Tocmai a apărut primul Photos beta, inclus în seed-ul 10.10.3. Îl instalez și eu acum…
Exact asta voiam să scriu: http://www.macworld.com/article/2880099/first-look-photos-for-os-x.html#tk.rss_all
Eu nu-l instalez, dar doar ce am descoperit acea știre.
Din ce spun ei în prezentare, rezultă că nu are funcții în minus față de Aperture, ci în plus, și că e mai puțin „cluttered”, probabil se referă la iPhoto, care e cam „cluttered”.
Cineva pe MacRumors zice bine:
This looks like a nice replacement for iPhoto. And a crappy replacement for Aperture.
E un iPhoto mai modern.
Dacă e un „crappy Aperture” e pe nasoale. Eu nu pun 10.10.3 deocamdată, crappy ăla are batch functions? enhancement mă interesează în cel mai înalt grad.
Mi-am aruncat un ochi pe macupdate și văd că există ceva aplicații ieftin, 8–12 USD, pt batch processing, una care chiar face batch enhance pe iPhoto, deci nu e gravă situația. Deocamdată, Aperture merge bine, cînd n-o mai fi compatibilă, găsesc eu ceva înlocuitor, dacă crappy nanny asta va fi sub nivelul actual.
Această versiune de Photos nu are batch de niciun fel.
E o aplicație frumușică pentru organizat și retușat rapid poze, dar cam atât.
Photos (denumit Poze) mi-a luat o librărie iPhoto de 39,4 GB și mi-a copiat-o într-un nou fișier bundle de 40,39 GB numit „Poze Library”. În interiorul bundle-ului e aceeași harababură ca și într-o librărie iPhoto, asta aviz celor care nu suportă ca o aplicație să le ascundă pozele prin librării.
Acum cred că Adobe își rîd în pumni (asta dacă nu o făceau deja de cînd a anunțat Apple că renunță la Aperture și ușurează tranziția către Lr). Să mai vină și o reducere de preț, oricît de mică, simbolică pentru suita Lr+Ps și aia e…
Sau poate se mai trezește vreun dezvoltator să îndrepte situația propunînd o alternativă mai “à la Apple” pentru Aperture cum au făcut foarte bine, cred eu, cei cu Pixelmator în loc de Ps. Sigur, pentru adevărații “pro/power useri”, Pixelmator e o glumă pe lîngă Ps, dar pentru mine e foarte bună.
Eu îmi țin pozele în bibliotecile astea cîteva luni, cel mult un an, apoi le export pe foldere. Între timp, le bibilesc, le mai șterg, le retușez, mă rog, fac tot ce trebuie. Da, e drept, mă enervează bibliotecile astea relativ ascunse, dar nu foarte tare. Export pozele pe căprării, nu-s multe: 1. familia, curtea; 2. călătorii (pe unde merg / mergem); 3 altele, de ex. poze cu înfiorătoarele gropi de pe bd. Magheru, despre mașini care parchează în nesimțire pe spațiul verde etc. Acest ultim folder l-am numit „beloved bucharest”.
Eh, majoritatea utilizatorilor va fi satisfăcută de acest Photos.
Cine a folosit măcar un pic mai mult decît de curiozitate Aperture și/sau Lr, nu cred. Dar da, nu ăștia sînt majoritatea, clar.
Dom’le, corect, pînă să am nevoie de funcția asta batch enhance, nici eu nu încercasem Aperture, deoarece nu mă consider un pro, dar anumite funcții sunt mult peste iPhoto, deci…
Și eu sînt destul de proaspăt utilizator de Aperture. Vara trecută mi-am cumpărat primul aparat mai serios și și-a luat și prietena unul. Ea a descărcat și studiat cursuri de Lr, iar eu m-am încăpățînat să-i arăt că se pot face cam aceleași lucruri și cu ceva nativă de Mac. Plus că am luat-o gratuit în Mavericks profitînd de “bug-ul” Apple care-ți recunoștea ca Purchased aplicațiile iWork + Aperture de oriunde le aveai.
Apoi am descoperit manuale cu sute de pagini, funcții sofisticate și singura caracteristică de care am dus lipsă, față de Lr, a fost “lens correction”. Da, sînt plugin-uri, dar Lr are mai multe profiluri, incluse în ea.
Una peste alta, la cum merg lucrurile cu Apple de curînd, să fie doar o chestiune de timp pînă vor “omorî” și Final Cut Pro, respectiv Logic…?
Partea bună e că, din câte înțeleg, Photos va fi o interfață pentru dezvoltatorii de aplicații 3rd party, care vor putea să implementeze extensii pentru prelucrarea pozelor, accesibile direct din aplicație. Asta deschide larg poarta pentru o grămadă de posibilități.
De două ore Photos râșnește în continuu. Probabil că analizează în continuare librăria (deși a părut că a importat-o rapid din iPhoto).
Aperture, fata de iPhoto are si alternativa de import a pozelor intr-un folder cu numele proiectului, in ~/Pictures, importand in biblioteca doar metadatele si tag-urile si ce mai faci cand le editezi. In caz de corupere a bibliotecii, ramai cu fotografiile aranjate pe foldere sau “caprarii” cum le zice Cattus. Sper ca si Photos sa faca asta. Lightroom are functii mai complexe decat Aperture, incluzand printre altele si posibilitatea de rotire a imaginii sau de indreptare a ei, dar e foarte greoi in export. Daca vrei sa iti publici pozele din LR in flickr.com din LR dureaza de 10 ori mai mult decat daca faci acelas lucru din Aperture. In schimb, Aperture ultima versiune are un bug serios, daca exporti imaginile in iCloud iti va strica unele thumbnail-uri iremediabil, bug cunoscut pe forumuri, dar fara o solutie. Nu mi-as tine imaginile ascunse in librarii.
Hai, dom’le, că nu a dracu așa de negru, vor fi soluții. Eu nu mai teste pt Apple, nu merită efortul, iar pe ei îi doare, de fapt, în fund de feedback. La cît feedback au acuma, nici nu apucă să trieze, îi dau la accelerație, fără să le pese de detalii.
Cel mai important atu al lui Photos mi se pare biblioteca foto iCloud. Faci o poză cu iPhone – poza se urcă automat în iCloud și de acolo ajunge pe Mac sau pe iPad. Editezi poza în Photos pe Mac – modificările se transmit în câteva secunde pe celelalte device-uri. Ai mereu la îndemână toate pozele pe toate device-urile tale, organizate în albume. Și dintr-o dată nu te mai interesează unde pune Photos pozele, în ce librărie. Știi doar că ele stau acolo în iCloud.
Da, dar asta e iarăși pentru utilizatorii care fac poze preponderent cu iPhone-ul. Sau sînt dispuși să folosească Photos aproape exclusiv pentru pozele cu iPhone-ul.
Pentru ceilalți, limitările sînt neplăcute, din punctul meu de vedere: pe lîngă că nu funcționează la fel de fluid ca, de ex, Dropbox, iCloud Drive nu are Share Link către un fișier; în plus, din cîte am înțeles, din Photos lipsește geotagging-ul, pentru pozele “exterioare”. Eu cumpărasem o aplicație care înregistrează ruta GPS pe iPhone, de exemplu, și apoi o poți împerechea cu suita de poze făcute cu aparatul => geotagging.
Ce să mai, Photos pare cel mult un iPhoto+, departe de Aperture. Da, plugin-uri (extensii) vor apărea, dar va dura, probabil vor costa și experiența de utilizare cred că va pierde astfel din naturalețe și unitate.
Nu te oprește nimeni să imporți în Photos poze făcute cu un alt aparat foto. Raportat la mărimea librăriei mele eu am foarte puține poze făcute cu iPhone-ul.
Photos are mai multe opțiuni pentru sharing. Sunt convins că marea majoritate a userilor le va considera arhi-suficiente.
Dacă ai „geotăguit” poza pe iPhone, atunci informațiile vor ajunge și pe Mac în Photos (aplicația știe să citească informațiile legate de geotagging din poze).