iOS/iPad OS 15 – opinii

iOS și iPad OS 15 se lansează oficial astăzi, la ora 20:00. Nu le-am testat în faza de beta și nici măcar nu am avut timp să urmăresc cu atenție noutățile aduse, așa că abia aștept să le încerc, mai ales pe iPad Pro.

Am inceput instalarea.

iPadOS 15

Instalat iOS 15, pe un iPhone SE (2021). Prima impresie, merge foarte neted, parcă consumă mai puține resurse decât 14.8. Îmi plac modurile personal, sleep, work, do not disturb. De mult trebuiau. Mai mult, nu am ce să spun. Nu am avut versiuni beta.

Un pic cam ciudată schimbarea la față a lui Safari, și pe iPad și pe iPhone. Trebuie să mă obișnuiesc cu noile taburi, care arată tare ciudat. :roll_eyes:

Update de Safari și pe Mac, arată cum au vrut ăia de la Apple să arate! :roll_eyes:

Un ghid care descrie toate noutățile importante din iOS 15:

1 Like

Sunetul mai clar și mai puternic, chiar și pe căști Airbuds clone (Promate). Nivelul de satisfacție mult mai mare decât când am trecut de pe iOS 13.x pe 14.

Este interesant că, înainte de update, și pe iPhone și pe iPad erau 2 opțiuni: în partea de sus - update la 14.8, în partea de jos - update la 15.

14.8 e pentru utilizatorii care vor sa ramana la 14.x sau sa amane trecerea la 15. Este un update de secu. Rezolva problemele create de NSO.

DA, evident că așa este, voiam să spun că e prima oară, cred, când Apple oferă opțiunea asta. Eu unul nu țin minte să mai fi existat așa ceva în trecut.

Eu le-am pus pe un iPhone 6S Plus, deci destul de vechi, și pe un iPad Air 4, deci pe ultima generație de Air. Pare fluid, da.

Oare de ce Safari 15 pe Big Sur nu arată cum arăta în prezentarea din vară? Pentru că Big Sur nu e Monterey? Adică nu știu cum e la voi, dar la mine nu arată ca în poza de mai jos.

Ah, Tab layout: Compact, asta era.

Setează în preferințele Safari să ai Tab layout: compact. La mine arată așa acum:

Screen Shot 2021-09-21 at 20.55.26

1 Like

Îmi place cum arată, cu tab compact ori necompact.

Da, arată foarte bine Safari, mai ales în cazul siturilor viu colorate, așa cum e cel portocaliu de mai sus.

Se pare însă că nu această lansare va fi bomba toamnei, ci noile macuri cu M1X:

Și eu cred la fel: când a decis să treacă la procesoarele numite M, Apple a luat o decizie majoră și trebuie să țină ritmul. Deci nu poate fi dubiu că trebuie să scoată măcar un model nou ori o variantă de model mai vechi cu următoarea generație de M-uri. Va fi, presupun, un MBP de nivel superior și/sau un mini și/sau un iMac Pro și/sau un model nou. Se tot zvonește de un MacBook mai tentant decât cel de 12 inci, un insucces (relativ). Motivul mi se pare, totuși, simplu: era prea scump pt ce oferea. Trebuia să fie un notebook pt elevi/studenți/profi și a ieșit ceva de semi-lux. Nu prea am priceput logica acelui model cu viață scurtă.
P.S. Acuma văd că a avut o viață relativ lungă pt ce oferea: mai bine de 4 ani, din aprilie 2015 până în iulie 2019.

De unde apucați fereastra Safari pentru a o muta când sunt 6-7 tab-uri deschise ca în poza lui Claudiu? :slight_smile: