OS X Yosemite: animații sacadate și alte probleme cu grafica

Lucrez de o săptămână cu Yosemite GM pus pe un MacBook Pro Retina Late 2013. Deși per ansamblu sunt mulțumit de performanțele sistemului, în unele locuri grafica lasă de dorit. De exemplu într-o aplicație oarecare, atunci când apăs Cmd O, fereastra Open apare pe ecran cu un efect de zoom-in care în Yosemite este vizibil sacadat. A mai observat cineva chestia asta?

N-aș vrea să mă resemnez cu gândul că niște transparențe amărâte introduse în Yosemite suprasolicită chiar și un computer de fabricație recentă.

Ce să spun? Eu am Yosemite pe un „amărît“ de MB late 2008 alu și merge bine, dar mai are unele „glitches”.

Macbook Air (Early) 2014 reporting in, nu am observant nici o sacadare, merge ca uns. E drept că sistemul meu precedent a fost un hackintosh cu un amărât de Core2 Duo și Mavericks, așa că acum parcă sunt în altă lume cu SSD, i5 și Yosemite, așa că poate-mi scapă finețurile. Plus că am cam dezactivat artificiile, conform ghidului de aici.

Tocmai a apărut Gold Master 2.0 – animațiile de la ferestrele Open/Save sunt mai fluide acum! :cool:

Când a apărut? Acum dimineața?

Fir-ar să fie, până la 19 nu cred că ajung pe acasă și nu l-am luat cu mine…

Da, am făcut și eu update-ul de cum m-am trezit și e mai fluid. La mine oricum nu era foarte sacadat, dar curge și mai frumos acuma.

La mine sacadează din nou :frowning: Cred că se reparase doar pe moment, în urma restartării.

Un alt loc în care sacadarea este și mai evidentă: în fereastra About this Mac, la trecerea dintr-un tab în celălalt. Nu e în regulă așa ceva, e clar un bug al sistemului. E inadmisibil să nu ai un frame rate decent la niște animații banale, pe un Mac nou cumpărat anul ăsta în primăvară.

Văd că se plâng și alții pe forumul MacRumors.

Am trimis feedback la Apple în legătură cu animațiile sacadate.

Animațiile sacadate de la ferestrele Open și Save sunt prezente și în versiunea finală de Yosemite. E un bug care afectează în special MBP-rile cu ecran Retina și nu poate fi remediat prin dezactivarea transparențelor. Sper să-l repare în 10.10.1.

Între timp am dezactivat animațiile de la ferestre cu următoarea comandă executată în Terminal:

defaults write NSGlobalDomain NSAutomaticWindowAnimationsEnabled -bool false

Acum totul se mișcă mult mai bine.

Aseară am reinstalat pe curat Yosemite. Acum se mișcă un pic mai bine. Am scăpat deocamdată de problemele cu animațiile ferestrelor Open și Save, care erau foarte deranjante. Ieri, când am conectat și monitorul extern, problemele se accentuaseră, de aia am decis să rad totul și să o iau de la zero.

Totuși, chiar și pe un sistem de operare curat, Finder se mișcă vizibil mai greu decât cel din Mavericks. :frowning: Mai văd cum merge treaba zilele astea, dacă nu e OK atunci cred că fac downgrade la 10.9.

Tudore, ce jucărie ai? Pe al meu MB alu late 2008, eu nu văd nicio scădere de performanță. Singurul lucru care merge mai prost este X11, acolo imaginea e chiar sacadată, dar presupun că e de la soft (am o singură aplicație absolut necesară care cere asta, un dicționar ceh-englez-francez).
Posibil însă să fie ceva legat de config hard concretă.

Am un MacBook Pro Retina 15" Late 2013, cumpărat nou în primăvară. Nu sunt singurul care se plânge de aceste probleme, mai sunt discuții similare pe internet. Mavericks mergea superb însă Yosemite are probleme la partea de grafică pe computerele cu ecran retina și chipset grafic Iris Pro. Eu încă stau bine, alții au probleme și mai mari.

Mișto, să zic așa. Adică Yosemite se mișcă mai greu pe mac-urile (foarte) noi? și mai bine pe generația c2d? Tare!

Doar partea grafică face probleme pe ici pe colo, în rest sistemul merge ok. Depinde de rezoluție și de chipsetul grafic, probabil că cei cu plăci video puternice nu sunt afectați, chiar dacă au un computer mai vechi. Dar e dezamăgitor să vezi că 10.10 se mișcă mai prost decât 10.9 pe un computer nou. Asta e, aștept 10.10.1.

Încă o chestie pe care am observat-o și eu, și alții: în safe mode imaginea de pe ecran face figuri, apar linii și distorsiuni pe ecran la login sau la mișcarea ferestrelor. Nu se întâmpla asta în sistemele anterioare.

Altă problemă grafică, în Time Machine, care văd apare și la mine:

Altul cu animații sacadate… La mine Mission Control se mișcă bine, nu face chiar așa.

Alt bug vizual în Finder, pe care-l pot reproduce și la mine:

(asta cică e pe un MBP nou din 2014).

Încercați și voi: deschideți directorul Applications, treceți în modul de vizualizare pictograme și apoi trageți de colțul ferestrei și de marginea barei laterale, așa ca în filmuleț.

Bug-ul din Time Machine si cel din Finder apar si la mine pe iMac.