Jetdrive 330 Lite 128 Gb card de expansiune a spatiului de stocare pe Macbook Pro

JetDrive Lite 330 este un card flash de expansiune a spatiului de stocare pentru MacBook Pro cu Retina Display.

Cardurile JetDrive Lite sunt ultrarapide pot atinge viteze de citire de pana la 95MB/s și viteze de scriere de pana la 60MB/s.

Se muleaza perfect in unitatea pentru citire carduri si este de 2 ori mai rapid decat cardurile SD clasa 10. Pur si simplu il uitati in aceasta unitate.

Spre deosebire de alte carduri de memorie, acest card este dedicat pentru utilizare in Macbook.

Transcend Jetdrive 330 Lite 128 Gb flash este compatibil doar cu modelele de Apple Macbook Pro Retina 13" - late 2012, early 2013, late 2013, mid 2014.

Pret 330 lei , In magazin la noumax costa 556 lei.

Contact 0723677456 - Razvan
doru_razvan@yahoo.com

Buna, am si eu un astfel de card- cumparat pentru a mari spatiul de stocare, insa nu il pot vedea. am un mac book air 13 din 2015.

Nu este formatat pt macOS, ele vin cu format pt windows. Deci intri in Disk utility/Utilitar de disc, și-l formatezi macos extended journaled (cel mai bine), eventual AFPS, dar nu e recomandabil ca disc de stocare.

P.S. Dacă vrei să fie citit și în Windows, trebuie să alegi un format citibil pe ambele platforme, NTFS sau MS-DOS, cu observația că NTFS poate fi accesibil pe mac os ca scriere cu un utilitar suplimentar. Nu recomand dacă nu stăpânești macOS suficient de bine și nici ce trebuie să faci dacă dorești ca același disc/flash să fie citibil și gata de scris pe ambele platforme.

da, as vrea sa fie accesibil pe ambele , desi nu stiu daca va intra pe slot ul unui laptop ce nu este mac book.
nu stapanesc mac os la acest nivel, insa am avut de a face cu hard uri care nu se putea scrie/ citi pe ambele si am folosit un soft care facea un artificiu :slight_smile: .
in concluzie eu formatez, daca ce formatez ca nu am indicat in lista de dispozitive acest minicard

MULTUMESC!

Problema este numai PRIMA oară, probabil acel disc extern sau card NU este formatat, ca atare sistemul nu-l afișează deși ar trebui să apară un mesaj gen „cannot read disk, format?” sau cam așa ceva. Oricum, pașii sunt:

  • te duci la aplicații/utilitare (applications/utilities)
  • deschizi Disk Utility/ Utilitarul de sistem
    iar acolo ar trebui să vezi discul extern afișat sub discul de sistem, ca mai jos (la mine se cheamă Toshiba mini extension). Îl selectezi cu mausul și apoi te duci sus în dreapta și dai Erase. Ai mai jos două secvențe.
    ATENȚIE. Disk Utility este un utilitar foarte puternic, NU ȘTERGE ce nu trebuie, formatezi doar noul disc! E drept că te va avertiza cu un mesaj gen „ești sigur că vrei să ștergi discul”? etc.
    Alege MS0-DOS sau exFAT, ambele formate vor putea fi citite/scrise în Windows.
    Screenshot 2021-11-09 at 17.32.29
    Screenshot 2021-11-09 at 17.33.14

Nu trebuie utiliitare speciale. Există unele care adaugă opțiunea să formatezi NTFS, care este formatul uzual Windows în ultimii ani. NTFS va fi citit de macOS, dar nu va putea scrie fără un utilitar suplimentar. Nu am mai folosit așa ceva în ultimii ani, poate e cineva de aici care știe ceva simplu. Utilitarele bune pt așa ceva sunt comerciale, ceva pe la €20. Sunt și unele gratuite. Dat fiind însă că nu ești familiarizată cu macOS, mai bine nu-ți complica viața cu aplicații pe care nu le stăpînești. În cazul tău, ai un disc extern neformatat, odată formatat va fi utilizabil pe ambele platforme.

Dacă-l faci ExFAT nu mai ai nevoie de niciun alt fel de softuleț pentru a scrie/citi informații de pe el. Cred că ai nevoie de măcar un windows 7

1 Like

Noi ne agităm, totuși: faptul că pune cardul ăla și nu apare nimic pe ecran indică ceva în neregulă. Dacă nu ar fi formatat din fabrică, ar trebui să apare un mesaj gen „nu pot citi discul, îl formatez”? Faptul că nu apare mesajul ăsta mă face să cred că ceva nu-i în regulă.

Multumesc pentru lamuriri. asta am facut si eu initial( nu sunt tehnica- dar stiu sa caut info), insa asa cum la tine apare TOSHIBA si ai reusit sa il identifici, eu nu vad decat 2 partiti de 121 gb care nu stiu ce sunt, in conditiile in care cardul meu e de 256 Gb .Captură de ecran din 2021-11-10 la 11.46.06.

As formata daca as stii ca il formatez pe cel in cauza… daca il scot din slot- nu se modifica lista

pls help :slight_smile:

Captură de ecran din 2021-11-10 la 11.51.47

Acestea poate fi Mac os pe care l-am downloadat si are vreo 12 gb, dar nu stiu sigur :grinning_face_with_smiling_eyes:

Păi, așa cum bănuiam, fie slotul are o problemă, fie cardul. Fă un test cu alt card sigur bun, dacă apare înseamnă că e stricat actualul, dacă nu, e bulit slotul. Fă teste și cu actualul card pe alt calculator.

Sorin Paliga

pe alt laptop windows se vede, i-am dat un format acolo si l-am pus in Mac,
tot nu se vede

Cum testez slotul ?

Captură de ecran din 2021-11-10 la 13.27.16

  • aici sunt 2 partiti de 121 gb- nu stiu ce reprezinta, nici urma de card…
    eu intern am 125 Gb - memorie .

Acelea sunt niște partiții invizibile pe care și le face sistemul, nu te atinge de ele. Așa cum bănuiam, slotul tău pare a avea o problemă. Îl testezi cu alte carduri, cât mai multe. Dacă nu le vede, înseamnă că e bulit. Poate fi un simplu contact. Mac-ul mai e în garanție? Dacă da, îl duci la garanție imediat. Dacă nu, iei un cititor extern.
P.S. Abia acum am văzut că ai un mac din 2015, deci nu mai e în garanție. Fă teste cu alte carduri, ia de la amici câteva și vezi cum e. Presupun că nu le va vedea. Poate e o simplă chestiune de contacte murdare/prăfuite, fă o curățare acolo cu ceva fin sau cu un card pe care pui, să zicem, un șervețel pt șters ochelari sau așa ceva. Nu folosi pânză care lasă scame și poate face mai rău.

Pe rând:

  1. Cardurile SD Jetdrive Lite 330 de care se vorbește în postarea originală sunt mai scurte decât unul obișnuit și se potrivesc doar la MacBook Pro 13" 2012 - 2015.
    Macbook Air are fanta mai lungă și îți trebuie alt Jetdrive, de aceea nu îl vede. Nu ajunge la contactele din Air pentru că JDL 330 e scurt .
    Ai nevoie de acesta:

P.S. Și JDL 130 e mai scurt ca unul obișnuit, dar mai lung ca JDL 330. Diferite ediții de Macbook au adâncimi diferite ale fantelor. “Lăudat” fie Apple pentru abordarea lor consecventă.

Inteleg, nu ma ating.
garantie nu mai e , e din 2015 laptopul .
faza e ca nici un card extern nu mai vad acum, am facut un update la mac os.

ufff.

  1. Eu am un JDL 330 folosit timp de vreo 4 ani pentru muzică, filme, poze pe un MBP 13" 2015. Viteza lui e cam ca un Class 10 bun, sau UHS-1.
    Avantajul e că intră cu totul în slotul SD al unul MBP 13 2015.
    Unul de 256 GB costă vreo 300 lei pe Amazon UK cu tot cu livrare.
    Din cauză că aceste Jetdrive-uri sunt scurte mă îndoiesc că intră în vreun alt laptop, poate doar din întâmplare.
    Ține cont că atunci când închizi clapeta MacBook-ului, orice card SD sau stick USB lăsat în Mac îl va împiedica să intre complet în Sleep și se golește bateria mai repede. Pățit de câteva ori. Nu știu dacă au rezolvat asta în Big Sur, dar era un “feature” intenționat.

  2. În Disk Utility nicio intrare gen “Macintosh HD” sau “Apple SSD” nu se va referi la un card SD. Poți face “collaps” la intrarea “Apple SSD SM0…” apăsând pe săgeata din stânga ei, ca să nu te inducă în eroare când vrei să formatezi cardul.
    Nu folosi alte unelte decât Disk Utility al macOS. Nu ai nevoie și te pot induce în eroare.

  3. Așa cum a spus și @akbar, dacă vrei să folosești un card și pe Windows, formatează-l ExFAT. Este formatul recunoscut de toate sistemele de operare pentru scriere / citire.
    Scrierea pe NTFS din macOS, folosind orice unealtă, nu este garantată, e doar noroc. Poate duce la pierderea datelor de pe card, pentru că NTFS e proprietar Microsoft și nu au făcut publică nicio instrucțiune penru el, iar uneltele sunt reverse-engineered atât cât s-a putut.