Chat topic vol. 3

Pe iPad Pro nu lucrez aproape deloc pentru că în cazul meu nu există aplicații care să-mi fie utile cap-coadă. Pot face părticele din proiectele la care lucrez, de exemplu uneori am de făcut vreun logo sau ceva grafic care se rezolvă mai ușor folosind creionul, dar în final tot pe Mac ajung.

Ca regulă generală, dacă în munca ta te descurci cu o singură aplicație, sau folosești mai multe dar fără a interacționa între ele, atunci un iPad îți poate fi util. Dacă însă ai de făcut chestii mai complexe… e greu. Lipsa unui mod normal la cap de a gestiona fișierele este o mare problemă în iOS.

PS: creionul e superb, cei care desenează spun că este cel mai bun stylus existent, dar dacă nu ești artist… degeaba.

In regula. Asteptam. Oricum nu sunt interesat de variantele actuale, asa ca pana apar variante noi, vad cum evolueaza lucrurile. (Fara sperante mari)
Creionul imi place si mie ca si idee si mod de lucru. Cat de practic va fi ramane de vazut.
Mersi

Designed by Apple in California.
Made in China. :smiley:

A apărut Google Pixel, 32 GB și mai ales 128 GB în România. La Quickmobile e 5500 lei, 128GB. :joy:

Știu că o fi preț introductiv, cînd nu se poate abține lumea să sară pe el, dar mai are de scăzut vreo 1500 lei pînă ajunge la prețul iPhone-ului, cum e în mai toată lumea (bună).

Chiar mă gîndeam zilele astea, ce ciudat este că Apple nu prea ne place dpdv software, sînt caracteristici din iOS, macOS și aplicații care nu-s disponibile la noi, însă e prezent cel puțin decent prin reseller-i.

De cealaltă parte, Google și Microsoft ne plac mai mult dpdv software, dar sînt absenți cu desăvîrșire în magazine; ca reprezentanțe, nu zic de un stand ici-colo sau produse, printre altele.

Nu e vorba că ne place sau nu software-ul (deși Apple este mult peste Google sau Microsoft la capitolul iOS+ aplicații :stuck_out_tongue: ). Majoritatea utilizatorilor cumpără un smartphone în funcție de preț și de notorietatea brandului. Astea contează în primul rând. Iar Google este foarte bine reprezentat prin tonele de telefoane cu Android pentru orice buzunar. Samsung cred că are o notorietate mult mai mare la noi decât Google. Un telefon marca Google e doar pentru cunoscătorii cu fițe.

Despre Microsoft ce să zic, ei abia au intrat pe piața hardware. Au demolat Nokia iar la computere sunt exact în postura celor de la Google: foarte puțini își cumpără un computer scump marca Microsoft atunci când ai N alternative cu Windows.

A post was split to a new topic: S-a terminat și cu routerele Airport

Poate nu-ți place ȚIE softul Apple, ceea ce nu înseamnă că nu place și altora. În rest, e și chestie de obișnuință, unii s-au atașat de Android și/sau de Windows și li se pare mai ușor să lucreze pe aceste sisteme, e simplu. Mie Android mi se pare cumplit și urît de-a dreptul, Windows nu mai folosesc de ani, nu știu cum arată W 10, doar așa, de departe.

Nu, nu, m-am exprimat neclar, scuze. Voiam să spun că Google și MS ne plac pe noi mai mult, în sensul că ne oferă mai multe din produsele lor, cu mai puține restricții (G Play Newsstand vs Apple News, de exemplu, Google Maps mult mai complex și cu transport în comun față de Apple Maps ș.a.m.d.).

Privitor la prețul Pixel, citisem undeva (și am mai discutat și aici, de fapt) că poate fi o manevră de marketing, punîndu-i un preț (prea) mare, utilizatorul se gîndește fie că e de calitate superioară, fie măcar că e în aceeași ligă cu ăi’ mai mari și mai scumpi. Practic, Google a vrut să arate că se poate bate 1-1 cu iPhone-ul, inclusiv prin preț. :slight_smile:

Și da, e adevărat că, atît Google, cît și MS au intrat foarte de curînd pe piața hardware, ceea ce face explicabilă absența de la noi.

Acuma faptul că Pixel și, respectiv, Surface ar fi doar pentru „cunoscătorii cu fițe“, nu știu ce să zic (la partea cu „fițele“ mai ales). Pînă la urmă, doar de-aia ne place Apple, că face și hardware-ul, și software-ul, asigurînd compatibilitate maximă, nu? Atunci un „purist“ cu o asemenea gîndire nu poate accepta decît Pixel sau Surface, zic eu. Cred că, dacă macOS ar fi la liber de instalat, alegerea înțeleaptă tot pentru hardware Apple ar fi, cel puțin pentru cine nu vrea să (re)facă munca lor, să bibilească și să optimizeze tot, ca la Lego.

Cunoscători = adică ăia care chiar știu și le pasă că Android e făcut de Google (pun pariu că mulți habar n-au de asta; Google nu e căsuța aia în care cauți pe net? :smile:).

Fițe = ăia care preferă cel mai scump telefon cu Android pur și simplu ca să nu fie în rând cu plebea care folosește Samsung.

Apple a fost tot timpul o companie care a făcut doar produse pentru cunoscători și fițoși. Microsoft și Google erau ăia care țin cu poporul. Windows îl instalezi pe ce vrei tu, Google ne dă gratis o grămadă de aplicații și servicii. Acum vor și ei să intre pe piața fițoșilor, că acolo se fac banii.

1 Like

Nu pot vorbi fără să testez, dar ultimul produs MS, Surface Studio, în orice caz nu se poate numi un produs pt fițoși, este un produs pro pt cei care chiar au nevoie de așa ceva. Fițos poate fi numit un Apple Watch placat cu aur și platină și care costă mii de euro sau mai mult, habar n-am care e cel mai scump. Acolo e clar că avem de-a face cu fițe. Trebuie să tragi cumva banii de la cei care au prea mulți.

Cam pe-acolo am vrut să mă situez și eu cu răspunsul. Anume în ideea că fițos aș numi mai degrabă pe cineva care preferă ceva scump doar pentru a ieși în evidență. Cineva care-și ia G Pixel nu se încadrează în categoria asta decît dacă spui că oricum Androidul e tot o apă și-un pămînt, așa că e doar o fiță să iei cel mai scump și mai puțin popular telefon. Or cu așa ceva nu prea pot fi de acord, de aceea am obiectat la ce spusese Tudor.

Totodată sînt și de acord că Apple a fost mereu pentru cunoscători și fițoși cu bani, iar G și MS pentru „plebe“. Dar din nou, a spune că prin seria Surface și Pixel vor să intre în categoria lui Apple cu brățări Hermès și ceas de $10k+ nu cred că e corect.

Pe scurt, mi se par inițiative serioase, atît seria Surface, cît și Pixel, pe care — cred eu — orice purist și/sau fără chef de zeci de tweaks și bling ar trebui să le ia în considerare.

Acuzați de pomană Apple că e de fițe. Au scos din ofertă ceasul ăla de $10.000+, monitoarele și routerele scumpe. :slight_smile:

:stuck_out_tongue:

Așa-i, acum se mulțumesc cu ceasul ceramic și brățările Hermès. Pînă și “pubela” de 4-5000$ pînă la 10 000$ au scos-o din prim-plan.


Acum serios, sînt mult mai puține produse Apple de astăzi despre care să se spună pe bună dreptate că sînt la suprapreț. Pînă și noul MacBook e acceptabil, cîtă vreme îl pui în context, comparat cu concurența. O diferență în România de 1-2000 lei pentru un laptop de 10 000 lei + e nesemnificativă.

Eu, sincer, am fost plăcut surprins și de Beats Solo 3 la prețul cu care au intrat în România. Cîtă vreme varianta Studio era 2000 lei (ăla suprapreț…), iar astea nu doar că au intrat la 1300, dar au fost și reduse de BF, cred că prețurile încep să fie mai uniformizate. Poate să fie și strategia concurenței, să scumpească, văzînd că mulți gîndesc că mai scump = mai bun, dar oricum, comparînd produse cu dotări similare, nu mai e Apple varianta mai scumpă sau măcar nu cu mult.

Produsele Apple au fost totdeauna mai scumpe comparativ cu altele la configurații similare. În general, au fost bine făcute, au mai avut și rateuri. nMBP nu pot spune că e prost, este însă ceva neterminat, iar mufa aia USB-C este extrem de problematică, pur și simplu ai nevoie de un dongle scump, pe la 200 euro, ca să poți conecta perifericele actuale; sau un săculeț cu multe adaptoare, puse cap la cap ar fi mai scumpe decît un singur dongle OWC ori echivalent. Teoretic, ar trebui ca imediat să apară multe produse cu conexiune USB-C, pare conexiunea ideală, pentru orice, de la Flash-uri la discuri externe, imprimante și monitoare. Deocamdată, foarte slabe mișcări.

Se zvonește că și Jony Ive ar fi pe ducă de la Apple.

Mi se pare și el depășit și, cum spuneam, că toată echipa la vîrf are mari probleme cu inovarea, cu imaginația… au devenit prea rutinieri. scremuți, nu știu cum să spun.
În acest timp, unii se gîndesc la telefoane mobile care să ruleze Windows 10 pe procesoare ARM!
Poate că viitorul companiei va trebui să se concentreze pe soft care, la un moment dat, ar putea fi instalabil pe orice PC sau măcar pe anumite PC-uri.

Uite un produs HP copiat evident după mac mini, dar care face trecerea lină de la USB 2–3 la USB-C, are și pe unele și pe altele.

Conform biografiilor despre Apple, cică Ive ar fi avut o poziție provilegiată cu anumite drepturi, de pe vremea lui Steve Jobs. Amu’ nuș’ dacă le mai are și după moartea lui.
I-a ajuns cât a copiat după Dieter Rams.

1 Like

Ceea ce prevedeam incepe sa se intample. Procesoarele Skylake isi arata limitele si loveste macbook-urile exact unde le doare cel mai tare: in prelucrari multimedia.
Netflix nu ruleaza decat pe Kabylake (deci nu este compatibil cu nici un laptop actual marca Apple) dar aici nu Netflixul este problema ci faptul ca procesorul nu poate decoda/encoda noul codec h.265 (HEVC). Si nici VP9 de la Google. Sfatul meu daca nu va arde: sariti peste actualele laptopuri Apple.

… sau peste orice alt laptop care nu are procesor Kaby Lake. Asta dacă 4K este atât de important pentru voi. Sincer să fiu mie 1080p mi-e de-ajuns. 4K mă va interesa doar atunci când voi avea un TV cu un ecran de peste 1,5m diagonală (probabil niciodată, că nu mă uit la TV).

Eu aș sări peste MBP-urile Late 2016 din alte motive, primul fiind bateriile micșorate, care țin mai puțin decât la modelele anterioare, doar 4-7 ore de utilizare normală, nu 10 cât se laudă ei.