Mai ascultați radio?

Dimineața, cît pregătesc și iau micul dejun, precum și cînd gătesc și adesea cînd am vreme de pierdut, ascult radio (online).

Am deschis această discuție, referindu-mă la posturi de radio serioase, nu la stream-uri tematice pe care și le poate face oricine. Așadar, voi ce posturi radio ascultați și ce vă (dis)place la ele?

În ce mă privește, în mai mult de 3/4 situații ascult România Actualități, în special pentru muzică. Mi se pare cea mai variată selecție, cu cele mai puține repetiții, iar după-amiaza și seara au și emisiuni informative în jurul muzicii. Matinalul îl ascult fie la Europa FM, fie la Radio România. Muzica de la Europa FM mi se pare destul de limitată, se repetă mult prea des piesele. În schimb, ascult emisiunea lui Moise și Avocatul diavolului.

În rest, fiind amator de muzică veche, am mai ascultat Magic FM, acum cîțiva ani, dar am renunțat repede, tot fiindcă repetă melodiile. Mai ascultasem și Național FM, pînă a devenit mai greu accesibil și mai…puțin radio.

Și fiindcă vorbeam de muzică, îmi place mult la un post radio faptul că mai au și știri, discuții etc, de aceea, deși am playlisturi destule și mii de melodii în Apple Music, nu renunț la radio.

În rest, Beats 1 nu e de mine, zicea Tudor de emisiunea lui Elton John, dar încă n-am ascultat-o. Sper mult ca în timp să apară colaborări și cu alte posturi. E BBC acum, dar e doar vorbit, fără muzică.

A, și din ce am ascultat eu, Europa FM are cea mai bună aplicație de iPhone, nativă și cu calitate audio super. În rest, folosesc TuneIn.

Din posturile pe care le știți, care au o calitate audio foarte bună?

În mașină da, acasă nu prea, mi s-au stricat toate aparatele de radio, dar tocmai intenționam să-mi iau unul.

Ohoho, stați să vedeți ce are de spus @tudor despre radio…

Eu ascult în mare parte Radio România Actualități: au cele mai echilibrate știri, îmi plac vocile cu care cred că m-am obișnuit, au muzică bună care nu se repetă, e ușor de prins oriunde în țară, la orice aparat de radio, nu mai zic de online. În rest, mă mai joc cu undele scurte și mai caut diverse posturi de aiurea, mai trag cu urechea la radioamatori și tot sper să dau și eu de un numbers station. Iau radioul cu mine când ies din țară și încerc să prind Radio România Internațional (e destul de simplu, că emite des și peste cam toată Europa). Din păcate, în apartament am tot felul de interferențe și îmi e greu să prind clar până și Radio România Actualități, așa că ori mut de fiecare dată aparatul de radio departe de router, Apple TV, cabluri electrice într-o zonă interzisă de soție (acolo l-ai pus?!), ori pun un stream online…

Și eu am un mic radio, nu-l folosesc uzual, cred că merge. Îmi place să ascult posturi locale în țările unde mă duc (cam 2-3 pe an, o dată în concediu, de 2-3 ori la conferințe).

Eu sunt un caz cu totul și cu totul atipic. La mine interesul pentru radio a luat-o puțin razna. :slight_smile:

Pentru a mă informa dau zilnic cu religiozitate pe Europa FM între 13:00-14:00 pentru știri și emisiunea lui Guran. Și cam atât. Nu-mi place muzica de la Europa FM, repetă mereu aceleași piese care au fost răsdifuzate de-a lungul anilor.

Am încercat Digi FM dar nici acolo nu-mi place muzica, iar știrile erau slăbuțe atunci când au început. Poate acum or fi mai bune.

Dacă ar fi să ascult un radio pentru muzica sa, acela e Absolute Radio din UK. Are exact selecția muzicală care-mi place mie, o combinație între rock și adult contemporary. Însă acum cu Apple Music îmi pun eu muzica și apelez la un radio doar atunci când mi-e lene să aleg eu piesele sau când vreau să mai aud ceva noutăți.

Mi-aș dori să existe pe piața românească posturi de tipul talk radio, cu mai multă vorbăraie pe teme diverse. Înțeleg că la noi nu prinde chestia asta pentru că majoritatea ascultă radioul în mod pasiv, ca zgomot de fond la birou sau în mașină. Un talk radio necesită ascultare activă, iar se pare că românilor nu prea le place asta. BBC4 ar fi modelul meu preferat de talk radio.

Nu ascult radio online decât dacă nu am altă posibilitate (de ex. Absolute Radio). Tot ce ascult se aude din radiouri adevărate. Inclusiv BBC4, pe care-l prind pe unde lungi cu o antenă de 60m… Iar noaptea, când e propagarea bună, prind și Absolute Radio pe 1215 kHz din Londra. Dar deja asta e altă discuție… :smile:

1 Like

7Radio :wink: Try it!

În general, mass media din RO este submediocră în analiză politico-socială și cred că nu e întîmplător acest lucru. Dar da, multe emisiuni de radio sînt mai bine făcute pe secvența știri-analiză (emisiunea lui Guran a dispărut de la TVR, nu era nemaipomenită, dar era oricum mai bună decît ce oferă televiziunile comerciale). Radio Actualități a fost totdeauna cu cel puțin un nivel peste TVR 1. Prin radio interactiv înțelegi ceva gen Midnight Caller?
Am fost ziarist activ în perioada 1991–toamna 1995 și cunosc media din interior. Dispariția săptămînalelor de analiză și sinteză nu a fost întîmplătoare și cauzată doar de mutarea preferințelor spre net, în alte țări ele există, inclusiv în țările foste comuniste. Dar nu are rost să discutăm despre toate acestea aici.

Mi-a plăcut că în jurul Crăciunului au făcut emisiuni pe Beats 1 cu top 100 cele mai ascultate melodii de-a lungul anului. M-am mai pus și eu la curent cu ocazia asta. :smile: A fost singura dată cînd chiar am ascultat postul lor. Apoi am aflat că au început să pună la dispoziție și “on demand” playlist-urile multor emisiuni.

Apropo de posturi cu vorbăraie, BBC World Service (din Apple Music chiar) ai încercat, Tudor? Eu n-am avut răbdare să ascult prea mult, nu știu dacă e mai mult de știri, reportaje sau și dezbateri, ceva. Acum, de exemplu, e despre fotbal, ziceau ceva de Real Madrid și numirea lui Zidane, acum au dat-o pe fotbalul din Africa.

Au anunțat programul: urmează Elizabeth Gilbert despre “Eat, Pray, Love” jumate de oră, apoi o emisiune despre ipocrizie.

Nu știu cum e cu BBC la radio, dar și în vară cu criza greacă, și acum cu atentatele musulmane și cu evenimentele recente din Germania, cele mai bune analize le face France 24, mult mai bune decît CNN ori BBC world Service, ăla care-l prind eu pe Telekom. În primul rînd, invitații sînt mai mereu alții, specialiști pe domeniu. Ieri, de ex., era a doamnă care comenta noua criză coreeană, femeia era la obiect, informată, clar fusese acolo și știa coreeană și psihologia lor. Azi au discutat despre conflictul dintre culturi și civilizații, Europa ~ Islam. Emisiuni bunicele face și ČT24 (Česká televize), dar, mă rog, nu e accesibilă tuturor; nu e peste France 24, dar oricum este peste orice analiză din RO.

[quote=“Adrian_Manea, post:8, topic:1057”]
Apropo de posturi cu vorbăraie, BBC World Service (din Apple Music chiar) ai încercat, Tudor? Eu n-am avut răbdare să ascult prea mult, nu știu dacă e mai mult de știri, reportaje sau și dezbateri, ceva.[/quote]

Este BBC World Service în Apple Music? Eu nu-l găsesc.
Da, e post de știri, îl ascult atunci când vreau să aflu detalii despre evenimente petrecute în lume.
E ca CNN-ul pe radio :smile: Au uneori reportaje foarte interesante.

Da, este. Derulează în jos, unde sînt posturile pe categorii și la News & Talk este BBC World Service.

Pentru mine a fost Radio Guerrilla, apoi Radio Gold FM (aceias oameni s-au mutat acolo, dupa ce Guerrilla si-a pierdut licentele), Guerrilla va reveni candva, ca si-au luat luna trecuta inapoi licentele. Mai ascult Tananana sau Rock FM. In rest ascult stream-uri tematice, cum ar fi Aardvark Blues FM.

Pentru ca petrec mult timp in masina, tot acolo ascult radio. Europa FM, putin Magic FM, Romantic FM (foarte rar, pentru ca nu il prind) si Radio Romania Actualitati care in ultima vreme a devenim un post preferat.
@Cattus_Thraex - daca vei cumpara aparatul ala retro, te rog sa postezi ceva pareri. Imi place cum arata si daca se si aude decent, cred ca voi lua si eu unul pentru acasa.

Și eu sînt curios despre aparatul respectiv. Și tata. :smile:

Au două modele acolo, cel cu link e cel mai scump. Am avut 2–3 din astea, cu lămpi, ce vremuri. Unul era cumpărat de tata în anii ’50, îmi pare rău că nu am avut grijă de el, era încă funcțional prin anii ’80, chiar ’90, cred.
Cel mai impresionant era „ochiul magic”, nu aveau toate, era o lampă specială care se lumina maxim cînd făceai acordul fin pe post. Acum îmi dau seama că am trăit cel puțin trei „reforme tehnice”: aparatele cu lămpi, cele cu tranzistoare (sau tranzistori, nu știu cum ar fi cel mai corect), circuitele integrate și, poate a patra, PC-urile și netul.

Am apucat sa vad in functiune un aparat de radio cu lampi, undeva pe la sfarsitul anilor 70. Strabunicul meu avea asa ceva si imi amintesc ca eram fascinat de cutia aia imensa din lemn.
Aparatul din linkul lui @Cattus_Thraex pare interesant, dar si mai frumos este un model facut de Philips.

Ăla Philips chiar că e fain. L-am găsit disponibil aici.

Asta chiar e retro: Benzi pentru tuner: FM mono, MW, LW

Da, pare și mai retro, să zic așa… e de rumegat. Philips este o siglă care recomandă, să vedem.

Varianta mai ieftină este asta, nu arată rău; dar parcă și mai ca lumea este asta.