macOS Big Sur

Si mie mi s-a intepenit mai mult de o ora instalarea lui Big Sur pe un MB 2015. Era chiar la spre final. Am mai dat un escape doua fara efect, apoi un Power tot fara efect, dupa care un Power prelungit. Asta l-a scos din transa si am avut noroc ca a luat-o din loc si imediat s-a si finalizat instalarea. Nu am vazut vreo problema pana acum asa ca presupun ca totul e ok.

Faptul că la tine a mers fără probleme nu înseamnă că peste tot a fost la fel. Să vedem… Posibil să fie și niscai lovituri sub centură.

Stai că-s prost, în articol zice de alea de 13" :stuck_out_tongue_winking_eye:

La mine, pe un Mac mini late 2012, care nu e din cele suportate oficial, nu am avut probleme de instalare. A mers ca uns.

Adică l-ai pus pur și simplu, fără niciun patch??!! Sau ai folosit „fenta” menționată?

Nu, nu. Cu fentă. Fără fentă nu merge.
Și după cum am văzut că merge, singurul motiv pe care-l intuiesc eu că ar fi contat pentru Apple de l-a scos din listă este că generația aia de Mac mini a fost lansată cu HDD de 5400 RPM ceea ce l-ar fi făcut foarte lent. Eu am observat schimbarea de viteză când am pus SSD în el și avea deja Catalina. Dacă de pe HDD-ul inițial dura mult la boot, cu SSD-ul boota instant.
Placa grafică suportă Metal iar procesorul este și el destul de fâșneț. Nu cred că la procesor s-au poticnit ei când au făcut testele.
Din punctul ăsta de vedere, sistemul de evaluare al lui Apple privind capacitatea unui sistem de a rula un SO mai nou nu e chiar ok. Ar putea să ruleze un tool, ceva, care să indice dacă o anumită configurație suportă noile schimbări sau nu. Dacă le suportă, să poți face upgrade. Dacă nu, nu.
Așa, limitezi o grămadă de sisteme cu configurații foarte bune doar pe baza denumirii calculatorului…

Am dat și eu azi să fac fenta și mi-a spus că modelul meu (MBP 2012) nu e sigur că va merge. Eu cred că ar fi OK, dar m-am oprit, nu aș avea chef să reinstalez totul de la zero dacă dă greș.

Conform cu ce zice aici ar trebui sa fie ok. Acum, coroborat si cu ce a gasit tudor, mai bine mai astepti. Sa nu te trezesti cu vreo caramida…

Ei, și eu cred că ar trebui să meargă normal, dar – dacă dau chix – nu aș avea chef să stau o zi ca să repun Cătălina, sunt într-o perioadă aglomerată

Dă cu Super duper, cum să dureze o zi?

Ei, ia ceva timp să pui un sistem de la zero și apoi să repui totul. Prin „o zi” nu înțeleg 24 de ore, ci ore „fund pe scaun” ca să refaci sistemul cu date cu tot.

Stiu ce zici. De aia eu m-am bucurat ca a mers la mine update peste Catalina si nu a mai trebuit sa-mi refac toate setarile.

O să-l fac, poate scoate dosdude ceva mai închegat, eu l-am testat cu Catalina pe un mini de prin 2011 și a mers perfect.

Vă mulțumesc pt răspunsuri și sfaturi, o să mai aștept cel puțin două săptămâni, mai citesc păreri, văd ce se întâmplă și apoi poate îi dau.
Am văzut o știre pe un site din afară că unele modele de mac-uri, la instalarea update-ului se blochează și rămâne așa, iar apple își asumă vina, dar întrebarea mea este următoarea : cine suporta daunele ? Dacă ei susțin că își recunosc vina, dar această problemă nu se „ rezolvă ” prin garanție ??

Defectul ar putea fi aproximat defectării SSD-ul la câteva zile de la achziție sau după 6 luni. În tot acest tip, calculatorul a fost folosit, garanția asigură schimbarea SSD-ului, dar nu se despăgubește nimic, se presupune că, înainte de orice upgrade/instalare de sistem, utilizatorul face backup și nu pierde nimic din ce este stocat acolo.
P.S. Ce model ai? Ai spus undeva?

Eu anticipez că Apple, după recenziile entuziaste ale primelor 3 modele cu M1, va accelera trecerea la proc-urile lor. Cred că s-ar lega inutil la cap prelungind trecerea la M-uri. Au mult opțiuni în față, inclusiv scăzând mult prețurile la intel-uri sau apelând la un buyback tentant, nu cum au acuma.

Depinde cum sta treaba la testarea M2.

Așa cum bănuiam, memoria unificată a M1 explică viteza incredibil de bună a procesorului. Detalii aici.

Cred că e deja în teste, iar în primăvară vor mai anunța cel puțin un nou model cu M-uri, probabil iMac-ul și un MBP superior. Cred că va depinde și de viteza cu care dezvoltatorii vor scrie aplicații care vor rula nativ pe M-uri. Adobe a făcut anunțul, Nisus și Affinity rulează deja. Apple nu are cum da înapoi în faza asta. Faptul că unele modele mai vechi s-au blocat la upgrade mă face să cred că nici nu și-au bătut prea mult capul să testeze installerul pe toate modelele vechi. Mie secvența asta îmi spune că vor mai scoate un macOS intel-M, apoi gata.

Acuma am catalyna si am descarcat big sur.
Daca instalez big sur si ceva nu o sa mearga bine cum pot sa pun catalyna inapoi?