Dacă nu ați aflat până acum ce e iCloud Drive și cum funcționează, vă recomand să citiți paginile de help din OS X care descriu acest serviciu (pagini accesibile și online, aici).
În practică iCloud Drive funcționează OK, sincronizează relativ repede fișierele, însă are niște chestii un pic cam confuz implementate. De exemplu structura de directoare din iCloud Drive-ul meu arată așa:
Toate folderele alea din poză, cu excepția ultimului, sunt librăriile aplicațiilor care pot lucra cu iCloud Drive. Folderul „Diverse” e făcut de mine. Dacă încercați să sortați în Finder acele foldere, veți vedea că librăriile sunt puse mereu deasupra folderelor create de utilizator.
Confuzia apare atunci când intru în iCloud Drive pe iCloud.com sau pe iPad și văd în plus sau în minus alte foldere în comparație cu cele vizibile pe Mac.
Nu știu care ar fi explicația pentru aceste foldere care ba sunt, ba nu sunt acolo. Poate că pe OS X sunt ascunse librăriile care nu conțin niciun fișier? Posibil. Dar n-ar trebui să se întâmple așa. Un sistem de fișiere de tip cloud ar trebui să arate absolut identic pe toate device-urile pe care poate fi accesat, exact așa cum se întâmplă în cazul Dropbox, OneDrive etc.
Trecând peste asta, vă recomand să nu vă atingeți de directoarele-librărie. Puneți fișierele proprii în afara librăriilor, în directoare create special pentru ele.
În iOS accesul la fișierele din iCloud Drive este posibil numai din aplicațiile actualizate special pentru iOS 8. Am mai scris despre asta aici. Ce lipsește din iOS este un Finder adevărat, o aplicație care să ușureze operațiunile cu fișierele. Acel document picker de care vorbeam acolo este foarte limitat.
Ce lipsește din iCloud Drive: n-am găsit până acum niciun mod de a partaja un fișier, în afară de a-l trimite cuiva prin email, ceea ce e cu totul altceva.