Problemă temperatură MacBook Air 13

Salutare tuturor ! Sunt nou pe acest forum și nou în utilizarea unui macbook . Sunt fan Apple,dar abia acum , la o vârstă destul de înaintată am reușit să cumpăr primul meu MacBook AIR 13 2017 NOU. Nu sunt străin de această marcă, dețin de ani buni telefoane de la Apple,dar cu toate astea, am unele lucruri neclare,vorba aia : ” Omul cât trăiește, învață ” . Întrebările mele sunt următoarele :slight_smile:

 1. Am greșit că am achiziționat Macbook air 2017 ? Este depășit ? Mă mai pot baza pe el 2 ani de acum inainte ?
 2. Am observat că după o oră, temperatura procesorului era la 80 de grade,rulând un film in browser, skype deschis + partajare de ecran.
 3. Bateria se formatează ? Din cate știu, nu mai sunt bateriile care erau odate, nu mai trebuiesc formatate, dar mi se pare slăbuță bateria la mac-ul meu. De la 46 % , am rămas cu 22 % după o conversatie pe skype de o oră + partajare și acel episod dintr-un serial. Țin să menționez că bateria are 0 cicluri de încarcare.
 4. I-am cumpărat laptopului o carcasă de protecție made in china, de pe internet, se merită să o țin sau mai mult îi dăunează laptopului ?
  Mulțumesc frumos pentru răspunsuri !
 1. Depinde ce faci cu acel computer. Eu încă lucrez zilnic, în condiții acceptabile, pe un MacBook Pro din 2013, deci Air-ul tău te-ar putea servi câțiva ani buni de acum încolo.
 2. Nu-ți fă griji cu temperatura. Air-ul se încălzește destul de tare, așa e normal. Carcasa e practic un radiator pentru toate componentele.
 3. Bateria a fost schimbată, de are 0 cicluri? Ah, acuma văd că Air-ul tău e nou, deși e din 2017. Utilizează normal laptopul; abia după câteva cicluri de încărcare/descărcare capacitatea bateriei se va stabiliza la un nivel la care poți să-ți dai seama dacă e sau nu vreo problemă.
 4. Nu am folosit niciodată carcase de protecție pentru nimic, nici măcar pentru iPhone. La un laptop din aluminiu chiar nu pricep de ce ar fi nevoie de o carcasă, doar nu-l dai de-a dura pe asfalt, nu?

Nu, dar m-am gândit că poate se zgârie…Am zis oarecum să-l protejez cum pot. Oricum,voi încerca astăzi fără carcasă, să văd dacă este vreo schimbare. Am auzit de la unii de prin alte părți că macbook-ul air nu are sistem de răcire și este făcut să țină fix un an, cat oferă ei garantia aceea internațională. Ai auzit despre asta ?
Se merită să-i dau update la Catalina ?
Mie mi-a venit preinstalat cu macOS 10.14: Mojave. E modelul air 2017, dar pe cutia sa scrie undeva pe spate 2018. Se poate să fie din lotul 2018 ?

 1. Este normal să se încălzească.
 2. Durata unei încărcări a bateriei este variabilă, depinde ce faci cu jucăria, poate ține 6–10 ore fără aplicații mari consumatoare. Descarcă Coconut Battery, gratuită, arată acolo grafic starea bateriei. Fiind în garanție, mai ai câteva lună să vezi dacă e OK. Se spune că, odată la 1-2 luni, să faci o descărcare completă a bateriei (pică în somn), apoi conectezi imediat încărcătorul și-l mai ții încă vreo oră după ce LED-ul e verde. În orice caz, nu-l ține mereu în priză, nu-i face bine.
 3. Avantajul acelui MBA 2017 este că poți face upgrade ușor la un SSD de 1 TB, de ex. Eu am pus așa ceva și în MBA-ul soției, exact ca al tău, și fi-mi, are un MBP 2015, dar SSD-ul este identic și upgradabil.
 4. Și soția și fi-mea mi-au cerut carapace pt mac-uri, pt ele metalul în contact direct cu mâna pare prea rece, prea dur. Chestie de preferințe, deci.
  În rest, ți-a spus Tudor.

Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri. Ca o concluzie finală, este bine să țin acea carcasă sau să renunț la ea ?
Cât a ajuns să coste ssd-ul de 1tb ?

1 TB, aici. Ai nevoie de un adaptor, găsești pe olx.ro sau la celo.ro (nu cel.ro) sau îți fac ei tot upgradeul și îți cumpără SSD-ul actual. Așteaptă însă să iasă din garanție.
Dacă acea carcasă o consideri utilă/frumoasă nu văd de ce nu ai ține-o. Tudor ți-a spus părerea și preferința lui, că nu e musai.

Am inteles, Mă gândeam să las carcasa dacă nu afectează la răcirea laptopului. Mie imi place cum îi stă.
Am văzut tot felul de tool-uri pe net, să poti programa ventilația la laptop la ce temp să pornească, consideri că este necesar să fac asta sau sa-l las așa cum a venit, să facă el treaba cand consinderă ?
Eu am să folosesc laptopul la navigat pe net,vizionat filme, scriere cod din când în când și cam atat. Exclus jocuri,editare video , foto,etc

Ia un stand simplu, fără ventilator, pur și simplu ceva care să-l țină înclinat ușor. Și, în pat, să nu-l sufoci pe pătură, ia un stand pt pat, dacă obișnuiești (eu nu prea).

Aseară l-am ținut pe picioare. Am să cumpăr un stand , să fiu eu împăcat. Am un sony vaio,schimbat pasta recent , mx-4, il folosesc numai în pat, după o utilizare de 1h jum normală,temp la procesor nu sare de 47 de grade,dar fiecare producător cu + si cu - lor

Pentru masă, ia-ți așa ceva. Pt pat, nu știu, nu prea folosesc, am un asemenea stand comandat împreună cu un pat acum vreun an jumate. Dacă zici că stai mult cu jucăria în pat, atunci merită să ai un stand pt pat.

Am o mică nedumerire. Mi-am bagat contul de appstore pe mac. Se poate opri să facă sincronizarea pe laptop ?Dacă eu am contul băgat pe mai multe device-uri apple, nu aș vrea să mi se copieze si pe laptop orice screen efectuat sau poză.
Si o altă intrebare ar fi pe ce browser să optez : chrome , safari sau altul ?
Imi cer scuze pentru atatea intrebari, dar nu am mai lucrat pana acum cu un macos.
Am descărcat programul sugerat aici pe forum legat de baterie. Am atașat mai jos niste imagini. Este in regula bateria ?

Mie nu-mi place felul cum lucrează iCloud. Pe tablete, fișierele nu se descarcă, pe macOS se descarcă, cred, tot. Sincer să fiu, nu am testat pas cu pas funcția.

De baterie ce părere ai ? Este ok ? Am atașat mai sus niște fotografii :slight_smile:

Păi e sută la sută din design capacity? Ce părere să am??

1 Like

Păi nu știu, întrebam doar. Văd că acolo este și o sectiune ” age ”, aia e durata de viață a bateriei ? Și din specs programului, laptopul meu a fost făcut in 2019 ?

E data fabricarii bateriei (cam odata cu laptopul). Ramane sa o folosesti in mai multe cicluri si apoi vezi daca ramane la aceiasi capacitate sau nu. Fiind cu 0 cicluri eu zic ca ar trebui sa ii faci macar 10-20 de cicluri complete descarcare aproape de 0 si apoi incarcare 100%. Abia dupa o sa vezi unde se va stabiliza capacitatea.
Durata de viata a bateriei tine de ciclurile complete (parerea mea) si de noroc.

Safari, dacă vrei un browser optimizat, care nu-ți consumă inutil bateria așa cum face Chrome. Serios, Chrome e dezastru la consumul de resurse.

Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri ! Am să optez pentru Safari , o să sincronizez tot ce am de pe chrome pe safari

Cu coconut testezi și starea bateriei unui iPad sau iPhone dacă îl conectezi prin cablu la mac.