WWDC 2021

Deci ce va aduce nou WWDC? Probabil/cert anunțul privind o nouă generație de sisteme de operare, care vor fi descărcabile prin toamnă, conform obiceiului din ultimii ani și conform principiului „toamna se numără bobocii”.
Și mai departe? Eu cred că vor anunța o nouă generație de portabile colorate pe modelul iMac c [c vine de la color]. Că va fi o variantă de MBA sau de MB c nu știu, dar – dată fiind simetria culorilor la Apple: iMac colorat - iBook colorat: 1999–2000, MB alu, MBP alu (2007–2008 și ulterior) ~ iMac alu… Astea vor fi tot cu M1, cred.
Apoi, poate, MBP variante superioare, se spune fără touch bar (deși multora le place acest touch bar).
Altceva? Ce ziceți? Pariuri? Plusări? Windows ARM rulînd nativ pe M1? Mă rog, deja rulează, dar via Parallels. Pe ce mai pariem?

Probabil că vor lansa o nouă generație de M-uri (M1X sau M2), completând gamele de Mac mini și MacBook Pro cu modelele superioare, care au rămas cu Intel până acuma.

Eu cred că vor avea o secțiune specială pentru viitoarele sisteme de operare, ce va fi nou în seria macOS, iPad OS, iOS. Le anunță cu lansarea oficială prin toamnă.
Pe hard, mă aștept să continue cu o seria nouă de macbook-uri colorate tot pe zona entry-middle level. Dacă scot acuma pe zona MBP 16 inci, păi e cam gata cu trecerea pe Apple Silicon, ar mai rămâne doar mac pro. Asta ar însemna că termină trecerea până în vară sau, în orice caz, până în toamnă.

Da, la WWDC în primul rând sunt anunțate noile versiuni ale sistemelor de operare, cu versiuni beta și seminarii pentru developeri. Ăsta e rostul principal al evenimentului. Cred că au fost ani în care nu au anunțat nimic hardware la eveniment. Nu e cazul acum, pentru că suntem în mijlocul unei tranziții importante. N-ar fi exclus să încheie acum tranziția, cu un an mai devreme decât au anunțat. Nu neapărat sub forma unei lansări propriu-zise a tuturor modelelor restante de Mac. E suficient doar să le anunțe la WWDC, cu livrare efectivă din iunie până prin octombrie încolo.

Și eu cred că încheie tranziția mai devreme, așa a fost și în 2006, au mers mai repede decât anunțaseră inițial. Și atunci și acum reacția pieței a fost foarte bună și nu văd de ce ar mai amâna tranziția la Apple Silicon. Aplicațiile de referință sunt deja universale sau au chiar variante pt Apple Silicon, nu mai vorbesc de multe pt iPad care rulează decent pe mac-uri A.S. Probabil se vor concentra și pe naturalizarea acestor aplicații scrise pt iPad-uri. Eu folosesc câteva.

Cu asemenea review-uri entuziaste, nu văd de ce ar mai amâna trecerea integrală la Apple Silicon.

Foarte reușită pagina:

Universal Control din noile macOS/iPadOS e tare de tot.

Safari din macOS Monterrey arată ciudat la prima vedere… bara aia de adrese care mișcă în funcție de tabul activ cred că va fi cam dificil de utilizat.

Da, îmi place. Au luat-o de la Logitech și maușii lor multidevice și au dus-o mai departe. Despre Safari nu mă pot pronunța, trebuie să-l butonez un pic.

Gata, nimic nou hardware?
Au dat-o-n bară cu zvonurile anul ăsta?

Hm… așa se pare. Acuma, e drept că au tot lansat modele noi din toamna trecută pînă acum o lună, dacă mai lansau și un MBP pe nivelul superior, până la Anul Nou ce mai lansează?

Health, AR, Live Text. Restul nu mi s-au părut așa interesante. Sper la bug-fixing pe macOS.
Sunt curios de care părticică mai poți apuca fereastra de Safari :))
Pare gândit pentru iPad și portat pe Mac.

Îmi plăcea mult Safari, dar din motiv că extensiile sunt pe bani, am trecut la Firefox. În rest, un sistem cu ceva invenții. Shortcut m-a impresionat cel mai mult. Nu am iPad, poate voi achiziționa unul, dar transferul acțiunilor, deși este foarte productiv, în activitatea mea nu-mi aduce nimic. Numbers și Notes se sincronizează și acum. Nu mă văd pe teren să compun texte finale pentru articole, ci doar să-mi notez pe scurt observațiile. Încă nu am ajuns nici măcar la nevoia de a folosi 2 monitoare. În rest, îmi place Monterey.

Iar a luat lumea țeapă, anticipând eronat și anul ăsta că Apple va aduce niște îmbunătățiri substanțiale în iPadOS. Mai ales cei care au dat o căruță de bani pe un iPad Pro cu procesor M1 și 16 GB de RAM.

Așa mi-am luat și eu primul model de iPad Pro acum 5 ani. La început am tot sperat că Apple va îmbunătăți iOS (și apoi iPadOS) astfel încât să-l pot folosi la ceva mai mult decât consum de internet și media. M-am resemnat apoi, cu părerea de rău că nu mă pasionează deloc desenul și pictura, singurele activități creative pentru care chiar merită să-ți iei un iPad.

Da, așa este… Pt fi-mea, care folosește intens desene și alte aplicații pt arhitectură, este OK un iPad, dar ce i-am luat în iarnă, un iPad 8, este absolut suficient. I-aș fi luat iPad Air 4, dar pt asta ar fi avut nevoie de Pencil gen. 2.
Și mie mi se pare absolut inutil să dai un purcoi de bani pe un iPad Pro 2021, ce naiba să faci cu o sculă așa de puternică? Nici măcar pt grafică nu ai nevoie de așa ceva, aplicațiile actuale pt iPadOS nu au nevoie de atâta putere.
Da, și eu așteptam ceva mai substanțial pe zona iPad OS. Singura chestie utilă este cititul PDF-urilor și altor fișiere din zona e-book și, da, să mă joc table și bridge! Dar asta pot s-o fac și pe iPhone.

Am testat și eu să văd cum se aude muzica în formatul Spatial Audio (Dolby Atmos) din Apple Music, folosind căști Beats Studio 3. Apple a publicat în aplicație câteva playlist-uri concepute special pentru asta; într-unul din ele au un intro în care Zane Lowe explică ce e Spatial Audio și ne oferă o comparație între mono, stereo și noul format “spațial”.

După ce am ascultat câteva piese din genuri diferite, concluzia mea e că la jazz, muzica instrumentală, clasică și orice altceva unde poți distinge diferitele instrumente muzicale, Spatial Audio poate crea un efect interesant, care parcă separă mai bine instrumentele în câmpul auditiv. Muzica pop însă mi se pare că sună oribil, în diverse feluri: la unele piese Spatial Audio taie basul, la altele taie înaltele, în alte cazuri toba mică sună ca o petardă, etc. Nu-ș ce să zic, aveam și la boxele vechi de PC de acum 20 de ani un buton care producea un efect asemănător. Nu m-a convins.

Home theatre gen 1+5 au de mult efecte spațiale, iar pe tehnica actuală de procesare a sunetului este un fleac să faci așa ceva. Sunt chestii ieftine, prea ieftine pt o companie ca Apple.

Demo-urile de pe situl Dolby sună mult mai bine decât ce-am ascultat eu pe Apple Music.