MacOS Cătălina pe mac-uri vechi

Am găsit pe macupdate.com jucăria asta și am pornit la drum, urmând exact pașii de acolo. Urmarea este că rulez Cătălina pe un mini mid 2011 care, până acum o oră jumate, rula High Sierra cel mult. Nu observ nimic ciudat, poate – eventual – autorul mi se binoclează în sistem.
P.S. Condiția este ca mac-ul să nu aibă GPU ATI/Radeon, cică nu merge cu alea. Eu am un Intel 4000 și nu observ absolut nimic nefiresc.
Screenshot 2020-05-30 at 22.24.48

1 Like

Autorul și-a făcut o reputație bună :slight_smile:
http://dosdude1.com/software.html

Tu ești ăla?

:)) E un student la electronică din State.
A rezolvat problemele multora și m-am gândit că merită link la sursă.

E tare… Pur și simplu am ultimul macOS pe o jucărie de acum 9 ani. Nu că H.S. nu ar fi fost suficient pt nevoile mele.

Ai cumva accelerare grafică?

Am mini mid 2011, dar versiunea cu GPU Intel, nu Radeon. Dacă o aveam pe asta din urmă, nu mergea fenta.

Am și eu un Macbook Pro 13’ 2010. Ultimul sistem suportat este High Sierra. Cred că rămân cu el.

Pînă ieri seară așa ziceam și eu! Din cîte citesc la flăcăul ăsta, singurul impediment este dacă mac-ul are GPU ATI/Radeon, pe orice altă secvență merge fără probleme. Citește important info, trebuie pus și un BootROM, cu asta am început. A mers fără nicio eroare.

Tocmai mă entuziasmam că aș putea pune un sistem mai nou pe iMac-urile alte din 2006–2007 de la facultate. Nașpa, alea nu se pot urma mai sus decât suportă, SL și, respectiv, Lion. Bine și așé…
Oricum, acest mini 2011 se mișcă cât se poate de natural, tocmai și-a adus la zi suita Pages-Numbers-Keynote. Ventilatoarele s-au învârt un pic mai tare doar în prima juma de oră după instalare, acum totul este la fel de silențios ca înainte, fără lag-uri, nimic deosebit.

Laptopul nu este calculatorul meu principal. Îl folosesc în special pentru prezentări Keynote, când merg la manifestări științifice. Iar, din câte știu, Keynote nu merge fără accelerare grafică. Modelul meu are chip video nVidia GeForce 320M.

Patch-ul este destul de vechi, eu am pus catalina pe macbook mid 2010 de mult. Tot intamplator am dat de el, m-a intrigat un tip care vindea acelasi macbook ca al mea dar avea catalina. L-am intrebat cum a reusit, nu a vrut sa-mi spuna. Asta m-a facut sa caut si am gasit imediat patch-ul. Cu prima ocazie cand am avut timp, am trecut la catalina. Nefiind utilizator de mac, nu pot aprecia performantele dar stiu ca am acum catalina pe un mac care conform specificatiilor suporta maxim high sierra.
Inca ceva: de cate ori pornesc macbook-ul, destul de rar, verific daca au aparut update-uri. Totdeauna imi apare mesajul ca am ultima versiune. Care versiune, are cred peste 6-7 luni…

Patch-ul a fost updatat ieri la Catalina 10.15.5, deci odată rulat va instala ultimul sistem. Sigur că acum juma de an a instalat versiunea de atunci. Deci, deocamdată, patch-ul este menținut la zi, ce va fi anul viitor om vedea.

Păi, în cel mai rău caz, faci ulterior downgrade. De vreme ce Keynote îmi merge natural pe mini mid 2011, nu văd de ce nu ar merge pe un MBP.

Multumesc, o sa verific cu prima ocazie ce varianta am, nu imi amintesc.
Eu am presupus (probabil eronat) ca o data pus patch-ul, “imi intru in drepturi pe deplin”, ca la un mac compatibil cu catalina os, nu unul patch-uit.
Deci daca revin azi la high sierra os si apoi prin patch pun din nou catalina os, voi avea catalina os la zi?

Da, dar nu pricep de ce ar trebui să revii la H.S., doar dacă îți plac drumurile ocolite și întortocheate. Mai departe, nu știu răspunde, am pornit la drum aseară, nu știu cum va trebui să procedez de acum încolo, respectiv după ce apare 10.15.6 (dacă apare), presupun că acel patch mă va aduce cumva la zi. Oricum, faptul că rulez 10.15.5 pe o jucărie care, în mod normal, ar rula 10.13.x mi se pare în regulă, nu? Teoretic, nu aș avea neapărată nevoie de Cătălina, dar dacă se poate, de ce nu?

Cred ca iar am inteles eu gresit. M-ai facut sa scot din sertar macbook-ul, l-am pornit.
Daca dau click pe Actualizare software, imi apare mesajul: Mac-ul dvs este actualizat la zi-macos Catalina 10.15.2. Este bifata Actualizare automata a Mac-ului.
Ce-mi scapa?
Exista un patch mai nou decat cel pus de mine? recunosc ca nu am verificat.
De ce nu face actualizare, s-a oprit la versiunea 10.15.2?

Păi îți scapă esența: actualizarea sistemului nu are cum să se facă automat via serverul Apple, ci EXCLUSIV via patch. potato_joe ne-a dat mai sus un link foarte util. Aplicațiile, da, alea se vor face via AppStore/Updates. DEci rulează patch-ul și spune-ne și nouă cum decurge.

Asa este, iar m-am grabit. Nu am citit decat ultimul mesaj, mi-am inchipuit ca totul decurge ca la o actualizare obisnuita. Cu prima ocazie, o sa incerc sa urmaresc totul. Multumesc.

Am făcut și eu figura. După instalare Catalina, am avut o mică problemă. Nu mai mergea Wi-Fi. Am resetat în safe mode și după cam un minut, s-a desfundat. Abia după restart normal, și-a putut face night-shift patch. Acum merge OK. Am zis că dacă pot instala Catalina pe un PC, de ce să nu o fac și pe un Mac. Foloseam Catalina Patcher, doar pentru download sistemul întreg. MAS îți dă doar un executabil de 50 M, care downloadează el restul.