Și-a făcut cineva update la ultima cosmetizare a sistemului de la Apple, „macOS Tahoe”?
Eu m-am uitat la ceva prezentări pe youtube, nu găsesc util mai nimic.
Da, mi-am făcut la toate trei. La iPadOS chiar înainte de lansarea oficială, eram curios să văd ce au adus nou. Sunt multe lucruri bune.
Cât privește macOS, depinde ce aștepți. Cea mai mare schimbare este pe tema Glass, este foarte frumoasă. În rest, mai bibilesc. Văd că aplicațiile folosite de mine merg fără probleme.
iOS este de asemenea cu tema Blass. M-a derutat ceea ce propun ei la „unified address book”, am lăsat-o pe „classic”, deocamdată cel puțin.
Da, am făcut upgrade pe două Macuri. E OK… mi se pare un pic prea tare rotunjit totul pe la colțuri, dar deocamdată nu mă deranjează.
Widgeturile alea de pe desktop, dacă vă mai aduceți aminte, erau la un moment dat în vogă pe vremea Panther/Tiger. Era o aplicație care le implementa, am uitat cum se chema.
Am aflat acum de la Chat GPT: Konfabulator se chema aplicația aia, care implementa widgeturile pe desktop în Mac OS X Panther (sau Tiger).
Ăștia de la Adobe, pe cât îs de mari pe atât se mișcă încet. M-am uitat pe forumuri, scriu și ei - aplicațiile nu-s 100% compatibile cu noul sistem de operare.
Pot confirma că, în macOS Tahoe, Illustrator e și mai lent decât era deja până acum. Noroc că mi-am mutat majoritatea proiectelor în Affinity.
Ha, ha… și fi-mea lucrează cu Affinity de ceva timp.
Rotunjirea coțurilor au făcut-o pe cele trei sisteme. Nu mă deranjează.
La Mail.app săgeata curbă „send” de deasupra s-a transformat într-o săgeată albastră verticală, ca în iPad, dar în extrema dreaptă sus. Mi se pare incomod să te duci cu mausul tocmai acolo, era mai logic să o lase undeva deasupra mesajului. Noroc că există „customize toolbar”, mi-am tras-o spre centru și e OK așa.
Ochiometric vorbind, aceste colțuri rotunjite nu prea se potrivesc unghiului brut de 90º al monitoarelor. Ar trebui acum să apară și monitoare cu colțurile rotunjite!
Pe iPad este OK, acolo display-ul este rotunjit la colțuri, deci colțurile rotunjite ale aplicațiilor se armonizează cu display-ul.
Tocmai am observat că la MacBook Air M4, displayul are colțurile de sus rotunjite, cu o rază egală (ochiometric) cu colțul ferestrei Safari. Dar numai sus. Colțurile de jos sunt în unghi drept.
A, bun, deci la portabile Apple rotunjește și colțurile display-urilor. Are logică.
Pentru cine vrea colțuri rotunjite la display pe Mac, este o aplicație gratuită pe AppStore, Displaperture.
Vrei să spui că ar fi utilă pe sistemele mai vechi decât Tahoe, da?
Oricum, aplicația nu o găsesc, presupun că ai scris numele eronat, dar nici dacă scriu Displayerture nu găsesc.
https://apps.apple.com/ro/app/displaperture/id1543920362?mt=12
Încă nu am Tahoe. Dar o folosesc de mult pe Sequoia. Am doar iOS și WatchOS 26.
Ce să zic… poate se apucă Affinity și de-o aplicație similară cu Premiere ![]()
Da, e simpatică, merge și pe Tahoe, văd că nu dă erori. De vreme de aplicațiile au colțurile rotunjite, aplicația asta armoniează unghiul brutal al monitorului.
Mulțam.
De cand cu Tahoe eu am o problema cu pastrarea dimensiunii coloanelor in modul lista din Finder. Trag de marginea coloanei si stabilesc o coloana mai larga, apoi merg intrun alt folder si cand ma intorc in folderul modificat acesta revine la largimea initiala/ default a coloanei. Exista vreo solutie sa pastreze latimea coloanei? Si la voi face la fel?
Sper ca m-am exprimat suficient de clar.
Nu-ș’ ce să zic, aici pare că nu revine la setarea anterioară, dar mai testez.
Nici dupa restart nu vrea sa salveze latimea coloanelor in Finder
Ține apăsată tasta Alt în timp ce redimensionezi o coloană. Se vor redimensiona toate și setarea se va menține.
Dacă redimensionezi doar o singură coloană, setarea nu persistă. Așa era și până acum, din câte țin eu minte.