Foarte simpatic filmuletul de prezentare
Din punctul meu de vedere iOS 10 este o dezamăgire. Nu numai că au ignorat complet (ca și până acum) nevoile celor care ar vrea să mai și lucreze câte ceva în iOS, dar au luat niște decizii de design discutabile sau chiar de-a dreptul urâte. Majoritatea noutăților se adresează celor care folosesc un iPhone sau un iPad pentru distracție și socializare.
Ce să mai zic de iPad Pro… își bat joc în continuare lăbărțând același iOS de pe telefon pe un ecran de aproape 13"… E ultimul iPad pe care-l mai cumpăr, pentru mine e un eșec total.
De acord, mi se pare că se încadrează în trendul (recent ?) al Apple să lanseze produse sau caracteristici care să „ia fața” generației Facebook, ca să zic așa.
De la achiziția Beats (căreia nu i-au făcut nimic pentru a-l scoate din zona foarte comercială, dubioasă calitativ și plină de chestii la modă și atît), la noul Macbook (ultra-portabil, dar cu caracteristici de jucărie), „placa”-tocător iPad Pro de care zici și tu, iar acum iOS 10.
Mac Pro se pare că e pe moarte, despre vreun înlocuitor la monitorul cu Thunderbolt nu știm nimic, MacBook-ul a rămas același (destul de în urmă, din unele puncte de vedere hardware), iWork e tot o joacă, de cînd l-au masacrat în varianta nouă, OS X și-a schimbat fața și cam atît (de exemplu, iCloud nu doar că are sughițuri dese, dar încă nu poate fi folosit pentru stocare și file sharing, realmente).
Trebuie să mă străduiesc destul de mult să găsesc vreun progres realmente lăudabil din ultimii cîțiva ani. Iar dacă mai analizez și în context, adică față de concurență, e și mai rău.
Să fiu sincer, dacă nu aveam atîta nevoie de Logic Pro X și instrumente virtuale, ceva producție audio („de dormitor”, dar am băgat ceva bani și efort), luam foarte serios în considerare trecerea pe Linux + Android. Lenovo Thinkpad X1 v4 îmi cam face cu ochiul. La fel și Huawei P9 sau Lenovo Vibe Shot.
Am luat-o nițel offtopic, scuze.
Îți mulțumesc pentru link-ul de recomandare, Adrian!
Legat de evoluția sistemelor de operare Apple, deși nu observăm schimbări considerabile, cred că în continuare rămân cei care fac cele mai stabile, rapide și sigure sisteme de operare. Am încercat să folosesc laptopuri cu Windows sau Linux după ce am trecut pe MacBook și mi-a fost foarte greu. Windows-ul se mai blochează, oricât de performant ar fi laptopul, iar Linuxul necesită prea multe cunoștințe tehnice pentru mine.
Iar când vine vorba de smartphone-uri e cam la fel, nu aș putea să mă obișnuiesc cu sutele de setări puse acolo aiurea în Android sau cu felul în care se blochează noile telefoane cu Windows Mobile chiar și după o săptămână de folosire.
Eu continui să folosesc produsele Apple pentru că rămân ușor de folosit și funcționează ireproșabil chiar și 3 - 4 sau 5 ani de zile, lucru care nu se întâmplă la alte mărci de produse. Și m-am obișnuit deja cu faptul că Apple nu inovează foarte mult, dar atât timp cât produsele lor îmi satisfac nevoile, nu mă interesează foarte tare acest aspect.
Linux are altă filosofie, așa a fost de la bun început și așa va fi în continuare. Variante de Linux există, adică de sisteme Unix puse cap la cap, una dintre ele este MacOS X. Apple și-a pierdut complet suflul, scoate produse bune, sistemul de operare continuă să fie foarte bun, dar nu mai este cu doi pași înaintea altora, iar la config hard este chiar în urma altora. Este rutinier, non-inovator, ceea ce implementează ca nou este deja fumat de alții. Să vedem Sierra, nu am mai intrat în programele de teste, m-am plictisit, aștept produsul finit.
Păi ce să mai vedem? N-am mai discutat că nu e nimic de dat pe spate? E fix ce zici, rutinier și non-inovator, plus fleacuri „appealing”, gen Siri (care sigur va merge [foarte] prost la noi, a se vedea Spotlight Suggestions).
Eu, unul, singura speranță pe care o am către o evoluție remarcabilă ar fi să continue accelerat trendul de deschidere către developeri, a cîtor mai multe componente și aplicații esențiale ale sistemului. Că altfel, monoton și esențialmente închis is no fun.
Cred că Apple, dacă mai continuă așa, are o singură cale: să facă un MacOS instalabil pe orice config de PC sau, mă rog, pe anumite modele. Ca inovație hard, Apple nu mai produce nimic inovator, iar ca soft rezistă prin inerție. A face un iPad Pro cu ecdran mare pe care întinzi un sistem de operare gîndit pt ecrane mici mi se pare o idioțenie cît dublu capul acestui CEO care nu-i ajunge pe sfert lui Steve.
Așa sper să fie, numai că, după cum am mai discutat, „problema” (noastră) e că le merge foarte bine așa. Oricît s-or plînge power user-ii, aparent nu e de ajuns dacă lumea încă face cozi kilometrice pentru iPhone-uri, noul Macbook, iPad Pro ăla mare, cumpără Beats în loc de Bose, Sennheiser și alte branduri „tolerate” în Apple Store și-și dotează grădinițele cu iPad-uri (asta din urmă fiind o chestie bună, zic eu). Și apropo de educație, platforma aia a lor de care tot vorbesc că o lansează e o copie Google Classroom, iar colaborările alea cu medici, spitale ( + HealthKit), tot o glumă mi se par. Asta pe lîngă faptul că la noi n-o să le vezi. Poate mai curînd „casele deștepte”, la vreun palat cu turnulețe.
Ei, astea merg cît merg pînă nu mai merg. Deocamdată, nu există un OS mai bun, cînd va apărea, va pieri și MacOS, dar nu se întrevede. De aia cred că Apple, dacă se concentreză pe soft, ca Microsoft, va trebui cumva să producă soft instalabil pe orice PC sau pe anumite PC-uri cu care încheie acord.
Uite că au început să scadă și vânzările de Mac-uri:
Au știut ei ceva de n-au mai mișcat nimic cu Mac Pro înseamnă. Or fi sperat apoi că sparg gura tîrgului cu iMac 5k, au scos și varianta mică și…ghinion.
Din partea mea, sper să pățească cît mai multe, probabil doar ceva major ar conduce la un răspuns pe măsură, în orice direcție.
Ei, nu e chiar cădere specifică, a căzut toată piața PC-urilor, mai toată lumea are acum unul-două.
Apple și-a mutat atenția către mașina electrică. Laptopurile, calculatoarele, telefoanele, tabletele, ceasurile, toate au devenit mai puțin interesante. Sunt pentru toate gusturile, pentru toate bugetele, lumea are de unde alege. Accentul se va pune pe mașină, pe HomeKit (IoT - Internet of Things) și pe felul în care toate device-urile enumerate se vor integra în ecosistem. Aici cred ca Apple va avea un avantaj enorm.
De acord, poate scoate un Apple Car electric și performant.
Am instalat GM-ul azi (da, n-am mai putut o zi… ) și, una peste alta, nu mă simt neapărat cîștigat. Îmi place ce au făcut în Apple Music, am zis și la macOS și mai îmi place Mail, care afișează și organizează mai bine conversațiile pe același subiect. În rest, iMessage “bogat” nu prea am cu cine să folosesc, iar noile notificări… Sînt utile, nu zic nu, dar, deși nu am ochi de specialist, mi se pare că lipsește complet identitatea dpdv al design-ului. Sînt urîte, prea albe, cu marginile prea rotunjite și ocupă prea mult spațiu. Și nici nu știu dacă, în ansamblu, a fost o idee bună să pună fonturi mai mari și mai groase “ici și colo”. Criticam Material-ul lui Google că are prea mult spațiu alb, dar cu dreptunghiurile astea prea rotunjite de la Apple e o groază de spațiu pierdut și pur și simplu nu par din același film.
Apreciez acel “desktop” ce se poate accesa rapid din lock screen, dar nu puteau să lase elementele așa, pierdute în fundal, ca înainte în Notification Center? De ce a trebuit conturul albicios și bară de titlu asemenea pentru fiecare aplicație? Și în macOS văd că bara de notificări e mereu albă-gri, indiferent dacă ai tema neagră.
Că veni vorba de design, deși nu mă pricep, nu pot să nu remarc UI-ul foarte prost folosit de Apple Home. UItați-vă și voi la aplicațiile alea, parcă sunt scrise în Visual Basic. Un fond colorat și au trântit niște dreptunghiuri cu niște icon-uri palide și ceva text. Simplitatea e una, lenea e altceva. Ceva mai oribil nu am văzut de la aplicațiile scrise în Visual Basic acum mai bine de un deceniu. Și asta tocmai la Apple, pe care îi lăudam pentru design și atenția obsesivă pentru detalii. Sau o fi un nou trend în UI design și nu m-am prins eu.
Vestea proastă e că acele “carduri” rotunjite sînt cam peste tot în iOS de-acum… Atît la notificări, cît și la butoane și alte funcții în interiorul aplicațiilor (e.g. Maps). Deci pare ceva mai ambițios, o schimbare de “limbaj”, ceva. Plus, o interfață cu fundal lejer, carduri și titluri cu font mare e stilul și pentru Music, deci sigur marchează ceva.
Și apropo, de ce Music pe iOS are accentele roz, iar pe macOS, mai nou, albastre?
În fine, trebuie să mai zic: de ce naiba nu le place modul dark, dacă tot ni l-au dat? De ce meniul de click dreapta e tot deschis, acum și Notification center la fel și multe, multe altele?!
Mie, unul, mi-e din ce în ce mai greu să văd o unitate în stilul lor. E, clar, o perioadă de tranziție, începută cu iOS 8 și Yosemite.
Iată un punct de vedere despre designul iOS 10.
Mie nu-mi displace iOS 10. Poate că notificările mi se par un pic cam “grase”, dar în rest cred că arată bine. Animațiile mi se pare în continuare cam încete, deși le-au mai iuțit față de iOS 9.
Păi nu e mod dark, ci doar dock+menubar dark, așa cum scrie în System Preferences. Nu știu de ce n-au curajul să facă un mod dark complet.
Fix aia voiam să spun și eu, să transforme bara de meniu + dock dark într-un mod dark complet. Din moment ce meniul contextual, cu submeniurile sale se înnegresc totodată și sînt destule aplicații (în special cele așa-zise “profi”) care se bazează pe un mod dark complet, ar fi bine să ne dea și Apple pentru OS X. Probabil că ar fi ciudat cu ferestrele, adică fundalul de la o fereastră de Finder tot alb cred că ar fi, că apoi dacă l-ar face negru, cred că ar fi prea obositor. Frumos ar fi, în acest mod dark, ce e alb să devină unul din griurile din paleta de developer din OS X. Sau, nu știu ce să zic, ideea e că și o aplicație care conține mult text (precum Finder), făcută alb pe negru ar fi prea obositor, nu știu unde ar fi echilibrul.
Legat de articolul de design, mulțumesc. Din cîte înțeleg, cumva se duce spre filosofia din Material. Cel puțin fraza
The crux of Apple’s crusade to bulk up and button down every corner of iOS 10 help ensure that every user can make the most of it.
mă duce cumva cu gîndul la sintagma “Bold, graphic, intentional” din ghidul Material.
Repet, sînt conștient că e o etapă tranzitorie și nu am cunoștințe în domeniu, ceea ce mă face, probabil, să nu văd pădurea de copaci. Adică dacă nu și-au stabilit o „declarație”, cum are Google, nu mi-e ușor să o deduc. Cu toate astea, atîtea dreptunghiuri rotunjite, în frunte cu cele din notificări mi se par nelalocul lor.