Se pare că Apple încetează producția
Asta mi se pare logic, Apple a încetat periodic producția acelor produse unde alții produc la fel sau mai bine. Așa au închis producția de imprimante și de scannere la sfîrșitul anilor ’90. Mactracker înregistrează și alte produse la un moment dat scoase de la fabricație. Asta ar implica o grijă mai mare pt a asigura compatibilitate cu diverse routere, inclusiv pt funcții precum Time Capsule ori echivalente.
Da, majoritatea utilizatorilor folosește routerul oferit de furnizorul de internet, iar cine vrea un router performant are de unde alege. Dar mai e ceva.
Unul din motivele pentru care cineva alegea un Mac era ecosistemul de device-uri auxiliare care funcționau grozav împreună. Airport e un bun exemplu, era un router cu care-ți făceai rapid o rețea locală fără să cunoști rețelistică. La fel erau Cinema Display-urile, cu porturi USB/Firewire incluse și un singur cablu pentru alimentare și transfer de date.
Odată ce dispar toate aceste device-uri auxiliare, data viitoare când te gândești ce computer să-ți iei, va fi ușor să alegi un PC în loc de Mac, pentru că nu te mai ține nimic în “ecosistemul Apple”, dispărut între timp.
Nu știu dacă celor de la Apple le pasă de asta, se pare că nu. Airporturile erau asociate mai mult cu Mac-urile, probabil că vor dispărea toate într-un final.
Da, așa este, eu am avut numai routere Apple în ultimii ani, mai am unul nefolosit! La țară îl folosesc pe cel oferit de UPC. Nu știu cum se comportă routerele astea pe secvențe cu discuri externe conectate, cu imprimante ori cu alte asemenea chestii. Posibil să se comporte bine dacă Apple se retrage de pe piață. Nu știu, zic și eu.
Confirmă ce spuneam.
Clearly these products were not thin enough and had way too many useful ports on them.
Un alt produs, Google Wifi. Ca să nu mai aveți niciodată incertitudini legate de confidențialitatea datelor
Ce poate fi mai simplu decât să înfigi un hard disc în Airport Extreme și gata, ai un NAS, vizibil și din internet prin Back to My Mac…
Da, e simplu. În instrucțiunile Apple scrie însă că se pot conecta și alte routere care îndeplinesc niște condții. Cu un router Apple este însă într-adevăr extrem de simplu.
Am avut si eu un Extreme. A murit in lupta cu rds de la numeroasele blocaje si restartari. De atunci am trecut la marci comune.
Mie mi se par urâte rău de tot routerele astea cu antene exterioare. Or fi ele super performante, dar nu-mi plac.
Mai sunt si altele fara antena. D-link are o serie care seamana cu mac pro.
Poate sunt unii care prefera tepii. Eu am unul care seamana cu un HDD extern.
Și-au dat seama ca sunt unii care fac routere mai bune și s-au retras. La fel și cu monitoarele, era în urmă tare linia. Ingenioase, da, că nu stai cu mățăraia de cabluri atârnate, da’ oleacă mai slabe ca altele. De neiertat că n-au avut și ei un pricăjit de ecran 4K.
Poate scot pe tușă și coșul de gunoi MacPro, că și-au bătut joc și de ăla într-o oarecare măsură. Mac Mini, la fel, se vinde modelul 2014. Tastaturile cu fir, maușii cu fir; nu m-ar mira să-i facă vânt și lu’ Apple TV cândva.
Rămân cu iPhone că aduce bani și niște MacBook-uri.
Asta nu cred. Cîtă vreme Google bagă cărbuni pentru Home sau cum îi zicea chestiei ăleia, Amazon are Echo (parcă așa ceva), ar ieși cu coada între picioare dacă nu ar menține (să nu zic îmbunătăți) Apple TV.
Oricum, așa cum punctau și colegii mai sus, s-a cam zis cu ecosistemul Apple. iOS și macOS se împacă bine, putem spune cu oarecare optimism din ce în ce mai bine. Dar asta nu poate continua în felul ăsta decît trăgînd macOS în jos sau făcînd, în sfîrșit, iOS-ul mai serios, măcar pe unele dispozitive.
Devine destul de clar că se axează pe telefoane (care, zic eu, la ora actuală sînt cele mai bune de pe piață, analizate integrat hardware + software) și ceasuri pentru pasionații de fitness. Și MacBook-uri, cît mai subțiri, cît mai ușoare, cu luminițe pe ici-colo, în locurile esențiale. Dar am impresia că se estompează din ce în ce prezența lor în domeniul pro, de orice fel, rămînînd în zona de entertainment.
Parcă făcuseră parteneriat cu IBM, anul ăsta și cu Deloitte, nimic nu s-a mai auzit de astea. Sau dacă da, nimic răsunător, precum vînzările iPhone-urilor sau înjurăturile pentru MacBook-uri.
Repet: nu e prima oară cînd Apple decide să nu mai fabrice un produs pt care există alternative mai bune ca ale lor. Monitoare (foarte) bune fac mulți acuma, mai ales orientalii: Samsung, LG, Iiyama, scule excelente. Routere, de asemenea, și la noi găsești zeci, poate sute de modele, variante și subvariante, mari și portabile, negre, gri, albastre și albe. Este drept că routere Apple se setează foarte ușor din mac OS, dar nu e greu să faci asta din orice browser și cu altele. Unele au display pt setare, nici măcar nu ai nevoie de un calculator să faci setările.
Eu am mini și mi se pare o jucărie reușită, i-aș reproșa doar faptul că umbli greu în el, parcă se chinuie să le facă așa înghesuite. Înțeleg să vor consum cît mai mic de materiale și greutate cît mai mică, totuși, să mai pui acolo 1 cm de material ca să poți umbla ușor în el, cum e acel HP mini, mi se pare rațional.
Despre mac pro nu mă pot pronunța, nu l-am folosit niciodată. Am încă mari rețineri cu nMBP, nu în sensul că nu ar fi bun, ci în sensul unor decizii cel puțin ciudate privind porturile USB-C pt o sculă pro. Chiar dacă presupunem că USB-C ar deveni standardul într-un an, este evident că orice utilizator va avea nevoie de adaptoare (la plural) ori de un dongle mărișor și suficient de greu ca să-l cari mereu cu tine.