macOS Tahoe

Ieri și azi am dat peste chestii enervante în macOS 26

– Indexarea fișierelor este proastă, nu-mi găsește ditamai folderul X; mă duce pe net.

– Contacts are o interfață cu text alb pe fond închis, abia văd ce scrie acolo. Știe cineva cum pot schimba chestia asta? Nu pricep de ce au făcut chestia asta, era așa de bine până la Tahoe!

Se mai plânge lumea pe net că au stricat aplicația Contacts.

Păi n-oi fi singurul, Contacts arată cumplit. Sper s-o dreagă sau să vină cineva s-o dreagă.

A, și încă ceva: iOS 26 cam trage repede din baterie. Ei zic că doar prima zi după upgrade, dar suntem deja în a patra zi.

Contacts pe macOS arată ca pe iOS, dar pe telefon nu e deloc deranjant look-ul, pe macOS însă este.

La mine nu are nici o influenta tasta Alt apasata in timp ce trag de marginea coloanei.

In sistemul anterior puteam seta o latime a coloanei si ramanea asa pana inchideam fereastra.

Partea si mai ciudata e ca coloana 2 (cea cu aranjare dupa data) poate pastra latimea modificata, la fel ca si coloana 3 (size). Pe mine ma interesa doar latimea primei coloane, cea cu numele.

Ca si fapt divers mie mi-a activat update-ul la Tahoe FileVault-ul asa ca supriza a fost ca la restart sa imi ceara parola de log in ca user. Inainte la restart intram direct in cont automat. Acum am citit ca din cauza FileVault nu ma pot loga automat. In Setari>Users&grups. Sau poate ca inainte te puteai loga automat si cu Filevault activ.

Drenarea bateriei pare că revine la normal din a patra zi, mi s-a părut că a durat cam mult, Apple zice că doar în prima zi.

Deschide o fereastră finder. Cu ea deschisă apasă ⌘+J (Show vew options din meniul View). În fereastra apărută este un buton jos “Use as default”. Vezi dacă merge. Eu sunt obișnuit cu icon view.

Din pacate nu a mers. Cand m-am intors in folder latimea era cea standard. Am incercat si cu deschiderea unei ferestre noi de Finder. Poate la un update viitor se mai schimba ceva. Mersi.

Eu folosesc ambele moduri de vizualizare si Icon si List. Pentru o vedere de ansamblu si data modificarii folderelor/fisierelor folosesc List view, iar pentru documentele si pozele din folder folosesc Icon view.

Uite ce ar trebui să se întâmple atunci când tragi de marginea coloanei ținând apăsată tasta Alt:

Se observă cum se păstrează lățimea coloanelor dacă deschid ferestre noi de Finder.

Mersi pentru clip. Demonstratia e oentru modul Columns view, eu spuneam ca problema e in modul List view. In list view reactioneaza la fel la tine?

Oricum vad ca reactioneaza haotic: (cazul A) am o fereastra mai veche care pastreaza dimensiunea coloanei 1 a folderului x si daca il parasesc si revin ulterior cat si daca deschid o fereastra noua si accesez folderul x de acolo. (cazul B) Daca deschid o fereastra noua de Finder , ii setez latimea coloanei 1 a folderului x si o las deschisa asa cu e, mai apoi deschid o alta fereastra noua la care in momentul cand deshid folderul x latimea coloanei 1 nu se mai pastreaza, e cea standard.

Ah, tu ziceai de list view. N-am fost atent, scuze.

Am probat acum în Sequoia. Nici aici nu se păstrează.

Este o aplicație, care arată ca un Finder mai dezvoltat, numită Bloom. Este 16$.

Nu știu dacă încă merge în Tahoe, eu sunt încă cu Sequoia. Aici este link-ul.

Nici o problema. Multumesc pentru raspuns.

Multumesc.

Eu folosesc vizualizare pe coloane, mi se pare cea mai comodă vizual când ai foldere cu multe fișiere. Și varianta galerie, când am poze sau ilustrații.

Am un MacBook Air M4. După upgrade-ul la Tahoe, am constatat că uneori aplicațiile merg foarte prost. Interfața are un lag vizibil de parcă aș lucra pe un PowerBook G4, nu pe un M4. Investigând puțin prin Activity Monitor, am descoperit că procesul windowserver ținea GPU la 99% atunci când aveam deschise anumite aplicații.

Astăzi am descoperit această discuție pe Reddit, concluzia fiind că e un bug în Tahoe. Mai sunt și aici niște detalii, inclusiv o soluție temporară pentru cei care folosesc aplicații Electron precum Vscode sau Slack. La mine problema era de la Wrike și Discord.

Aseară a apărut un „second dot update”, a rezolvat problema? Sau aplicațiile trebuie să aibă un update?

În discuțiile alea de pe net ziceau că Apple trebuie să rezolve problema. Nu cred că update-ul ăsta a reparat ceva.