WWDC Iunie 2023

Deși mai este o lună și jumătate până la mult așteptata conferință anuală cunoscută sub abrevierea WWDC, este agitație mare în publicațiile dedicate mac-urilor, cum ar fi Macworld ori Mac4ever. Circulă scenarii, zvonuri (unele repetate, altele anulate, altele anulate și reluate…), că una, că alta… Cele mai vânturate sunt (1) virtual headset și (2) MacBook Air de 15 inci; deși fără niciun alt detaliu decât că va avea un ecran mai mare, Macworld zice că va fi cel mai bun notebook Apple [?!].
Sigur, sunt și alte zvonuri, de exemplu privind posibilitatea de a descărca aplicații pt iOS și de pe alte site-uri, nu numai de pe AppStore. Ei, și? Mai multe site-uri, mai mulți viruși ori spyware ori malware…

Voi ce credeți? Care va fi miza la viitoarea WWDC? Pe zona hard ori pe zona soft?

Nu prea înțeleg de ce insistă cu un gadget de tip “ochelari deștepți”. Cred că acel moment a trecut deja. S-au chinuit un pic Google și alții să lanseze astfel de device-uri, dar publicul a decis că nu are nevoie de așa ceva.

Ultimate „strigare” la Macworld sunt mai multe noi MacBook-uri. De asta se aude ceva timp, Apple a oprit seria de 12 inci după relativ puțin timp de la lansare. Ei acolo însă vorbesc despre MBA 15 inci și versiuni noi de MBP. Agitația continuă…

Așa zic și ăia de la Macworld, cu alternanțe de la un articol la altul…

Asta-i o chestie simpatică.

Iar aici avem o analiză a conceptului „mac pro”. A rămas singurul produs Apple cu proc Intel. După ce analizează diverse variante, autorul conchide că un Mac Studio cu configurație superioară, inclusiv cu M2-M3 în viitorul apropiat, este, de fapt, un Mac Pro. Este puțin probabil că Apple va reveni la configurații upgradabile „din mers”, din simplul motiv că toată filosofia acestor proc-uri M (SoC) se bazează tocmai pe componente compacte care măresc foarte mult viteza de lucru și, în același timp, au un consum foarte mic de energie.

Singurul lucru care mă interesează efectiv la WWDC este dacă vor face naibii un iPadOS ca lumea, nu un iOS rulat pe un ecran mai mare. Restul vor fi chestii de rutină, procesoare mai rapide, birz-briz-uri etc. etc. Chiar aș avea nevoie de un iPadOS când sunt la drum, în vacanță, nu să mă chinui să iau și tableta și laptopul pt chestiuni simple cărora un iPad fie nu le face față, fie le face față cu greu, spre foarte enervant.
P.S. Vorbesc de interfața cu utilizatorul, nu de performanțele hardware. Nu mi-e clar cine și de ce ar cumpăra un iPad Pro cu configurații superioare care are un preț peste un MacBook Pro performant! Ultimele iPad Pro cu M2 au performanțe uluitoare pentru o tabletă. Ei, și? Asta se întreabă și flăcăii de la Macworld…