MacBook Air foarte incet

Salutari tuturor!

Vechiul me MacBook air de câteva zile se încarcă și se mișcă foarte greu. E din 2010 și cumva e de înțeles dar nu ma așteptăm sa se întâmple chiar acum.

Înainte se mai întâmpla sa mai sacadeze, dar ca acum niciodată. De pornit pornește, dar foarte încet și nu pot deschide nimic (Apple Store, internet etc).

Este vreo șansa sa îl restartez cumva de la “0” ori ceva similar fără sa intru in meniul lui? Ori nu mai am ce-i face.

Nici nu am unde să-l duc zilele astea in situația se fata cu toate magazinele închise ori service-URI. Bineînțeles nici garanție nu mai are.

Mulțumesc frumos pentru sfaturi.

O seara frumoasa și numai bine!

Deci are 10 ani, deci e bătrân. E sigur MBA 2010 sau MBA 2009 luat în 2010? Pe varianta a doua, ar putea avea și HDD în el, ceea ce explica lentoarea. Pot fi și alte cauze. Cel mai simplu test ar fi să pui sistemul pe un disc extern și să vezi dacă merge rezonabil, cel mai bine pe un SSD extern. Dacă merge rezonabil, cauza ar fi discul intern. Caută pe ifixit.com cum se schimbă discul intern, după ce stabilești ce model exact ai, ar fi mid 2009 sau late 2010, după descriere.
Lentoarea poate fi dată și de un disc prea plin, care nu mai are spațiu pt swap. Cât spațiu ai liber, mai poți vedea?

Citește ATENT ce scrie aici, dacă e model late 2010 sau aici, dacă e unul dintre primele două modele. Dacă este modelul late 2010, tehnica de lucru este, cred, cea pe care am descris-o pt SSD upgrade pt MBP 2015 sau MBA 2015–2017, cred că același tip de SSD și același tip de adaptor. Am descris aici cum se face. Nu știu însă dacă merită să faci asta la un model așa vechi, lentoarea poate avea și alte cauze. Atenție: trebuie să ai macOS 10.13.x, adică ultimul suportat de acel model, ÎNAINTE să faci upgrade de SSD, altfel este posibil să nu vadă SSD-ul.

Mulțumesc de răspuns. Este model late 2010 și chiar ma gândeam sa îl schimb, dar pentru SSD sincer ma depășește și nu știu dacă se merita.

Plus ca in aceasta perioada nici nu as avea unde sa merg sa îl schimb.

Se schimbă chiar foarte ușor, problema este dacă într-adevăr el e cauza lentorii, e doar o bănuială a mea după cele ce scrii. Poate fi prea plin, poate fi o bubă pe sistem și ar trebui reinstalat sistemul… Repornește cu tasta shift apăsată, o ții așa până apare ceva pe ecran, vei face bolt în safe mode. Dacă se mișcă relativ rezonabil, vezi ce spațiu liber mai ai pe disc. Dacă e doar de câțiva mega, e cauza cea mai probabilă, mai șterge de pe disc, să ai măcar 2-3 GB liberi.

De spațiu nu cred ca e vorba, având mai mult de 70 GB disponibili. Am încercat sa îl deschis apăsând tasta Shift dar nu se întâmpla nimic.

Acum sa văd dacă își mai revine, pentru ca nu prea as vrea sa renunț la el. Totodata ma uit la altul nou.

O fi sistemul de vina, viruși dacă poate lua, nu știu sigur. Vreau sa instalez o versiune de OS poate e mai bine!

Păi dacă nu poți face boot cumva, înseamnă că va fi greu de pus un sistem. Pt asta, ai nevoie de un stick USB cu sistemul pe care să-l pregătești pe alt mac: