familiar, adică iOS. Relativ repede, performanțele acestor tablete au urcat vertiginos, iar Apple era preocupat de trecerea la noile procesoare. Asta era prin 2012–2014. Preocuparea lor a fost să tragă de timp, pentru ca apoi să vadă cum vor face cu macOS și iPadOS. Suntem la momentul 2019, când Ipad OS este, de fapt, un iOS cu alt nume și așa continuă să fie până azi. Alternativa ar fi fost și este să facă un nou OS, adică un iPadOS „pe bune”, adică un alt treilea OS produs de Apple (nu mai vorbesc de celeltate OS-uri, tvOS și watchOS care sunt limitate pt o anume secvență). Dar mai rezistă dezvoltatorii și utilizatorii la un nou OS? Eu cred că nu… Ca atare, alternativele sunt: fie dreg cumva iPadOS „din mers”, fie pun și macOS pe iPad-uri, lăsându-l pe utilizator să aleagă. Asta din urmă ar fi soluția anticipată de un flăcău prin toamna trecută. Ar fi o soluție, de vreme ce noile iPad-uri au deja chip-uri M1 și M2. Nu văd de ce ai produce iPad-uri cu proc-uri așa de puternice dacă pui pe ele iOS. Sunt convins că asta știu și ei, dar trag de timp, tot ezitând spre o soluție care să nu rupă fluența lucrurilor și care să cârpească afirmația fermă din anii trecuți „noi nu vom face mac-uri cu touch screen”. De ce au fost așa de fermi nu pricep, probabil ca să tragă de timp până pun la punct un proc comun celor două tipuri de aparate. Acum îl au…