Înapoi la Mavericks

Este pentru prima oară, de la Panther încoace, când voi face downgrade de la o versiune .0 de OS X la cea anterioară. Yosemite a fost lansat cu prea multe bug-uri, în ciuda faptului că de data asta Apple a avut o grămadă de beta-testeri oficiali care ar fi trebuit să ofere suficient feedback pentru a repara toate problemele.

Formuri ca Apple Discussions sau MacRumors sunt pline de utilizatori care se plâng în principal de două probleme:

  • Performanțe scăzute ale graficii (am descris aici despre ce e vorba), care face ca tot sistemul să se miște greoi. Din câte mi-am dat seama, cele mai afectate modele sunt MacBook Pro Retina cu chipseturi grafice Intel integrate (modelele 2012-2014) sau iMac-urile cu plăci video AMD Radeon. Posesorii de Mac-uri cu plăci grafice Nvidia par să aibe mai puține necazuri. Până și noul iMac Retina are probleme cu grafica în configurația sa de bază.
  • Bug-uri urâte cum ar fi memory leak-ul din Mail sau problemele cu rețeaua.

Am fost întotdeauna un „early adopter” de fiecare dată când a apărut un nou OS X și nu țin minte să fi avut vreodată probleme care să mă determine să fac pasul înapoi. Dimpotrivă: o bună perioadă de timp fiecare upgrade major a însemnat o îmbunătățire a performanțelor Mac-urilor mele. De data asta, din punctul meu de vedere, Apple a dat-o-n bară.

Pentru mine Mac-ul este unealta mea principală cu care lucrez zi de zi. Nu fac cine știe ce chestii care necesită o putere foarte mare de procesare, dar lucrez intens cu mai multe aplicații mari, cu Finder și cu sistemul de fișiere. Singura mea pretenție de la sistem este să nu mă încurce, să mă lase să trec ușor de la o aplicație la alta, să nu-mi stea în cale atunci când dau de zeci sau sute de ori pe zi comenzile Open sau Save.

Din păcate mi-e din ce în ce mai incomod să lucrez în Yosemite. Grafica lentă de pe MBP-ul meu din 2013 îmi dă senzația că lucrez pe un computer vechi de 5 ani, așa că voi trece înapoi la Mavericks. Recomand tuturor celor care folosesc intens Mac-urile la lucru și încă nu au trecut la Yosemite să testeze bine noul sistem înainte de a face upgrade. Sau cel mai bine să aștepte versiunea 10.10.1.

1 Like

Da, este f. ciudat că MB-ul meu late 2008 se mișcă natural. Singura aplicație care mă enervează un pic este X11 în care rulez un dicționar ceh-englez de care am mare nevoie, aici însă Apple poate spune că nu e a lor, deci e treaba developilor să o facă mai bună.
Am mai observat că, dacă pun monitorul extern la MB, bateria se duce (mult) mai repede decît pe Mavs – faptul că se consumă mai repede e firesc, doar placa grafică muncește mai intens, dar se duce cam repede. Fiind însă o chestie acasă, pe birou, nu e deranjant, pun chargerul și gata.
Oricum, nu e firesc să se miște mai prost mac-urile noi și f. noi, este complet ilogic și indică testare precară și superficială.

Sunt cam de aceiași părere cu Tudor… pe Air-ul meu temperaturile cresc cu cel puțin 10 grade comparativ cu Mavericks, practic la un Power On pe Yosemite temperaturile afișate de iStat Menus încep de la vreo 45-50 grade pe când în aceleași condiții un boot pe Mavericks face ca temperaturile afișate să fie undeva pe la 35-40 grade Celsius… ca o părere generală… per ansamblu Mavericks pare a fi mai fluent, mai natural, cel puțin în browsing cu Safari. Poate mi se pare mie, nu am stat să compar mai mult cele două sisteme de operare dar am senzația unui deja vu SL versus Lion.

Mulțumesc de avertizare, eu tocmai pregătisem un stick cu Yosemite. Îl las pe Mavericks până la noi update-uri.

Tocmai am constatat că la instalarea Mavericks de pe stick USB (făcut cu DiskMaker X) installerul nu mi-a făcut partiție Recovery și din cauza asta nu am putut activa Find My Mac. A trebuit să copiez installerul de Mavericks în /Applications și să-i mai dau încă o instalare pe deasupra. Dar acum totul merge bine.

Să înțeleg că MB-ul meu late 2008 se comportă (mult) mai bine cu Yose decît modelele (mult) mai noi? Este de-a dreptul ciudat, eu nu am nicio nemulțumite esențială, iar dictarea în română, testată cu o traducere, merge frumos. Nu aș putea spune că am făcut mare economie de timp, deoarece a trebuit să iau la bibilit traducerea dictată, dar merge frumos, mai ales dacă vrei să scrii ceva din cap. Fie și numai pt asta nu aș face downgrade.
Presupun că multe probleme vor fi rezolvate în OS X 10.1, oricum e însă ciudat.

Ce placă video are?

Dacă Apple a dat-o-n bară cu driverele pentru chipseturile Intel și AMD din Mavericks atunci da, e posibil ca un computer mai vechi să meargă mai bine. Nu vorbim aici despre performanțele grafice de la jocuri sau AutoCAD, ci de chestii elementare, transparențe și umbre ale ferestrelor, pe care orice chipset grafic din ultimii 5 ani ar trebui să le poată afișa fără să încetinească sistemul.

De exemplu pe Mac Mini-ul meu din 2009 (cu chipset grafic Nvidia 9400M) Mavericks nu merge grozav, dar nici nu am unele dintre problemele grafice pe care le observ pe MBP.

nVidia GeForce 9400 la 256.
Nu mai am acum mini, dar țin minte că, după ce i-am pus un SSHD în locul HHD-ului inițial, prinsese aripi. Presupun că, dacă îi puneam un SSD, era zburător de neoprit. Dacă acel mini are HDD, nu cred că e cine știe ce, dar măcar cu un SSHD ori un SSD va fi cu totul altceva.
Nu am văzut la nimeni jucăria asta:
http://www.pcgarage.ro/hdd-notebook/western-digital/black-dual-drive-sata-iii-120gb-ssd-plus-1tb-hdd/
dar cred că zboară cu așa ceva + spațiu mare de stocare. Constat că i-a crescut prețul, acum vreo lună era sub mie.

După două zile cu Mavericks îmi dau seama cât de superficial gândite au fost unele modificări de interfață din Yosemite. Nu mi-a prea plăcut la început, apoi m-am obișnuit cu 10.10 însă acum, întorcându-mă la 10.9, constat cât de clar se vede Mavericks pe ecranul Retina. Și nu, nu stau prost cu vederea, nu port ochelari. :smile:

Sunt două elemente esențiale pe care Apple le-a modificat în rău în Yosemite:

  • Fontul sistemului. Am mai zis: Lucida Grande (din Mavericks și anterioarele) are o lizibilitate superioară față de Helvetica Neue. Se vede mai bine, se citește mai bine mai ales la mărimi mici ale textului, cum ar fi de exemplu în câmpurile numerice din paletele Photoshop.
  • Excesul de zone translucide și contrastul redus al culorilor din interfața Yosemite dau senzația de ceață. Zonele translucide din meniuri, panourile laterale din Finder, Mail sau Safari, lasă să se vadă o imagine încețoșată a desktop-ului și a obiectelor de dedesubt. E o schimbare care nu ajută la nimic, dimpotrivă, afectează lizibilitatea. Măcar e bine că transparențele se pot reduce din preferințele sistemului.
1 Like

Nu știu ce-au avut în cap când au schimbat fontul. Poate a fost o decizie de-aia „schimbăm interfața, dar hai să schimbăm și fontul, că ăsta e vechi…”. E drept că e oribil, comun și, cum bine ai punctat - greu de citit.
Păcat. Acum sper să nu se-apuce developerii să facă Yosemite-only aplicațiile, pentru că rata de adopție pentru noile releas-uri de OSX este mare.

Și eu am pus acum 2 zile înapoi Mavericks (MacBook Air 2013). Yosemite are un “delay” care nu este prezent pe Mavericks. Nu știu dacă e de la animații mai lungi sau ce se întâmplă, dar nu mi-a plăcut.

Când deschideam laptopul (din sleep), cu Yosemite avea un delay de 1-1.5 sec, pe când cu Mavericks se trezește aproape instantaneu. În plus, nu folosesc (aproape) nimic din ce aduce nou Yosemite (integrarea cu iCloud Drive era interesantă). Am numai telefoane/tablete Android.

Azi am observat și eu un delay la afișarea, pare regulat după ce schimb rețeaua wireless. Nu e f. enervant, doar că totul merge un pic cu încetinitorul. Se rezolvă prin restart.

Yosemite îmi creează senzația de release candidate, nu de software terminat și bun de consum. Dock-ul nu-mi apărea întotdeauna, la restart îmi apărea o bară de progres de care nu am reușit să scap , delay-ul de care vorbeam mai sus și alte mici bug-uri pe care nu mi le amintesc acum.

Preferam să dau 20$ și să cumpăr un soft terminat decât să mi-l dea gratis cu bug-uri.

PS: Bug-uri au toate sistemele de operare, dar ați înțeles ideea.

1 Like

Eu am fost în toate testele sistemelor de operare de la Tiger (inclusiv) încoace. Totdeauna, seria x.x.0 era cu bug-uri, cam de la x.x.2–3 lucrurle intrau în normal. Așa e și acum, nu are legătură cu gratuitatea ori non-gratuitatea, ci cu limitele umane ale progresului.

I moved a post to a new topic: Cum facem un stick USB bootabil cu OS X Mavericks sau Yosemite (metoda Apple)

După trecerea înapoi la Mavericks, constat că nu găsesc niciun motiv pentru care să-mi pară rău că am renunțat la Yosemite. Întotdeauna am făcut upgrade fără să stau pe gânduri și de obicei fiecare versiune nouă de OS X venea cu câte o șmecherie utilă, fără de care nu mai puteam trăi (exagerez, evident :smiley: ).

De exemplu:

  • De la Panther la Tiger: Spotlight a fost de departe chestia care nu m-ar fi putut întoarce din drum.

  • Deși Tiger mergea superb și era mai rapid decât Leopard, Quick Look m-a făcut să nu pot renunța la 10.5, chiar și pe Mac-urile mai lente. Cine are de lucrat zilnic cu zeci și sute de fișiere grafice și PDF-uri, știe la ce mă refer.

  • Snow Leopard a fost un upgrade obligatoriu, fiind mai performant decât Leopard și una dintre cele mai reușite versiuni de OS X.

  • Lion a avut o grămadă de chestii noi importante. Posibilitatea de a instala sistemul direct de pe internet sau de pe recovery partition, FileVault (v2) mult îmbunătățit, mod full-screen pentru aplicații, auto-save și versions… cred că astea-s chestiile mărunte de care nu mă puteam lipsi.

  • Mountain Lion a fost o versiune îmbunătățită de Lion, care a adus centrul de notificări, o altă facilitate nu prea spectaculoasă, dar care s-a dovedit a-mi fi utilă.

  • În Mavericks, uitându-mă acum pe lista noutăților, cred că cea mai utilă facilitate la care n-aș putea renunța este iCloud keychain sync, adică parolele din Safari sincronizate pe Mac, iPad și iPhone.

  • Ajung la Yosemite și încă nu găsesc nimic nou care să-mi fie indispensabil. :disappointed:

1 Like

Un fel de “Back to the future” :slight_smile:

Singurul lucru care mă enervează este mesajul care apare mereu când deschid Pages: versiunea asta nu e compatibila cu iCloud Drive bla bla bla. Este vreo metodă de a scăpa de el?

Presupun că ai un Pages din generația veche. Soluția ar fi să treci la un Pages 5.x.x, dar multora tocmai asta nu le place, noua generație Pages. eu folosesc puțin Pages, sunt adept Nisus și nu mă mut, deocamdată.

Ce am eu este v5.2.2 dar ultimul Pages disponibil (v5.5.1) este compatibil doar cu 10.10. Îmi apar în AppStore vreo 5 “incompatibile updates”, printre care Pages, Keynote, etc.