Sisteme noi pe mac-uri vechi

Am vorbit odată (erá éra Catalina) despre cum se poate pune un macOS nou pe un mac mai vechi nesuportat oficial.
Reiau discuția pornind de la Open-Core, care oferă soluții pentru a instala ultimele patru sisteme de operare pe mac-uri care nu le mai suportă oficial. Am 2 experiențe personale:

  1. Sonoma rulând pe un Mini 2012, merge cât se poate de frumos și de natural.
  2. Sequoia pe un MBP 2016, 4 ports. Instalarea a mers fără mari probleme, numai că, de data asta, lucrurile nu mai sunt așa de bune: touch bar-ul și touch -ID-ul nu merg; de asemenea, tastatura nu se luminează. Să zicem că poți trăi fără astea, mai rău este însă că nu recunoaște parola în setările de sistem (deși la logare este OK). Drept care am reinstalat ultimul sistem suportat oficial, Monterey. Cred că voi încerca zilele viitoare să pun Sonoma, cred că ăsta e mai lucrat.
    Dacă aveți mac-uri din categoria asta, eu zic să încercați. Dacă nu iese, reveniți la ultimul sistem suportat. Eu am făcut asta cu Restart urmat de Option-Command-R imediat după chime. S-a reinstalat Monterey fără nicio problemă.
    P.S. Sigur, trebuie să aveți o conexiune internet bună ca să meargă relativ repede.
1 Like

Am un Macbook Pro 15’ din 2012. Am instalat Sonoma cu OCLP. Merge perfect. Parolă, iluminarea tastaturii. Sonoma se mișcă mai rapid decât High Sierra, ultimul sistem suportat oficial. Singura problemă este că acest laptop este prevăzut cu placă video NVIDIA GeForce GT 650M și Intel HD Graphics 4000. Nu pot folosi aplicații grafice care folosesc NVIDIA, pentru că Sonoma nu mai are suport pentru acest chipset.

Bun, deci merge. Deocamdată, MBP-ul 2016 este folosit ca rezervă, mi-am dus MBP M3 pro la schimbat bateria în garanție, sper să o schimbe. După aia, voi încerca Sonoma pe acest calculator, este încă zglobiu. Așa cum zic și ei acolo, Sequoia este încă în lucru, eu zic că Sonoma va merge fără probleme.

OCLP 2.0.20 a îmbunătățit multe neajunsuri pe care le-a avut versiunea anterioară. 2.0.12. Depinde și ce versiune de OCLP ai folosit. Singura mică problemă este că sistemul nu se loghează automat cu Apple Watch la pornire sau la trezire. În schimb, în setări sau instalări, pot folosi Apple Watch în loc de a tasta parola. Evident, e o problemă cu care pot trăi liniștit.

Păi am folosit ultima versiune de săptămâna trecută. Posibil ca și Sequoia să aibă îmbunătățiri zilele viitoare, o să văd.
Sunt unele aplicații care în Sonoma și Sequoia au aduceri la zi importante pt mine, de ex puțin discutata aplicație Dictionary. Pt mine, ca lingvist și traducător, este extrem de importantă. Păcat că nu au făcut și o versiune pt iPad, ar fi extraordinar de utilă pt cei ca mine. Poți instala x dicționare și activa ce ai nevoie în tab-uri.
Sigur, mai sunt și alte lucruri bune în versiunile mai noi ale macOS.

Cred că cele mai noi versiuni ale aplicației funcționează pe Sonoma. Eu am și Sonoma și Sequoia și nu am descoperit încă ce îmi oferă Sequoia în plus. Este acea aplicație “passwords” care e ceva mai îmbunătățită decât “keychain access”. iPhone Remote nu pot folosi, pentru că sunt în UE, iar a pune VPN pe Mac și pe iPhone doar pentru atât, nu merită. Altfel, pot folosi cea mai nouă versiune la toate aplicațiile cu care lucrez pe ambele sisteme.

Multe sunt îmbunătățiri „sub capotă”, nu țin de vizual, de interfață. Sequoia merge spre spre Apple AI.

MacBookPro11,4 15’ Retina i7, grafică Intel Irix Pro. Sonoma funcționează 10/10. Probabil și Sequoia, dar îmi place Sonoma mai mult. Inclusiv aplicațiile de editare foto. Se găsește la second la prețuri între 1200-1500 de lei. Vine cu un ssd de 128G, dar adaptoare la NVMe se găsesc și la emag. Am făcut upgrade la 500G. Eu sunt foarte mulțumit. Următorii 2-3 ani, nu am nevoie de upgrade.

Bravo. Cred că OpenCore, acum 2–3 săptămâni când l-am testat eu, mai avea probleme. Cel puțin pe MBP 2016, 4 ports, nu s-a comportat bine. Am presupus că Sonoma e mai bine lucrat, dar nu l-am încercat, deocamdată. Jucăria este folosită acum de fi-mea pe partiția Windows, când mai are nevoie să ruleze vreo aplicație care nu are versiune macOS (zona CAD și alte aplicații pt arhitecți). Zice că se comportă mai bine decât MS Surface Pro 7.

Pe pagina asta Legacy Metal Graphics Support and macOS Ventura - Sequoia · Issue #1008 · dortania/OpenCore-Legacy-Patcher · GitHub spune ce probleme încă mai sunt (majoritatea sunt date de incompatibilitatea plăcilor video de atunci, cu noul Metal2). Evident, nu îl voi forja cu prelucrări grafice, pentru că a venit cu doar 16G RAM, iar în Lightroom, la eliminarea zgomotului unei imagini raw, a cam durat 14 minute. Dar a eliminat zgomotul. Asta a fost doar un test.

Da, sigur, pe măsură ce trece timpul, un sistem macOS tot mai nou se va putea „cârpi” tot mai greu pt sistemele mai vechi. În cazul meu, însă, problema era cu touch bar (inclusiv amprenta) și cu parola în setările de sistem. Deci probleme specifice, nu legate de placa grafică.
Dacă însă ești mulțumit de comportament pt jucăria ta, mi se pare excelent.
P.S. Windows merge minunat pe acel MBP 2016, doar mausul BT nu se poate conecta în windows, nu-mi dau seama de ce și cum să rezolv problema. Mai analizez.

Modelul mid 2015, 15’ i7, MacBok Pro 11.4 funcționează 100% și cu Sequoia. Nu știu dacă și modelul 11.5 tot 15’, tot 2015, tot i7. Ultimul este dotat și cu o placă video Radeon R9 M370X. Pe anumite forumuri văd că placa dedicată dă crash la unele aplicații, iar utilizatorii sunt sfătuiți să rămână cu Ventura. Deci, pentru cine vrea un MacBook Pro puternic și nu-și permite ultimele modele, MacBook Pro 11.4 este o soluție acceptabilă. Evident, dacă a fost întreținut bine.

Ăla are touch bar? Că la mine asta a fost problema, tacibarul!
P.S. Da, modelul din 2015 nu are touch bar, deci nu poate avea problema mea. Asta e, și Monterey e bun, la o adică!

Nu. Nu acela. În 2015 au fost 2 MBP i7 de 15 inchi. Ambele fără touchbar. Unul, MacBookPro 11.4, vine doar cu Intel Irix Pro 5200, celălalt, 11.5, vine cu Intel Irix și Radeon R9. Eu am pe 11.4.

One more thing… Cine folosește OCLP, este bine să facă niște setări. În system settings > General > Software Update, sus, la “Automatic Updates … Security Responses”, click pe ⓘ și dezactivat “Download new updates when available”. Altfel, dacă sistemul a apucat și a făcut download-ul, OCLP se zăpăcește și driverele devin ineficiente, pentru că vede 2 sisteme. Așa m-am trezit nevoit să fac upgrade forțat la Sequoia, ori ar fi trebuit să rad totul și să instalez Sonoma de la început.

Da, m-am corectat ulterior. Prima serie de MBP cu touchbar a fost seria 2016 și a ținut până la MBP 13 inci cu M2, cred. Unora le-a plăcut acel touchbar.