Problemă la restore ISO cu Disk Utility pe stick USB

Am descărcat două linux-uri pe care le-am pus în mediu virtual (VirtualBox), aș vrea să le instalez pe o partiție. Cu noua aplicație Disk Utility nu reușesc să fac un Restore de pe iso pe un stick USB, dau pe Verify for Restore, dar se termină brusc cu o eroare -50. Știe cineva cum reușesc? Pînă la Căpitan, era o chestie foarte simplă, să înțeleg că iso nu se mai poate da pe Restore? numai dmg-uri?

Ar trebui să meargă. Eroarea aia cred că arată că nu-i place ceva la ISO sau la stick.

Eu nu am încercat niciodată din DIsk Utility. Pentru transformarea unui ISO în DMG (sau IMG) foloseam hdiutil și pentru transferul pe stick, dd. Probabil asta face și Disk Utility în spate. Ghidul ăsta ar trebui să funcționeze.

Nu vreau să convertesc nimic, vreau să fac un flash boot-abil dintr-un iso. Era f. simplu pînă la 10.10 inclusiv, acum interfața nu-mi permite așa ceva.
Tudore, nu ajung la stick, eu nu văd un loc unde să aleg sursa și destinația, doar sursa pt verificare, dă greș și nu mai pot face nimic.

  1. Se bagă stick-ul în USB
  2. Se selectează stick-ul în Disk Utility
  3. Edit → Restore
  4. Se alege ISO-ul la “Restore from:”

Operation failed.

Atunci înainte de a da restore trebuie executată comanda Images → Scan Image for Restore… pe ISO-ul cu pricina.

Așa mi-am zis și eu, tot nu merge, dă eroare -50. Ori e un bug, ori e „feature”, nu mai poți face Restore din .iso.
Mai sap mîine, acuma sînt obosit.

Cred totuși că e bușit ISO-ul.

Exclus, am două iso-uri, Ubuntu și Suse, care merg frumos în mașina virtuală, deci nu pot fi bușite. Părerea mea este că Apple nu mai permite să faci Restore din iso-uri, altfel nu-mi explic; sau e un bug. Păi încearcă orice crezi că e relevant, un iso oarecare și vezi dacă reușești.
Problema mă enervează ca principiu, nu că aș fi eu mare amator de linux. Cam o dată la doi ani mă apucă dorința să pun un linux de ultimă oră pe o partiție, să văd cum merge ca OS bootabil, nu în mașina virtuală.

E posibil ca mașina virtuală să nu fie atât de scrupuloasă cu acele iso-uri, cărora poate le este dat epste cap vreun bit. Eu aș verifica checksum-ul, cu comanda

md5 big_huge_file.iso

și apoi aș verifica dacă codul rezultat în urma comenzii este identic cu cel afișat pe site-ul de unde a fost descărcat iso-ul. Sau le-aș descărca din nou și verifica ulterior.

Da, s-ar putea să fie cum spui, așa voi face. Din cîte știu eu, OS X nu verifică integritatea unui iso, deoarece nu are referința, o verifică doar pe cea a unui dmg, care are informația inclusă în fișier. Deci, la mirosul meu, aș zice că oprirea rapidă a procesului nu are legătură cu verificarea. Dar să vedem…

Am verificat și:
DU nu verifică iso
DU nu face checksum ca să-l compari cu ce e pe site-ul lor

Așadar, ori din 10.11 adio .iso restore fiindcă e un bug ori e un feature.

Am găsit aici niște informații pe subiectul ăsta:
http://endlessgeek.com/2014/02/mac-osx-how-to-burn-an-iso-image-to-a-usb-key/

O chestie interesantă:
http://sevenbits.github.io/Mac-Linux-USB-Loader/

1 Like

DU nu verifică și nu face checksum, dar md5 rulat în terminal calculează un checksum, care poate fi comparat cu ce e pe site.

Îl descarc și-l testez, sper să meargă. Am un SSHD de 1 TB, deci am loc destul să pun 1-2 linux-uri.

De md5 știu, nu l-am mai folosit demult. Problema mea era, de fapt, nu verificarea iso-ului, ci de ce nu pot face un restore de iso din DU, mergea fără probleme înainte de Căpitan, eu așa țin minte.

Pare că e OK, am făcut USB-ul cu Ubuntu, acuma pe cel cu Suse, mâine aș vrea să le instalez. Aplicația nu dă erori, iar la final afișează Success, deci totul spre bine.
Revin după finalizarea operațiunii.

Ubuntu x86 mi-a ieșit la fix, am bootat din USB. Suse mi-a dat eroare, nu știu de ce. Aplicația merge foarte bine și face repede un boot flash, mersi Tudore.
Nu știu dacă îl mai instalez. Linux-urile astea arată la fel de zece ani încoace, altfel te poți juca așa cu ele pe weekend să vezi una-alta… Posibil să fie acum aplicații mai lucrare, care le poți instala după. Mai vedem. Ideea ce bază era că aplicația sugerată de Tudor își face treaba.