Problema spatiu MacBook

Salut! De la o vreme al meu MBA are o “problema” ca sa zic asa. Mai pe scurt sistemul a ajuns sa ocupe pe ssd 80 de gb, iar acel spatiu creste constant. Practic eu nu mai am cum sa bag nimic pe el deoarece tot ssd-ul este ocupat cu sistemul. Am luat programe gen cleanmymac, ccleaner si nu au dat nici-un rezultat. Am verificat prin intermediul terminal sa nu am backup-uri salvate in el(metoda gasita pe net) tot nimic. Nu prea mai stiu ce sa i fac.
Va multumesc anticipat!!

Este și motivul pt care SSD-urile de 120 GB sunt prea mici pt uz normal. Păi locul este ocupat de fișierele tale, documente, filme, scanuri și d-zeu știe ce mai ai pe acolo. Soluția: iei o pastiluță pe care o bagi în fata aia. Sunt scumpe, cele mai scumpe sunt cele special gândite pt mac-uri, vârâte frumos nu ies în afară.
Sau un disc extern, pe care stochezi + alt disc extern pt backup, da?
Poți stoca „în nori”, Dropbox oferă 2 GB de spațiu gratuit, alții la fel… Vrei mai mult, plătești. Nu e mult și e „la purtător”.

80 GB e mult prea mult pentru sistem. La mine arată între 13 și 20 GB. O discuție pe tema asta și posibile soluții (inclusiv cea cu backup-urile) găsești mai jos. Înțeleg că e posibil ca fișierele cache ale unor aplicații să fie considerate ca “sistem”.

Mai am in casa 2 mac-uri si ambele au la sistem 20 si putin de gb. Problema a cam apraut de cand am high sierra. Am incercat tot ce este scris acolo si nu a functionat.
O alta varianta inafara de reinstalarea sistemului exista?
Multumesc pentru raspunsuri.

Deci sistemul în sine nu ocupă, imediat după instalare, mai mult de 20 GB, cred. Presupun că s-a gâtuit sistemul cu diverse fișiere și cu aplicații, tu trebuie să știi care ar fi alea. Reinstalarea nu rezolvă nimic dacă o faci pur și simplu peste sistemul actual, posibil să nici nu meargă dacă nu există spațiu suficient pt fișierele temporare de la instalare.
Faptul că ai în sistem aproape 100 GB nu e normal, doar tu știi cum ai ajuns acolo. Poate fi o falsă informație, nu-mi dau seama cum s-a ajuns acolo. O soluție ar fi un sistem nou DUPĂ formatarea discului, adică să o iei de la zero cu ștergerea tuturor datelor. Evident, faci backup înainte.

Multumesc pentru raspunsuri. Deci sa inteleg ca singura solutie ar fi reinstalarea macos-ului pe curat. O sa incerc mai intai cu acel program, omnidisk sa vad daca reusesc ceva.

Nu e musai să reinstalezi, mai ales că, dacă vei face ca și până acum (nu știu ce ai făcut), vei ajunge la același rezultat în cel mai scurt timp.
Mai util pt tine ar fi să stabilești ce anume umple discul.

Cam asa arata ce este stocat pe el. Din cate vad documentele nu ocupa nici 5 gb.

Eu unul nu pot deduce din șotul ăla. Du-te pe icoana discului, fă dublu clic și vezi cât are fiecare folder. Vezi, de ex., aici sau aici etc…
P.S. Trebuie să vezi ce anume umple discul de sistem pe zona sistem cu 88 GB. La mine, de ex., folderul sistem ocupă 10 GB, iar biblioteca (library) vreo doi jumate. Cam p-acolo ar trebui să fie și la tine.Dupa cum se vde si in poze am reusit sa sterg niste fisiere care erau alocate steam-ului pe care nici macar nu l-am mai folosit(in jur de 35gb) Altceva mai pot sterge de pe acolo? Nu stiu ce inseamna acel “containers”
multumesc pt. ajutorul acordat pana acum

P ăi nu le-ai folosit recent, dar zac acolo. Bun, deci ai identificat unul dintre marii producători de gunoaie, ar trebui să mai fie. După ce ți-e clar ce și cum, poți reinstala de la zero, acuma știi ce nu trebuie să faci.

Nu șterge nimic la nimereală de prin Library, că poți da peste alte necazuri. 28 GB nu e neobișnuit de mare, mai poți dezinstala eventual aplicații pe care nu le folosești.

Problema lui este că interfața spune că a avut aproape 100 GB în sistem, nu ca aplicații. Este ciudat.

Sunt unele aplicații care toarnă o căruță de fișiere prin directoarele Library, asta fiind cauza pentru care ele sunt raportate ca făcând parte din sistem, nefiind însă vorba strict despre sistemul de operare. În cazul de față vinovatul a fost Steam, dar alții au pățit-o și cu alte aplicații:

https://discussions.apple.com/thread/7683120

Mda, cred că asta ar putea fi cauza… Chiar și fără cei 30 GB tot f. mult este la nivel de sistem, la mine nu atinge nici măcar 15 GB cu library cu tot.

Ai instalat Docker pe calculatorul asta?
In principiu imaginile docker le gasesti in /Lbrary/Containers

Am si eu aceeasi problema si nu gasesc o solutie. Sistemul imi ocupa 178 GB. Am sters cache-urile si tot aici sunt. Aveti idee cum as putea rezolva problema? Multumesc! Screenshot 2020-12-03 at 17.36.13

Descarcă Daisy Disk și pune-l să analizeze discul. Îți va arăta ce fișiere ocupă cel mai mult spațiu.

Incredibil, dar adevarat, am rezolvat problema cu OmniDiskSweeper-1.12.1
Povestesc situatia mea ca poate mai ajuta pe cineva. Sunt fotograf si pozele raw imi ocupa foarte mult spatiu. Nu-mi trecea prin cap ca pozele mi le incadreaza la “System” si nu la documents sau photos.
Ideea e ca din doua proiecte foto, eu adunasem 70 GB. Nemutandu-le pe un hard extern, ma panicasem ca am Systemul full.
Totul e in regula acum.

Omni are aplicații excelente, la un moment dat am avut și eu licență pt Omni Graffle. Dezavantajul era că salva într-un format proprietar deloc uzual și am renunțat. Și browserul lor, acum oprit din dezvoltare, era excelent.