Eu am luat de aici GitHub - SaltwaterC/romanian-programmers-mac: Aranjament de tastatură "Romanian - Programmers" pentru Mac OS X / macOS
Posibil ca Tudor să folosească acel Romanian Programmers pe care l-am creat hăt departe în timp și nu l-am mai bibilit de ani. Tastaturile mele se pot descărca de aici (sper să meargă, cred că vă trebuie cont Dropbox):
De unde a scris @tacaota, da. Cel făcut de SaltwaterC.
Pe Linux și Win face parte din opțiunile de layout ale sistemului. Pe macOS speram să apară odată cu Big Sur (pe la Keyboard, Input Sources).
E nevoie de link-ul de la Share pe folder (preferabil doar cu drept de view). Cel pus acum este către /home și practic îmi arată Dropbox-ul meu.
Apple include 2 tastaturi Romanian de mult timp: una Romanian (Apple), cu ș și î puse în stânga, pe tastele extreme și Romanian Standard, gen Windows.
Cele făcute de mine (alea 2 de bază) au combinații de taste moarte pentru toate limbile europene care folosesc caractere latine, adică să poți scrie corect Łódź, Řehoř, Ġgantia etc. Eu le-am creat pt uzul meu, deoarece trebuie să citez mereu nume străine și e mai comod să am combinațiile uzuale pe un singur layout, să recurg la altele doar dacă e nevoie.
Mersi!
De acord, dar nu numărul este important, ci layout-ul în sine.
Eu scriu cod, iar layout-ul ANSI mi-a intrat în reflex pentru că îl folosesc de mulți ani. Și de aceea aveam nevoie ca toate simbolurile, parantezele etc. să fie la locul lor. Iar ROP e practic ANSI + niște combinații pentru diacritice, €, ˚ și alte caractere care nu mă interesează.
Oricum e bine că astfel de layout-uri pot fi create de utilizator acolo unde nu există. Foarte util exact pentru ce ai spus - adaptarea la alte limbi.
DA, evident, de aceea și există tastaturile definite ca „programmers”, specifice limbilor cu multe diacritice, deoarece permit dezvoltatorilor să scrie mai ușor și mai rapid. Cred că, atunci când l-am creat, m-am inspirat din varianta pentru polonă (polona are mult mai multe diacritice decât româna!)
A mai aparut vreun upgrade care sa rezolve problema cu trackpad-ul?
Nu, nu s-a rezolvat nici în 12.1 beta.
Citesc că macOS 12.1 beta 3, lansat ieri, a înrăutățit și mai tare problema cu trackpad-ul.
Cineva a pus pe Reddit o descriere detaliată a problemei:
Urata chestie. Mai astept cu trecerea la Monterey sa nu ma trezesc ca sunt unul din “norocosi”.
Am facut si eu update la beta 3.
O gramada de probleme fata de beta 2, insa cel mai enervant e ca airpods-urile nu-mi mai fac calumea switch-ul automat intre iPhone si MacBook.
Legat de trackpad, tap to click-ul merge cand vrea el…
Am o presimțire că de la Universal Control se trag problemele.
Prima veste bună legată de problema cu trackpad-ul:
Știați că Monterey are un utilitar pentru măsurarea conexiunii la internet? Ceva asemănător cu Speedtest. Se cheamă networkQuality, comanda poate fi executată în Terminal.
https://danpetrov.xyz/macos/2021/11/14/analysing-network-quality-macos.html
Upload capacity: 6.369 Mbps
Download capacity: 19.091 Mbps
Upload flows: 16
Download flows: 12
Responsiveness: Low (27 RPM)
==== SUMMARY ====
Upload capacity: 143.274 Mbps
Download capacity: 171.507 Mbps
Download flows: 20
Responsiveness: High (1523 RPM)
E bună chestia asta, le scriu ălora de Vodafone care au preluat UPC-ul.
==== SUMMARY ====
Upload capacity: 178.083 Mbps
Download capacity: 774.973 Mbps
Download flows: 16
Responsiveness: High (1280 RPM)