Macbook Air se incinge-reglaj cooler

Salut!

Acum ceva timp am dat un reset la SMC (system management controller) si acum vad ca mi se incinge mac-ul destul de rau. Nu cat sa friga dar e cald spre foarte cald cam tot timpul. Ce-i drept si in camera sunt vreo 27 de grade.

Cum as putea sa vad daca, coolerele sau coolerul pentru ca nu stiu cate are, functioneaza in regula? Banuiesc ca sunt pe un mod automat si cand se incinge isi maresc singure viteza, nu?

Ce ar trebui sa fac?

N-am mai avut discuția asta aici?

Instalează smcfancontrol sau MacsFanControl și vezi ce spun ele. În jur de 2000 RPM e turația standard, în caz de încălzire, urcă pînă la maxim 6-7000 RPM.

Una peste alta, e perfect normal tot ce zici. Eu nu îmi mai pot ține MacBook-ul în poală, de exemplu, și fiindcă am haine subțiri, și fiindcă el s-a încălzit mai tare, chiar fără suprasolicitare.

1 Like

Uzual, nu trebuie să faci nimic, sistemul își reglează turația ventilatoarelor în funcție de temperatură. Acuma fiind caniculă, sigur că și calculatoarele se încing mai tare, iar ventilatoarele se pot învîrti mai repede. În orice caz, nu se recomandă – mai ales pe asemenea călduri – să ții calculatorul peste cearșaf ori pe masă fără o aerisire naturală, de ex. pt un stand, nu neapărat cu ventilator, consumă din baterie și nu are rost. Dacă nu ai, încearcă să faci rost de așa ceva:


sau

Am pus MacsFanControl dar ulterior l-am sters si am instalat smcFanControl. Ma inteleg mai bine cu ea. Din cate am consatat, mac-ul se incingea intrucat rotatiile erau date pe modul default, care inseamna undeva la 1800 si ceva de rotatii. L-am setat pe minim 2044 si de asemenea, mi-am creat niste moduri cu rotatii mai multe.

Ceea ce m-a nemultumit la MacsFanControl era faptul ca nu puteai seta decat temperatura/rotatia constanta, iar daca setai temperatura chiar daca o puneam sa zicem 41 de grade minim pe unul din procesoare iar el avea 39, coolerul era destul de galagios.

Sunt mulumit cu ce am pus acum. Multumesc inca o data !

Default-ul de acolo înseamnă comportamentul implicit, în ansamblu, adică să țină ventilatorul la turația standard (1800 și ceva, cît zici tu), pe care să-l crească automat, în caz de încălzire.

Setările pe care zici că le-ai făcut probabil îi spun să nu mai coboare niciodată sub 2044 RPM.

Măsurătorile nu sînt exacte chiar la grad, aș zice eu.

În fine, bine că te-ai liniștit și ești mulțumit cu ce ai.

Ia-ți acel stand și folosește-l cu încredere. Nu abuza de setările de sistem prin aplicații non-Apple, pe termen mediu și lung s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune. Ia-ți ceva ieftin și nesofisticat, de exemplu așa ceva.

Mi-am comandat astea. Citind mai multe review-uri, am hotarat sa repun MACS FAN CONTROLLER. Vad ca sunt unii care-l folosesc de prin 2010 si nu au nicio problema. Am pus programul asta setand urmatoarele valori.

cand dai pe modul auti, la cate rotatii sta coolerul tau? Mie imi arata 1312rpm/47 Celsius.

Depinde de la un Mac(Book) la altul. Eu am MBP Mid 2012 și standardul e 2000 RPM, pe care-l menține pînă peste 65 grade, prietena are rMBP 2015, care are altă valoare (2000 și ceva, nu mai țin minte exact). Deci nu are rost să facem comparație.

1 Like