macOS Sierra impresii

Cum am făcut și în topicul de iOS 10, iată o prezentare a principalelor noutăți din Sierra:

Dacă apar persoane care își instalează și doresc să contribuie, să împărțim aici impresii. Pe mine nu m-a dat pe spate, beta nu voi instala sigur și mă tentează ca și pentru final să aștept .2 sau .3 (pentru prima dată pentru mine).

Eu nu mai testez nimic pt Apple, deci nu voi intra în discuții de esență. Acuma explică-ne, totuși, ce așteptai să fie pt a te da peste cap? O interfață complet nouă? Funcții radical diferite? ori complet noi? etc.

Probabil că aș fi fost dat pe spate de imprevizibil, deci nu știu să arăt cu degetul o funcție de așa natură. :slight_smile:

De schimbare de interfață nu mai am nicio speranță, deși îmi place din ce în ce mai puțin direcția în care au luat-o; în ultima vreme am dus dorul foarte mult fontului Lucida Grande.

Ideea e că, în afară de Siri, funcțiile adăugate sînt ori demne de un update cu punct (poate chiar punct-punct), ori sînt praf în ochi. De exemplu, chestia cu tab-urile, e faină în iWork, dar celelalte aplicații tare mă îndoisc că vor merge nativ, cum au zis la prezentare. Și chiar cu Siri, dat fiind că la noi în România nu merge Spotlight suggestions, tare mă tem că Siri va fi limitată la a deschide aplicații și a face search cînd ți-e lene să scrii.

Ideea e că mi se pare că se străduiesc prea mult și nenecesar să scoată cîte un sistem nou în fiecare an, dat fiind că 10.x.y abia se stabilizează bine pe la y = 4 sau 5, adică aproape în ajunul lansării lui x+1.

Iar chestia aia cu recîștigat spațiul liber pe hard iarăși mi se pare neverosimilă. Adică ori te va scăpa doar de maxim cîțiva GB (<10), ori te va „scăpa” de fișiere trebuincioase.

Deci, să fiu sincer, eu nu rețin decît treaba cu tab-urile, în condițiile în care multe alte lucruri poate ar fi fost mai binevenite: o refacere vizibilă a iTunes și Music, o îmbunătățire a App Store pentru update-uri și demo-uri, o îmbunătățire a Finder cu funcții eventual preluate de la Path Finder sau altele.

1 Like

Graba de a scoate iOS într-un ritm ceva mai mare decît OS X/Mac OS are clar în vedere unificarea generațiilor într-un viitor iOS ~ Mac OS 11, mi se pare logic. Schimbarea radicală a interfeței nu este un lucru chiar așa de bun, ai milioane și milioane de utilizatori care ar putea fi derutați. Țin minte că trecerea de la Mac OS 9 la X nu a fost deloc confortabilă, deși s-au străduit să păstreze cît mai multe elemente comune.

E o idee bună, nu mi-a trecut prin cap că o lasă mai moale cu macOS ca să fie prins din urmă de iOS.

Iar schimbarea de interfață, sînt de acord cu ce zici și trecerea la interfața asta plată (de la Mavericks la Yosemite) se poate încadra în aceeași perspectivă de aliniere cu iOS de care zici.

E drept, nu m-am gîndit la asta.

MS le-a luat-o înainte cu W10 pt tablete și notebook/PC, nu e clar că Apple vrea cumva să iasă la liman rezonabil? Chiar fără a face referință la MS, e logic ca o companie ca Apple să aducă la numitor comun, ca funcții și ca ‘look’, un OS pt tablete și un OS pt mac-uri. Procesul este în curs și, deși Apple s-a încăpățînat să mențină două linii diferite de lucru, nu au încotro, concurența le-a luat-o înainte. Apple rezistă prin inerție și prin calitatea produselor, inclusiv a OS-ului, ca inovație însă gîfîie din greu, a pierdut ritmul. Singurul său mare avantaj este încă sistemul de operare, nu știu cît va mai rezista, încă vreo 2-3 ani sigur, după aia mai vedem.

Altfel, un sistem beta nu poate fi decît instabil, parțial cel puțin. Nu-l folosi pt chestiuni importante, există riscul unor crash-uri neașteptate, unui comportament ciudat etc.

Eu aș fi mulțumit dacă măcar ar repara odată AirDrop, că m-am chinuit ieri jumate de oră să transfer niște poze de pe MBP pe iPad-ul soției.

De Metal sau un OpenGL mai nou se mai aude ceva? Au făcut mare tam-tam cu Metal la lansare, după care nu am mai auzit nimic de el.

Mie îmi merge AirDrop, parcă îmi mergea la fel de bine și în Yosemite. O fi iar un bug din ăla dependent de configurație. Oricum, sînt convins că știi că ai posibilitatea utilizării Dropbox (sau alt cloud), cu numeroase avantaje în plus (probabil și dezavantaje, din moment ce ai preferat să freci AirDrop jumate de oră :slight_smile: ).

Bună observație, @Claudiu, chiar n-au mai zis nimic. Tipii de la Affinity postaseră un teaser pe Facebook cu cîteva ore înaintea keynote-ului, pentru Affinity Designer pe iPad. Mă așteptam să-i cheme la demo pentru ceva de genul ăsta, cum parcă au făcut cu cei de la Adobe astă-toamnă.

A apărut un review consistent: http://arstechnica.com/apple/2016/06/the-macos-sierra-developer-preview-different-name-same-ol-mac/

2 Likes

În ceea ce priveste API-urile 3D, cred că situatia este mai complicata. Aceste depind de noile placi grafice încă nelansate, atât cele integrate de la Intel (Kaby-Lake), cât mai ales de la AMD seria 400 (cred că tot AMD vor folosi). Pana Apple nu vor avea mostre si suficient timp de testare si dezvoltare, nu cred ca vor scoate ceva fiindca efectiv nu au ce. Trebuie sa aiba cipurile respective, sa optimizeze noile functii din API, drivere etc. Uitati-vă si pe Windows, de cand avem placi DirectX 12 si inca Futuremark nu au scos încă un benchmark pentru ele. Probabil schimbarile sunt destul de mari și e nevoie de timp până să le integrezi.
În concluzie eu cred că schimbari la nivelul OpenGL, Vulcan etc vor apărea odată cu noile mac-uri, macbook-uri care vor conține procesoare noi și/sau plăci grafice noi. Desigur și cele actuale vor fi compatibile într-o măsura mai mică sau mai mare.

cate ceva despre Shared Desktop & Universal Clipboard

Detalii despre APFS, găsiți pe acest blog, care are o serie de articole foarte bine documentate despre noul sistem de fișiere de la Apple.

Related to encryption, I noticed an undocumented feature while playing around with diskutil (which prompts you for interactive confirmation of the destructive power of APFS unless this is added to the command-line: IHaveBeenWarnedThatAPFSIsPreReleaseAndThatIMayLoseData; I’m not making this up).

:smiley:

1 Like

Dacă vreți să testați beta public, cică îi dau drumul de azi.

Mă tentează, dar nu știu cum merg “Adoabele” în Sierra. Unii spun că n-au probleme, dar nu aș vrea să risc.

Pune totul pe APFS #YOLO

1 Like

Tipul de care ziceam câteva rânduri mai sus a scris câteva articole interesante și foarte tehnice despre APFS: http://dtrace.org/blogs/ahl/2016/06/19/apfs-part1/

Deci actualele aplicații rulează fără probleme pe noul sistem de fișiere APFS? Sigur, mă refer la cele non-Apple.