Îmi crește din ce în ce mai mult interesul pentru a scrie și înregistra jurnale și albume (foto) de călătorie. Îmi place să am pozele cu geotag și să mai și scriu despre experiențele respective. În momentul de față, nu mi-e clar cu ce aplicații aș putea face asta optim. Îmi plăcea cînd iPhoto avea posibilitatea de a crea albume, eventual și cu bucățele de hartă, luînd informațiile din geotag-urile pozelor. Apoi am zis că-mi fac eu singur și mă gîndeam pur și simplu să scriu în documente Pages – dar nu am bucățelele de hartă și parcă nici nu-mi pot organiza bine documentele în “jurnale”, “caiete” sau așa ceva. Apoi am zis să folosesc Evernote, care are tag-uri și caiete, văd că are și hartă, dar nu înregistrează informațiile din pozele atașate articolului, ci doar de locul unde ai creat notița.
Mă bat gîndurile (din nou) să apelez la Day One (varianta 2). Pare a fi cam tot ce trebuie, conține și “caiete” separate, mai multe poze pe intrare, tag-uri și hărți. Faptul că au propriul cloud parcă nu mă deranjează foarte tare, nu-s genul care ține foarte mult la intimitate pe Internet. Și mai mult, încep să înțeleg că această schimbare către cloud-ul lor susține noua filosofie a aplicației, care va vrea să aducă, precum Evernote, și o interfață web, posibilități de împărtășire a notițelor/caietelor și e normal, cred, să-și facă propriul serviciu care să se integreze cu asta.
În fine, discuția nu am deschis-o ca să ne axăm pe Day One (1 sau 2). Ci doar să întreb, dacă aveți sau ați avut inițiative ca ale mele, cum v-ați descurcat?
Am avut, acum mulți ani. După diverse încercări, am rămas le metoda „ciobănească”: foldere și subfoldere organizate cronologic și „pe căprării”. În cadrul fiecărei căprării am și subcăprării, să zic așa, foldere organizate tematic, de ex. dacă mă duc la vreo conferință, pozele conferinței le pun în alt folder.
Acest sistem simplu îmi permite o organizare suficient de clară și suficient de flexibilă, de ex. dacă mă răzgîndesc pe un detaliu, pot reordona ușor pozele.
De ex., la frumosul traseu de 3000 km pe ruta București-Plovdiv-Salonic-Atena-Ioannina-Kastoria-Sofia-București, am pus și harta de pe distanta.ro, după care sunt pozele organizate cronologic conform traseului.
A fost un traseu colosal. Evident, ne-am fi putut opri în x alte locuri, dar… buzunarul nu a fost foarte plin. Aș fi vrut să mă opresc, de fapt, nu la Kastoriá, ci la Ohrid, m-a descurajat o tipă de la o agenție de turism din Sofia, mi-a recomandat Kastoria. Nu zic că nu e frumos și acolo, dar Ohrid și Bitola fac cît zece Kastorii.
Eu vara ce a trecut am făcut un Eurotrip pe care-l doream de multă vreme, dar de data asta s-a potrivit o conferință în Cehia și mi-a ușurat aventura: Cluj - Arad - Gyor - Hallstatt - Munchen (cu incursiuni la castelul Neuschwanstein, Ulm și Legoland) - Nuremberg (en passant) - Praga (cu o incursiune la Dresda) - Kosice - Arad - Cluj. Spledid traseu, peste 4000 kilometri, aș fi vrut să am o aplicație care să-mi geotagheze pozele, dar nu prea se paote, unele sunt făcute cu un aparat foto care nu are GPS, așa că tot manual ar trebui să le pun. Plus că nu-mi plac aplicațiile de genul ăsta, fac un upadate și strică tot sau încep să ceară mai mulți bani pentru cine știe ce minune. Prefer să le țin frumos în foldere. Le-am pus la grămadă, sperând să nu mă ramolesc atât de tare încât să nu mai recunosc locurile. Cred că soția e mai atentă și le-a pus pe zile și locație, dar eu nu am avut răbdare…
De ex., traseul de la Plovdiv la Kavala, în nordul Greciei, este absolut fabulos, pe bune. Nu mai puțin colosal este traseul de la Atena spre vest, la Patras, de-a lungul golfului Corint, dar altfel; vestul Greciei spre Ioannina este plin de tuneluri, la un moment dat, drumul ajunge la nivelul mării, ai impresia că valurile te vor lovi din stînga…
Este un traseu în Ungaria spre Slovenia pe care l-am făcut doar din tren, dar – poate – la vară îl fac cu mașina: de la Budapesta spre sud, spre Balaton, imediat după Székesfehérvár este o cetate romană (nu am văzut-o, cică mai bine păstrată decît Aquincum, la marginea Budapestei), apoi spre Ptuj și Celje, după care spre Belgrad. La Celje, cetatea romană este sub piața centrală a orașului, restaurată ca la carte, nu cum au făcut ai noștri în multe locuri, au pus gresie de hotel pe podeaua unor castele și cetăți (Mogoșoaia, Târgoviște etc.)
Tudore, poate facem un colț turistic pe site, să pună lumea sugestii, idei, experiențe. De ex., pun pariu că puțini români au fost la Ohrid și la Bitola, în Macedonia. Zona e CO-LO-SA-LĂ, e mai frumoasă decît vă puteți aștepta (sigur, dacă vă plac locurile pline de istorie).
Va trebui să arunc un ochi, să văd ce și cum. Nu prea am bibilit Photos de când a apărut și adevărul e că arhiva mea de poze, deși are mai multe niveluri de backup, nu e foarte ordonată.
Tudore, Photos știe de locație, dar spune-mi dacă pot da global locația unui snop de poze dintr-un album. Am crezut că Photos știe dar, pe cît văd eu, poți da locația poză cu poză, nu global. Sau e ceva ce nu știu eu? Adică mă gîndeam că există „assign a location” pt un album sau, după ce dai asta la o poză, te va întreba dacă să faci asta pt tot albumul.
Apoi, am mai făcut un test: la export, am dat să păstreze locația, dacă deschid poza cu Preview, la Info nu am informația privind locația.
Pardon, Preview știe să afișeze coordonatele GPS, dar nu le vedea la pozele trase pe Desktop direct din Photos. Dar la cele exportate, la mine vede locația introdusă manual.
mă duc acuma pe o poză oarecare din set, nicio locație, e doar în cazul pozei căreia i-am dat locația;
mă duc iar la poza aia, dau Delete location; mă duc iar la snop, dau select all, dau la locație, știe de locație, deși am șters-o la prima poză; dau individual, nu vede nicio locație.
Dar, da, Preview că coordonatele latitudine și longitudine, deci știe de locație, dar nu afișează numele localității ori regiunii, ci dă coordonatele geografice.
În poza anexată, așa afișează poza de la Veneția, aia prima de care vorbesc mai sus.
Am ajuns acasă (nu din cine știe ce călătorie, am fost doar pînă în centru, nu-i nevoie de jurnal și album ) și am putut să citesc în voie toate răspunsurile.
Photos e o variantă bună, numai că am început să urăsc aplicațiile care au librării proprii „neomenești”. Adică există unele în care librăriile sînt privite ca foldere și te poți descurca în ele, de exemplu dacă deschizi „pachetul” pe Windows. Photos nu e una din acelea. Astfel că mi s-ar părea o variantă bună să țin pozele toate pe foldere, eventual pe un hard extern și/sau în Dropbox, iar în Photos să încarc doar o selecție.
Bine, să spunem că mă pot organiza cu pozele toate, dar interesant ar fi fost să citesc dacă ați făcut vreunul album sau jurnal de călătorie. Să pui toate pozele într-un folder sau chiar și o selecție, geotag-uite sau nu nu-i tot aia.
Eu, ca mod de lucru, mă gîndesc să mă organizez așa: merg undeva, fac poze, unele cu iPhone-ul, unele cu aparatul. JPEG-urile le pun într-un folder, RAW-urile în altul. Fac selecția JPEG-urilor și procesez RAW-uri, apoi selecția selecției aș pune-o, pe bucăți (pe zile, pe obiective, cum o fi) ori într-o notiță Evernote, ori într-o intrare Day One, ori simplu într-un fișier Pages/Keynote. Dacă-mi iese mai mult text decît poze, se cheamă „jurnal de călătorie”, dacă invers, album.
Da, corect. Oricum, și în Finder și în Preview păstrează locația: în Finder doar prin coordonatele GPS, în Preview și harta.
Bun, acuma am revenit la asignarea locației în Photos. M-am dus la un alt album, cu pozele fi-mi în aceeași locație. Selectez o poză, oricare, dau info și nu scrie nimic la locație. Dau select all și, culmea, locația este afișată!
Mă duc la un album cu scanuri, dau Info, nu știe locația. Dau select all, bag locația și dau pe săritelea la diverse poze: da, locația a fost reținută.
Eu, sincer, nu pricep cum funcționează chestia asta în Photos. Mi se pare că lucrează incoerent.
La al doilea album, al fi-mi, nu știe locația dacă aleg o poză, oricare, dar știe locația albumului? Cum o știe? Dau export unei poze, nu știe locația, nici în Finder, nici în Inspectorul din Preview. Nu am ce adăuga dacă dau select all în cazul acestui album, locația e afișată!
Senzația mea este că Photos are un bug la detaliul ăsta. Păi ori știe ori nu știe locația? Cum o știe dacă dau select all la snopul de poze, dar nu o știe pe o poză luată individual. Ciudat, eu nu pricep.