Mac mini m1 8 gb - suficient?

Salut! As vrea o parere pe urmatorul subiect: la Emag se vinde un mac mini m1 cu 3000 de lei.

Ma gandesc sa cumpar unul pentru birou - deci va fi folosit doar la activitati office: e-mail, pdf-uri deschise, browsing cu mai multe taburi si word.

M-ar ajuta ca n-as mai cara laptopul dupa mine (un macbook pro 13 m1, 16 gb ram 512 gb).

Credeti ca ar face fata la taskurile mentionate? Ms!

Eu zic ca da. Am un mac mini m1 unde am deschise cca 50 de tab-uri in Safari, vreo 12 word +excel, photos cu cateva mi de poze, cateva pdf-uri, Maps, Mail, calendar si notite si se misca bine, normal.
Nu am facut prelucrari foro-audio-video sa pot spune cum se misca acolo.

1 Like

Cert, da. Mini cu M1 este o jucărie relativ tare. Pentru ce enumeri tu acolo, este absolut suficient.
P.S. Eu am un Mini M1, e drept un nivel superior: SSD la 512 și 16 GB RAM.

1 Like

tot cu 8 gb ram?

Da, tot. Varianta de baza.

L-am comandat. Intrebare…eu am un cablu de la hama cu usb-c intr-o parte si hdmi in cealalta. Pot conecta cablul usb-c in mac si cel hdmi in monitor? Ma gandesc ca ar trebui sa mearga. Sau sa cumpar un cablu hdmi to hdmi? Ms!

Va merge orice variantă propusă. Aș zice că poți conecta două monitoare, este așa de comod să ai configurația asta. Un monitor prin HDMI-HDMI, celălalt cu cablul adaptor menționat.

chiar asta vreau sa fac. Mersi!

Este bine să ai monitoarele identice, ca să nu ai nuanțe diferite de culoare, eventual și rezoluție diferită, este obositor pt ochi.

Tocmai mi-a ajuns Mac mini-ul. L-am configurat și totul fuctioneaza ft. bine. Văd ca ventilatorul, totuși, rulează constant- nu-l aud dar dacă pun mana la fanta aia din spate de langa alimentare, simt cum iese aerul.

Așa rulează la dispozitivele astea? tot timpul? La MacBook pro 13 m1, de exemplu, nu-l sesizez. Ms!

P.S. îmi place destul de mult jucăria.


Cred ca o sa o păstrez acasă pana la urma și la munca o sa iau tot laptopul.

Un singur lucru nu-mi place la el: calitatea sunetului. Dar nu mă prea interesează aspectul asta.

Imediat după prima pornire ori după o actualizare de sistem, procesorul muncește mai mult, probabil de aceea merge ventilatorul.
Sunetul a fost totdeauna prost la un mini, eu am niște minidifuzoare, se aude mult mai bine cu ele.

1 Like

un alt aspect pe care-l observ este ca ii ia destul de mult sa se “trezeasca” din sleep mode, comparativ cu macbook-ul care se trezeste instant.

La Mac mini dureaza cateva secunde.

Eu folosesc castile cu fir de la iPhone. Cred ca se trezeste mai greu din cauza monitorului (un fel de “trezire in lant”).

1 Like

Da, se poate. Folosesc cu rezolutie 2k.

Poate fi si de la cablu. N-am avut hdmi to hdmi, asa ca am folosit unul de la hama - intr-un capat usb-c (care intra in mac) si in celalalt HDMI, care intra in monitor.

O sa incerc si cu un hdmi simplu. Cert e ca acum dureaza cam 5 secunde pana iese din sleep.

Eu am un monitor 4k de la LG cu cablu HDMI-HDMI. La mine daca il pun in sleep de mai putin de 4 ore (parca) trezirea e de vreo 2-3 secunde. Daca trece de patru ore in sleep atunci dureaza vreo 5 secunde deoarece am observat ca se decupleaza si monitorul (ca un fel de sleep/stand by al monitorului) si la repornire trebuie sa-i apas scurt si monitorului butonul de on/off.

Cred că la mini 2–4 sec. de trezire sunt uzuale. În somn intră și monitorul/monitoarele, ca atare mi se pare logic să dureze mai mult decât la un notebook, unde conexiunile sunt mai rapide.

as mai avea o intrebare. Cand pornesti mac-ul, dupa ce pui parola - apare o bara care se incarca. In timpul incarcarcarii la mine se face ecranul de la monitor negru, apoi isi revine in 1-2 secunde si intra in sistemul de operare.

Am observat asta acum, cand am pus cablu hdmi to hdmi.

E la fel si la tine?

Înseamnă că ai parolă de mașină, nu de logare. Eu nu pun nicio parolă imediat după pornire. Acel progress bar este firesc, ecranul e negru pe faza aia, cu excepția barei.
Dacă pricep bine: pui două parole, una imediat după pornire, iar a doua la logare?

Nu. Imi pare rau ca nu pot uplada un video.

Am parola de logara, atat. O singura parola. O pun, apas enter si apoi incepe bara aia alba (pe fundalul sistemului de operare) sa se incarce. Ei, imediat dupa ce se incarca, ecranul se face negru pentru 1-2 secunde apoi isi revine si intra in sistemul de operare.